7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Fluxus + Fluxus”

 

JMVMC inf.
Nr. 32 (1093), 2014-09-19
Dailė Anonsai

Rugsėjo 23 d. (antradienį) 18 val Jono Meko vizualiųjų menų centre, Gynėjų g. 14,. atidaroma paroda „Fluxus + Fluxus”.

XX a. 7-jo dešimtmečio pradžioje, daugiausiai Jurgio Mačiūno dėka, užgimęs Fluxus (anti)meninis judėjimas buvo toks universalus, jog išsklido laike ir erdvėje, ir įtakojo beveik visą vėlesnį Amerikos, taip pat Vakarų ir Rytų Europos meną. Fluxus ideologija rėmėsi ribos tarp meno ir kasdienybės, rimtumo ir kvailiojimo, estetikos ir ideologijos panaikinimu.


Jurgio Mačiūno ir fluxus idėjos turėjo didžiulės įtakos ir Sąjūdžio epochos, taip pat pirmųjų kelerių Lietuvos nepriklausomybės metų Lietuvos menininkų avangardinėms (utopinėms, idealistinėms ir pan.) aspiracijoms. Fluxus buvo vienas iš galingų stimulų keistis patiems ir keisti pasaulį, nesvarbu, kad kitoje erdvėje ir kitame laike.


Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato dubliuotą Fluxus plius Fluxus parodą. JMVMC centro Niujorko Fluxus kolekcijos dalis, daugiausiai dokumentacija, plakatai, objektai, susiję su performatyvia Fluxus veikla). Pastaroji parodos dalis formuojama kaip kvazi-meninė, kvazi-archyvinė tam tikros utopinės procesualios ir perormatyvios vizijos visuma.


Į šią parodą retrospektyviai įjungiama keleto avangardinių festivalių, paskirų akcijų, kūrinių vienaip ar kitaip įtakotų fluxus idėjų, organizuotų ir vykdytų Lietuvoje tarp 1988 ir 1996 m. video ir foto dokumentacija, taip pat keletas originalių artefaktų.


Žinoma, tai nėra išsami fluxus įtakos Lietuvoje studija, tačiau bandymas sugretinti originalią fluxus medžiagą su keletu Lietuvos fluxus pavyzdžių (dokumentacijų). Tai 1988-1989 m. šalia Anykščių, Ažuožeriuose vykusių Anykščių hepeningų festivalių „AN`88`89” archyvinė medžiaga ir keletas originalių artefaktų, taip pat Vilniuje 1992 m., Jaunimo ir Moksleivių rūmuose rengtos parodos „Fluxus & Mačiūnas“, kurioje pirmą kartą buvo eksponuojami Fluxus originalai (ir atidarymo/uždarymo hepeningų) videoįrašai.


Grupės „Žalias lapas“ veikla (parodoje rodoma 1990 m. prie Vilniaus Rotušės rengtos akcijos „Kelias“ videoįrašas), grupės „Post Ars“ veikla (parodoje rodoma pora šios grupės akcijų), taip pat Redo Diržio Alytuje 1993-1996 m. organizuotų gatvės meno festivalių „Tiesė. Pjūvis`95`96“ videoįrašai, dar keletas kūrinių iš 1990-jų epochos.


Video/ fotodokumentacijose, tekstuose – AN`88, AN`89, „Fluxus & Mačiūnas“ Moksleivių rūmuose, POST ARS, Žalias lapas, Tiesė. Pjūvis`95, `96 (Rūta Akelytė-Prusevičienė, Aleksas Andriuškevičius, Ašot,  Robertas Antinis, pankas Atsuktuvas, Arvydas Baltrūnas, Aidas Bareikis, Kęstutis Bieliukas, Arūnas Dikčius,  Indrė Diržienė, Redas Diržys, Donatas Jankauskas-Duonis, pankas Drambliukas, Martinas Jankus, Audrius Janušonis, Margarita Janušonienė, Evaldas Jansas, Raminta Jurėnaitė, Tomas Juzeliūnas, Laima Kabelienė, Ričardas Kabelis, Leila Kasputienė, Džiugas Katinas, Žilvinas Kempinas, Rytis Kubilius, Linas Liandzbergis, Eimantas Ludavičius, Julius Ludavičius, Česlovas Lukenskas, Kęstutis Lupeikis, Ieva Martinaitytė, Rytis Mažulis, Virginijus Mickus, Šarūnas Nakas, Ričardas Nemeikšis, Donatas Prusevičius, Sandra Skurvidaitė, Gintaras Sodeika, Rimantė Sodeikienė, Donatas Srogis, Modestas Saukaitis, pankė Silva, Ignas Šimelis, Saulius Tamulevičius-Faja, Vahan, Gintaras Zinkevičius, Gintaras Znamierowski, Gediminas Židonis ir kt.

Atidarymo metu bus atkuriamas performansas, atliktas 1992 m. Moksleivių rūmuose parodoje „Fluxus & Mačiūnas“
Kuratorius: Kęstutis Šapoka

Žymos:
JMVMC inf.,