7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atminties ženklai: Rimanto Sakalausko kūryba

 

Giedrė Jankevičiūtė
Nr. 45 (1106), 2014-12-19
Dailė Anonsai
Rimantas Sakalauskas
Rimantas Sakalauskas

Gruodžio 18 d. 17 val. Bažnytinio paveldo muziejuje atidaroma paroda „Atminties ženklai: Rimanto Sakalausko kūryba“. Rimanto Sakalausko liturginiai kūriniai ir antkapiai viešai pristatomi pirmą kartą.

 

Rimantas Sakalauskas yra žinomas skulptorius, Lietuvos Respublikos nacionalinės premijos laureatas (2006). Jis gimė 1951 m. birželio 10 d. Šiauliuose. 1977 m. baigė skulptūros studijas LSSR valstybiniame dailės institute.

 

Nuo 1991 m. dailininko viešieji kūriniai daugiausia telkiasi bažnyčiose, koplyčiose ir kapinėse. Išimtis – kompozicija „Mandala“ (2013) Vilniaus Tibeto skvere. Per savo kūrybinę karjerą Sakalauskas padarė 30 antkapių, 12 bažnytinių įrenginių – altorių, tabernakulių, švęsto vandens indų.

 

Didysis skulptoriaus kūrinys, pareikalavęs net ketverių metų, – Vilniaus Bernardinų bažnyčios altorius (1994–1998). Po to jis pastatė altorius Vilniaus Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo bažnyčioje, Šventųjų laiptų koplyčioje prie Bernardinų bažnyčios. 2000 m. įrengė Kryžių kalno pranciškonų eremo koplyčios presbiteriją – tai buvo pirmas Sakalausko darbas šiuolaikinės architektūros šventovei. 2001 m. sukūrė altorių rekonstruotai Kretingos pranciškonų bažnyčios Kankinių koplyčiai, 2005 m. – tos pačios koplyčios kriptai. Naujausias jo liturginis kūrinys – 2014 m. vasarą Lukšių bažnyčioje įrengtas altorius.

 

Parodoje eksponuojami liturginių kūrinių ir antkapių eskizai ir užbaigtų darbų fotografijos. Taip atskleidžiama meninio sumanymo genezė nuo jo užuomazgos iki galutinio įgyvendinimo. Visi eskizai yra iš degto molio. Keramika – viena mėgstamų Sakalausko technikų. Jis yra nulipdęs nemažai įstabaus grožio indų – vazų, dubenų, taurių. Molį pasitelkia ir kurdamas skulptūrinių kompozicijų eskizus, kuriuos vėliau išdega ir paverčia savarankiškais kūriniais.

 

Dailininkas dirba lėtai. Kiekvieną daiktą daro taip, lyg jame nebūtų nematomų pusių. Todėl ir žiūrintysis, norėdamas aprėpti Sakalausko kūrinį, negali skubėti. Pastangos dosniai atlyginamos, nes jo darbai suteikia ne tik gilų estetinį pasitenkinimą, bet ir raminantį supratimą, jog pašėlusiu greičiu besikeičiančiame mūsų pasaulyje tebėra žmonių, sugebančių atsispirti visuotiniam šurmuliui ir kurti taip, lyg jų rankų darbas turėtų išlikti amžius.

 

Kuratorė Giedrė Jankevičiūtė

 

Paroda veiks iki 2015 m. vasario 7 d.

Rimantas Sakalauskas
Rimantas Sakalauskas