7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vladislovo Žiliaus (1939–2012) piešinių paroda

Vilniaus grafikos meno centro galerijoje

VGMC inf.
Nr. 37 (1051), 2013-10-11
Dailė Anonsai

2013 m. spalio 15 – lapkričio 2 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje atidaroma Vladislovo Žiliaus (1939–2012) piešinių paroda.
Parodos atidarymas spalio 15 d. (antradienį), 18 val.

Lietuvių išeivijos dailininko Vladislovo Žiliaus (1939–2012) piešinių paroda – tai dar viena Vilniaus grafikos meno centre rengiamo Piešinio parodų ciklo dalis. Pradėtas 2006 m., šis projektas suteikia galimybę pažinti mažiau matomą dailininkų kūrybos pusę. Jau pristatytos Eugenijaus Antano Cukermano, Jono Algimanto Kuro, Vygando Paukštės, Petro Repšio, Rimanto Sakalausko, Edmundo Saladžiaus, Algio Skačkausko, Leopoldo Surgailio, Vytauto Šerio, Marijos Teresės Rožanskaitės, Mikalojaus Povilo Vilučio, kitų autorių piešinių ir darbų ant popieriaus kolekcijos.


Po Vladislovo Žiliaus mirties į Lietuvą iš Jungtinių Amerikos Valstijų 2012 m. pabaigoje sugrįžo gausus dailininko palikimas – tapyba, grafika, skulptūra ir darbai ant popieriaus. Piešiniai buvo savarankiška ir mėgstama jo kūrybos sritis. Parodoje greta gausios piešinių kolekcijos žiūrovai pamatys ir mažiau žinomus Žiliaus ekslibrisus, knygų iliustracijas, scenografijos ir kostiumų eskizus spektakliui Spūsties valanda (pagal Jerzy’o Stawinskio pjesę, Klaipėdos dramos teatras, rež. Povilas Gaidys, 1969 m.). Piešinių ekspoziciją sudaro dvi didžiausios serijos – Indėnų vasara (Indian Summer) ir Smiltynė (10 deš.). Didelio formato popieriaus lakštuose liejasi gaivališkas, žaismingas spalvų ir formų srautas. Vario ar aukso foliją derindamas su akrilu, pastele, įvairiaspalviais tušinukais ir flomasteriais, dailininkas išgavo turtingas faktūras, kuriomis prisodrino piešinius, tarytum energetiškai juos įkrovė.


Parodoje atsiskleidžia unikalus Vladislovo Žiliaus talentas, savitas mąstymas, įdomi lietuvių etnografijos dermė su pasaulio vaizdinių įvairove. Apie laisvę, o kartu ir gimtojo krašto nostalgiją bylojantys kūriniai kartu primena sudėtingus jų autoriaus likimo vingius.

Kuratorės:
 Kristina Kleponytė-Šemeškienė
, Jurga Minčinauskienė
Organizatorius:
 Vilniaus grafikos meno centras
Rėmėjas:
 Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Vilniaus grafikos meno centras
Latako g. 3, Vilnius
Tel./faks.: 85 2611995
El. paštas: [email protected]
www.graphic.lt