7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Leonardo Tuleikio retrospektyva „Tapybos atspindžiai“

LDM Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius)

LDM inf
Nr. 12 (1073), 2014-03-28
Dailė Anonsai
Leonardas Tuleikis. Dvi figūros. 1977 m. Lietuvos dailės muziejus
Leonardas Tuleikis. Dvi figūros. 1977 m. Lietuvos dailės muziejus

Lietuvos dailės muziejus kovo 28 d., penktadienį, 16 val. kviečia į Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius) atidaromą jubiliejinę retrospektyvinę dailininko Leonardo Tuleikio parodą „Tapybos atspindžiai“ (veiks iki birželio 8 d.). Lankytojams pristatoma 130 kūrinių iš dailininko dirbtuvės, muziejaus rinkinių bei privačių kolekcijų.


Spaudos konferencija vyks kovo 28 d., penktadienį, 11 val. Dalyvaus dailininkas Leonardas Tuleikis, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, parodos kuratorė Nijolė Nevčesauskienė.

„Leonardas Tuleikis – vienas žymiausių lietuvių tapytojų, nuosekliai puoselėjančių XX a. modernizmo dailės tradicijas. Šioje dailininko 75-mečiui skirtoje jubiliejinėje retrospektyvinėje tapybos parodoje „Tapybos atspindžiai“ atsiskleidžia tapytojo beveik penkis dešimtmečius nuosekliai moduliuota meninių vertybių skalė, išgryninta koloristinės ir plastinės tapybos kalba,“ – sako parodos kuratorė Nijolė Nevčesauskienė.
Parodoje eksponuojama 130 tapybos drobių, sukurtų 1968–2011 m. Daugiausia kūrinių atkeliavo iš paties dailininko dirbtuvės. Keletą jų paskolino privatūs kolekcininkai ir tik du yra iš Lietuvos dailės muziejaus, kurio rinkinyje saugomi 56 L. Tuleikio darbai.
 

Pasak parodos kuratorės, „pagrindinis dailininko noras, rengiant šią parodą, buvo parodyti anksčiau nedemonstruotus kūrinius, kurie sovietmečiu negalėjo pakliūti į sales dėl ideologinių, turinio ir plastinių modernizmo apribojimų, tad buvo „kuriami tik sau“. L. Tuleikis akcentuoja skirtumą tarp jo darbų, sukurtų pagal užsakymus (o tokių Lietuvos muziejuose dauguma) ir kūrinių, kurie atsirado nepriklausomai nuo užsakovų. Nors teminės kompozicijos atskleidžia tokius pat meistrystės įgūdžius, geriausius kolorito ir temos – idėjų variantus, tačiau jos nesulyginamos su darbais, sukurtais ne pagal užsakymą. Ir dabar, iki šios parodos, dailininkas daugelį savo drobių laikė paslėpęs, tik šį kartą – nuo smalsių kolekcininkų akių. Tad šis beveik penkiasdešimties metų kūrybos laikotarpis paženklintas ne tik intensyvių kūrybinių ieškojimų, nuolatinio noro tobulinti savo kalbą (daugelį darbų autorius nuolat pertapo), bet ir takoskyros tarp privačių ir komercinių meninių idėjų akcentavimo“.
 

L. Tuleikio kūrybos pasaulėjautai susiformuoti padėjo lietuvių tapybos mokykla, kolegų menininkų kūrybos pavyzdys. Tačiau ypač svarbu jam yra gamta, tėviškės – Žemaitijos peizažai, žmonės. Tikriausiai iš vaikystės atėjusi ir tautos dvasios pajauta, kurią dailininkas išreiškia liaudies audinių – gūnių, juostų ir lovatiesių – struktūromis, spalvų skambesiu, jų suformuota koloristine ir struktūrine paveikslų samprata.
 

Parodos kuratorė išskiria tris pagrindines dailininko kūrybos kryptis. Pirmoji yra susijusi su apibendrintais ir dekoratyviai stilizuotais figūriniais paveikslais, reflektuojančiais tėviškės, vaikystės, prisiminimų arba unikalią Žemaitijos krašto būtį.
 

Antroji kūrybos kryptis apima įvairialypes filosofines, kultūrines prasmes. Tokios figūrinės kompozicijos, atsiradusios aštuntajame dešimtmetyje, pasižymi išgryninta griežtų transformuotų formų plastika, tamsoku

 

Maždaug nuo 2000-ųjų L. Tuleikio darbuose išryškėja trečioji kryptis, keičiasi kompozicijų struktūra. Virš konstruktyvių formų tarsi skleidžiasi minkšti, persišviečiantys tonai, potėpių gijos koreguoja siluetus, formas. Tapytojas šį laikotarpį apibūdina kaip nuojautų ryškėjimo laiką.
 

Pasak parodos kuratorės, „dailininkas Leonardas Tuleikis nuolat transformuoja, perkuria ir iš naujo įvertina savo paties meninį mąstymą, tad šioje parodoje ryškiai atsispindi laikotarpio pokyčiai, nerimstančio menininko kūrybos paieškos“.

Informacija internete – www.ldm.lt
Informaciją apie parodą teikia kuratorė Nijolė Nevčesauskienė (8 610 36016).


LDM Ryšių su visuomene centras
(8 5) 262 18 83, 8 674 94 104

Žymos:
LDM inf,
Leonardas Tuleikis. Dvi figūros. 1977 m. Lietuvos dailės muziejus
Leonardas Tuleikis. Dvi figūros. 1977 m. Lietuvos dailės muziejus