7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Inversija. Blogos gėrybės“

Jono Meko vizualiųjų menų centre, Gynėjų g. 14 (Vilniaus vartų kompleksas), Vilnius

Laima Kreivytė
Nr. 18 (1079), 2014-05-09
Dailė Anonsai

2014 m. gegužės 7 d. 18 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre, Gynėjų g. 14 (Vilniaus vartų kompleksas), Vilniuje, bus atidaryta paroda „Inversija. Blogos gėrybės“.

1992 m. dvylika Kęstučio Zapkaus studentų surengė parodą Geros blogybės – pirmąją konceptualaus tarpdisciplininio meno manifestaciją Šiuolaikinio meno centre. Po 22 metų šalia ankstyvųjų eksponuojami naujausi menininkų darbai apverčia perspektyvą ir leidžia pažvelgti į tuometinius eksperimentus pro šiandienos prizmę.

Kaip išeities taškas pasirinkta būtent pirmoji paroda ir jos dalyviai, tuo metu pasivadinę Vilniaus dvylika: Aidas Bareikis, Patricija Jurkšaitytė, Leila Kasputienė, Žilvinas Kempinas, Saulius Kruopis, Giedrė Lilienė, Julius Ludavičius, Ieva Martinaitytė-Mediodia, Saulius Mažylis, Audrius Šumskas, Gintautas Vaičys, Raimondas Žilys. Jų parodos pavadinimas vėliau virto grupės vardu, o po Gerų blogybių vėliava eksponavosi ir kiti menininkai (1992 m. Advento puokštėje ŠMC – Deimantas Narkevičius, 1995 m. Banginio pilve dalyvavo Artūras Raila ir Evaldas Jansas).

Tokį pasirinkimą lėmė tai, kad Zapkaus studentai kartu dirbo, bandė naujas strategijas, ieškodami savo temų rašė dienoraščius, aktyviai dalyvavo vieni kitų darbų aptarimuose, netgi kūrė bendrą diplominį darbą – devynias drobes, sukomponuotas iš devynių stačiakampių, iš kurių tik vienas buvo originalas, o kiti – bendrakursių darbų kopijos. (Tiesa, jo neleista gintis). Tai išryškino nehierarchinį kūrybos ir bendradarbiavimo supratimą, kuris svarbus ir šioje parodoje. Čia nerenkami geriausi ir geriausios, bet žiūrima į bendrą kontekstą ir ieškoma konceptualių sąlyčio taškų.

Parodos rengimas virto šiuolaikine archeologija su antropologinio tyrimo elementais. Darbai surinkti iš įvairiausių vietų – sodo namelio, rūsio, mamos dirbtuvės, sesers namų. Instaliacijos ir kūrinių ciklai pristatomi metonimiškai, kai fragmentas atstovauja visumą. Naujausi darbai pasiskolinti iš Lewben Art Foundation ir pačių menininkų. Ekspoziciją papildo fotografijos, straipsniai ir filmai.

Atvirkščio prasminio pjūvio grupė – taip save pavadino grupės nariai 1995 m. žurnale Jaunimo gretos. Konceptualaus apvertimo, paradokso, inversijos strategijos aktualios ir šioje parodoje. Kitas svarbus elementas – dialogiškumas, skirtingų kultūrinių tradicijų derinimas. Tai nėra bandymas rekonstruoti istoriją, chronologiškai atkuriant individualias kūrybos trajektorijas. Tai retroaktyvi inversija, sujungianti skirtingų laiko juostų pozityvus ir negatyvus.

Parodos kuratorė – Laima Kreivytė
Projekto koordinatorė – Ugnė Bužinskaitė

Parodos organizatorius – Lewben Art Foundation

Parodos partneriai: Jono Meko vizualiųjų menų centras, Šiuolaikinio meno centras
Rėmėjai: Lewben Group, Enercom Capital, Skalvijos kino centras

Paroda veiks iki 2014 05 17
 

Žymos:
Laima Kreivytė,