7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Anne“ ŠMC skaitykloje

2013 11 15 – 12 13

 

ŠMC inf.
Nr. 42 (1056), 2013-11-15
Dailė Anonsai

Parodos atidarymas: lapkričio 15 d., penktadienį, 18 val. ŠMC skaitykloje.

 

Paroda „Anne“ vyks minint šimtąsias readymade‘o sukūrimo ir dešimtąsias Maurice‘o Blanchot mirties metines. Suprask, gyvieji to nesupras, mat jiems negyvas yra miręs, o mirtis yra gyvenimo, o ne nebūties savybė. Patirdami mirtį kitame, jie patiria savo mirtį ir yra tiesiog priversti galynėtis su gyvenimą atstumiančiu, negyvu kūnu (lavonas sveria dukart daugiau už gyvą). Kai negyvasis, atskirtas nuo gyvenimo, nyra i „nieką“, įgydamas „nieko“ formą, toje „nieko“ formoje jis yra ne „niekas“, o „kažkas“. „Kas“ yra tas „kažkas“, nėra taip svarbu, svarbu, kad tai yra neatsiejama negyvojo dalis, jo egzistencijos momentai, įrašyti į jį kaip patiriama gyvenimo stokos forma (taip, be paties gyvenimo). 

 

Taip yra patiriamas negyvos Annos kūnas. Po to, kai jis jau po žeme ir Anne visiškai palieka šį pasaulį, pasilieka „nieko“, kaip „kažko“, būties idėja. Negatyvi bet kurio daikto ir net jei nori – viso pasaulio egzistavimo priežastis, dėl kurios jis atrodo taip, tarsi laikas jau būtų pasibaigęs ir dabar viskas matytųsi iš tolimos ateities perspektyvos. Daiktai jau atliko savo funkcijas, nors skrudintuvas ir skrudina duoną, o žmonės, varomi nežmoniškos mirties baimės, iš visų jėgų lekia į praeitį. Jei dabar pažymėsi kažką spalvotu žymekliu arba pasirinksi daiktą, tai atsitiks vienas iš dviejų ir, veikiausiai, abu tuo pačiu metu – arba pats pradingsi, arba daiktas atsiras. Kažkuriuo atveju judu būsite dviese vedami vieno.

 

Paroda vyks ŠMC skaitykloje, fojė ir ŠMC kieme.

Dalyvauja: Vsevolod Kovalevskij, Monika Kalinauskaitė, Elena Narbutaitė, Artūras Bumšteinas, Stasys Purys, Žilvinas Danys, Lina Zaveckytė, David Bernstein, Nicholas Matranga, Valentinas Klimašauskas, Robertas Narkus, Audrius Pocius, Tomas Sodeika, Antanas Gerlikas, Laura Kaminskaitė ir Antanas Dombrovskij. Kuratorius: Auridas Gajauskas

 

Lapkričio 28 d. 18 val. kviečiame į Tomo Sodeikos paskaitą „l‘obscure“ (neapibrėžtasis), kuri vyks ŠMC fojė.

.