7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda ir studija „Visagalė tradicija: Kristijono Donelaičio poemos „Metai“ iliustracijos ir vaizdinis kanonas“

Vilniaus grafikos meno centras

VGMC inf.
Nr. 41 (1055), 2013-11-08
Dailė Anonsai
Petro Repšio „Metų“ antraštinio atvarto projektas. 1993–2000 m.
Petro Repšio „Metų“ antraštinio atvarto projektas. 1993–2000 m.

2013 m. lapkričio 8 d. Vilniaus grafikos meno centras kviečia į parodos ir studijos Visagalė tradicija: Kristijono Donelaičio poemos Metai iliustracijos ir vaizdinis kanonas pristatymą.

 

Ruošdamiesi 2014 metais paminėti Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines iš naujo skaitome jo svarbiausio veikalo, poemos „Metai“ tekstą, stengdamiesi suprasti, kaip jį skaitė mūsų pirmtakai. Vienas parankių būdų tai daryti – nagrinėti teksto įvaizdinimą, jo medžiaginę raišką, arba bibliografinį kodą, kuris atspindi konkretaus leidimo statusą amžininkų akyse, prasmes, kurias poemai teikė teksto leidėjai, rinkę popierių, šriftą, užsakę iliustracijas, maketą, nustatę tiražą ir kainą, t. y. numatę leidinio plitimo sąlygas ir adresatą.

 

Kristijono Donelaičio poema „Metai“, parašyta apie 1765–1775 metus, pirmą kartą išleista 1818 metais, nuo XIX amžiaus pabaigos yra laikoma gyvuoju nacionalinės klasikos paminklu. Poemos reikšmė ypač išaugo XX amžiaus pradžioje lietuvių tautai susirūpinus savosios klasikos ištekliais. Tačiau klasikos paminklui derantis bibliografinis pavidalas „Metams“ suteiktas tik XX amžiaus viduryje: 1940 metais išleistas pirmasis, vėliau ir dar keli prabangiai apipavidalinti poemos leidimai. Su 1940 metais gimusiu bibliografiniu kodu glaudžiai susijęs „Metų“ skaitymo kanonas pradėtas kvestionuoti tik tada, kai poema peržengė SSRS ir socialistinio bloko sienas erdvėje (švedų leidimas), o vėliau ir laike (Petro Repšio iliustracijos).

 

Studijos ir parodos tikslas – pasekti vyraujančio „Metų“ bibliografinio kodo atsiradimą, aptarti, kokiu būdu jis įgijo kanono galią, kaip šis kanonas veikė poemos skaitymą ir tolesnį jos įvaizdinimą, apčiuopti kanono irimo simptomus. Čia stengiamasi atskleisti svarbiausias šio proceso manifestacijas.

 

Šie tikslai pareikalavo sujungti literatūros ir dailės žinovų požiūrius. Taip susiformavo dailės istorikės (Giedrė Jankevičiūtė) ir tekstologo (Mikas Vaicekauskas) tandemas. Iš pradžių tyrinėtojų idėjos buvo pristatytos siaurai specialistų auditorijai, po to ryžtasi jas paskleisti plačiau – išleisti studiją lietuvių ir anglų kalbomis. Paroda Vilniaus grafikos meno centre suteikia galimybę žiūrovams betarpiškai įvertinti poemos bibliografinio kodo ypatumus, savo akimis pasekti jų raidą ir modifikacijas laike. Parodos atidarymo proga bus pristatyta ir to paties pavadinimo knyga, kurią išleido Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

 

Parodos kuratoriai ir studijos autoriai: Giedrė Jankevičiūtė (Lietuvos kultūros tyrimų institutas) ir Mikas Vaicekauskas (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas)

 

Parodos dizaineris: Gedas Čiuželis

Organizatorius: Vilniaus grafikos meno centras

Rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros misterija, Lietuvos mokslo taryba

Partneris: Nacionalinė dailės galerija

 

Eksponatus skolino: Lietuvos dailės muziejus, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Vytauto Kazimiero Jonyno galerija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedas Čiuželis, Giedrė Jankevičiūtė, Vytautas Jurkūnas, Petras Repšys, Paulius Subačius, Mikas Vaicekauskas

 

Paroda lankoma Vilniaus grafikos meno centre nuo 2013 m. lapkričio 8 d. 16 val.

Paroda veiks 2013 m. lapkričio 8–30 d.

 

2013 m. lapkričio 8 d. 18 val. Vilniaus grafikos meno centro trečiojo aukšto salėje vyks oficialus parodos atidarymas ir dvikalbės studijos „Visagalė tradicija: Kristijono Donelaičio poemos Metai iliustracijos ir vaizdinis kanonas / An Omnipotent Tradition: The Illustrations and the Visual Canon of Kristijonas Donelaitis’s Poem Metai“ pristatymas.

 

Renginyje dalyvaus Alma Braziūnienė, Eligijus Raila, Paulius V. Subačius.

 

 

Petro Repšio „Metų“ antraštinio atvarto projektas. 1993–2000 m.
Petro Repšio „Metų“ antraštinio atvarto projektas. 1993–2000 m.