7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Iš dailės pasaulio

Parengta pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 17 (1123), 2015-05-01
Dailė Trumpai
Okwui Enwezor
Okwui Enwezor
Venecijos bienalei artėjant
56-osios Venecijos tarptautinės meno bienalės, vyksiančios gegužės 9–lapkričio 22 d., pagrindinės parodos, pavadintos „Viso pasaulio ateitys“ („All the World’s Futures“), kuratorius Okwui Enwezoras teigia, kad tai būsianti jam paskutinė bienalė. Meno kritikas, poetas, akademikas, reziduojantis Niujorke ir Miunchene, yra pirmasis juodaodis kuratorius per šimto metų Venecijos bienalės istoriją. Būti pirmu juodaodžiu kuratoriumi – tai beveik nuolatinis jo statusas didžiuosiuose meno pasaulio renginiuose. Jo pasirodymas reiškia ir postkolonijines temas, tapatybių klausimus, kurie dabarties margoje kasdienybėje darosi vis sudėtingesni. Enwezoras savo pasisakymuose kartoja individualaus supratimo svarbą, o kalbėdamas apie bienalę – praeities reikšmę ateičiai, kunkuliuojančius konfliktus, norą juos aprėpti, paversti kalbančia ir dar patrauklia meno forma. Panašu, kad kuratorius užsimojo suvaldyti nesuvokiamą kiekį priešybių, ir tik parodai atsidarius paaiškės tokių ambicijų sėkmė. Ar tai bus „gulbės giesmė“, kurios visuma įgis prasmingą „kalbančią formą“, ar korektiška šalių ir kartų įvairovė?
 
Atveriamas Alberto Giacometti (1901–1966) palikimas
Kitų metų pabaigoje Paryžiuje lankytojams ketinama atverti šveicarų skulptoriaus ekspresionisto Alberto Giacometti studiją lygiai tokią, kokia meistro buvo palikta. 270 kvadratinių metrų patalpa pasakos apie spartietiškas sąlygas, o apipaišytos sienos papildys skulptoriaus kūrybos ir darbo aplinkos supratimą. Ekspozicija kuriama Alberto ir Annette Giacometti fondo (http://www.fondation-giacometti.fr), kuris turi didžiausią šio dailininko kūrinių kolekciją, iniciatyva. Dėl nesutarimų su dailininko šeimos nariais, aukcionuose už milijonines sumas parduodamo autoriaus rinkiniai publikai buvo nepasiekiami. Fondo direktorė Catherine Grenier teigia padarysianti viską, kad ši situacija pasikeistų. Pirmiausia bus išleistas išsamus albumas, pristatysiantis apie 250 skulptūrų, daugiau nei 90 paveikslų ir tūkstančius piešinių bei fotografijų, o 2017 m. „Tate Modern“galerijoje Londone planuojama didžiulė Giacometti retrospektyva.
 
Paskelbti Meret Oppenheim prizo laimėtojai
Šveicarijos didžiojo meno prizo (2015 Swiss Grand Award for Art / Prix Meret Oppenheim) laureatais tapo menininkai Christophas Büchelis (g. 1966) ir Olivier Mosset (g. 1944), kuratorius Ursas Stahelis (g. 1953) ir architektų duetas Staufer/Hasler. Christophas Büchelis kuria instaliacijas ir režisuotas nuotraukų serijas, kuriose imituojama socialinė fotografija. Nors ir imituojama, ji siekia atlikti tą pačią funkciją – kviečia permąstyti įsitikinimus. Olivier Mosset kuria minimalistines konceptualias abstrakcijas. Ursas Stahelis yra fotografijos muziejaus „Winterthur“ Ciuriche įkūrėjas, kuratorius, dėstytojas ir konsultantas.
 
Apdovanojimas įkurtas šveicarų siurrealistės ir fotografės Meret Oppenheim garbei ir jau penkiolika metų skiriamas svarbiems šveicarų šiuolaikinio meno ir architektūros kūrėjams. Kiekvienas laureatas gaus po 40 000 Šveicarijos frankų (39016,78 Eur), taip pat bus pristatytas atskiru leidiniu. Prizai bus įteikiami birželio 15 d. „Art Basel“ renginio metu, atidarant nugalėtojų kūrybai skirtą parodą.
 
Atnaujinto Witney muziejaus Manhatane atidarymas
Visai netrukus, gegužės 1 d., atidaromas naujas Witney muziejaus pastatas. Jame atsirado daugiau erdvės ekspozicijai ir papildomoms programoms. Muziejus skirtas moderniam ir šiuolaikiniam Amerikos menui. Įspūdingą naujo pastato pristatymą, parengtą Michaelio Kimmelmano, galima pažiūrėti čia: http://www.nytimes.com/interactive/2015/04/19/arts/artsspecial/new-whitney-museum.html?ref=arts&_r=0

 

Okwui Enwezor
Okwui Enwezor
Alberto Giacometti, „Einantis žmogus“. 1960 m.
Alberto Giacometti, „Einantis žmogus“. 1960 m.
Olivier Mosset, instaliacijos fragmentas. 2006 m.
Olivier Mosset, instaliacijos fragmentas. 2006 m.