7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Agentūra: veikėjų kuriamas scenarijus

2013 11 23 – 2014 01 19

 

ŠMC inf.
Nr. 43 (1057), 2013-11-22
Dailė Anonsai

Parodos atidarymas lapkričio 23 d., šeštadienį, 14 val.

 

Parodoje pristatomas bylų, susijusių su intelektine nuosavybe, archyvas. „Agentūra“ yra Briuselyje 1992 m. įkurta iniciatyva, kurią pradėjo menininkas Kobe Matthys. Per daugiau nei 20 metų „Agentūra“ surinko archyvą, kuris kiekvieną kartą pristatomas topologiškai pasirinktu aspektu. Šį kartą Šiuolaikinio meno centre eksponuojamas rinkinys iš bylų bei jas reprezentuojančių objektų, kuriuose sutelkiamas dėmesys į kontraversijas, susijusias su veikėjais, personažais ir istorijų herojais. 

 

2013 m. lapkričio 23 d., šeštadienį, 14 val., parodos atidarymo metu vyks susitikimas su menininku, „Agentūros“ įkūrėju Kobe Matthys.

 

2013 m. gruodžio 14 d. ir 2014 m. sausio 18 d. vyks susirinkimai, kurių metu bus diskutuojami pasirinkti atvejai iš parodoje pristatomų bylų. Dalyvauja kviestiniai pašnekovai, renginiai atviri. Sekite informaciją www.cac.lt

 

Tokie personažai kaip Jamesas Bondas, vėžliukai nindzės, peliukas Mickey, Rocky, Sherlockas Holmsas, Samas Spade‘as, Supermenas, Tarzanas, Urvinė moteris, Wonder Woman ir kt. gyvena savo gyvenimą įvairiais būdais pasirodydami skirtingose medijose. Tam, kad pradėtų veikti autorių teisių apsauga, kūrinys privalo būti „originalus kūrybinės veiklos rezultatas, išreikštas kokia nors objektyvia forma”. Tačiau istorijų personažai vystosi ir keičiasi, pasirodydami vis naujais pavidalais, ir taip veikiau panašėdami ne į formą, o į idėją, kuriai intelektinės nuosavybės apsauga netaikoma. Kuo labiau apibrėžta yra veikėjų ir herojų išraiškos forma ir medijos, tuo didesnę apsaugą jie įgyja. Tačiau kalbant apie personažus atriboti idėją nuo išraiškos dažnai yra labai sunku.

Asamblėjos metu apie tai paliudys atrinkti atvejai. Pavyzdžiui, „Atvejis 000994“ (Samo Spade‘o nuotykiai, „The Kandy Tooth“) simbolizuoja konfliktą tarp kino studijos „Warner Bros“ ir komercinio Amerikos televizijos tinklo CBS dėl radijo laidos „The Kandy Tooth“ (1946-1948). Šioje laidoje privataus seklio Samo Spade‘o personažas dingusio danties paieškoje veikia kartu su personažais iš kito filmo – „The Maltese Falcon“ (1941). Teisminio proceso metu byloje „Warner Bros v. CBS“ teisėjas Stephens sprendė, ar pats Samo Spade‘o personažas gali būti sutapatinamas su pasakojama istorija, ar tik laikomas įrankiu istorijai papasakoti.

 

„Agentūra“ keliami klausimai topologiniu metodu nagrinėja intelektinės nuosavybės apsaugos aparatą ir jo veikimo pasekmes meno praktikų ekologijai.

 

Parodos kuratorė: Monika Lipchitz

Parodos rėmėjai: Belgijos Flamandų bendruomenė ir Lietuvos kultūros ministerija