7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Tapiserijos nova: Japonija – Lietuva“

Nuo rugsėjo 14 d. 21 val. galerijoje Meno parkas (Rotušės a. 27, Kaunas)

Kauno bienalės inf.
Nr. 34 (1048), 2013-09-20
Dailė Anonsai

Kuratorės: Keiko Kavašima ir Vita Gelūnienė

 

Ši paroda skirta vaizduojamosios dailės žanrui - tapiserijai. Joje pristatoma devyniolikos pradedančių Japonijos ir Lietuvos menininkių kūryba, sukurta per pastaruosius keletą metų.

 

Tapiserijos – tai rankomis austi audiniai, kurių struktūra ir piešinys sukuriami siūlų metmenų ir ataudų pagalba. Žodžio tapiserija etimologija kildinama iš prancūzų kalbos žodžio „tapis“ (sunkus audinys). Šis žanras yra žinomas nuo antikos laikų, Europoje jo suklestėjimas prasidėjo viduramžiais ir tęsėsi iki XIX amžiaus. Tapiserijos (kitaip dar vadinamos „gobeleno“) dirbtuvės Lietuvoje veikė XVI-XVIII a. Visoje Europoje tapiserijos žanras vėl atgimė XX amžiaus viduryje, tačiau, nepaisant to, šiandien tapiserijos menas nėra itin populiarus nei Europoje, nei kituose kontinentuose, nes jis reikalauja daug laiko ir ypatingų audimo amato žinių.

 

Japonų ir lietuvių paroda „Tapiserijos nova“ yra naujas dviejų šalių bendradarbiavimo projektas. Jo kuratorė Keiko Kavašima yra tikra Japonijos tekstilės meno ambasadorė Lietuvoje: 2005 m. „Kauno bienalėje“, pakviesta Vitos Gelūnienės, ji kuravo Japonijos tekstilės meno parodą, 2011 m. lankėsi  „Kauno bienalėje“  ir čia vykusioje ETN (Europos Tekstilės tinklo) konferencijoje, o 2013 m. savo galerijoje „Gallery Gallery“  Kiote pristatė dviejų lietuvių menininkių, Laimos Oržekauskienės ir Linos Jonikės, personalines parodas.  2012 m. Kiote ji surengė tapiserijai skirtą tarptautinę parodą „Ori-Rizumu“, kurioje  savo kūrinį eksponavo ir viena šios parodos kuratorių – menininkė Vita Gelūnienė. 

 

Abi kuratores sieja ilgametis bendradarbiavimo ryšys ir ypatingas dėmesys tapiserijos menui:  Keiko Kavašima organizuoja parodas, o Vita Gelūnienė veda tapiserijos kursą VDA Kauno fakulteto studentams. Todėl šios parodos kuratorių susitikimas Kiote buvo lemtingas, jo metu užgimė noras sujungti  Japonijos ir Lietuvos tapiserijos meną praktikuojančius jaunuosius menininkus ir pristatyti jų kūrybą 2013 m. „Kauno bienalės“ kontekste. Šioje parodoje Keiko Kavašima kuruoja Japonijos menininkes, kurių dauguma tekstilės meno mokėsi Kioto meno mokyklose, o Vita Gelūnienė – Lietuvos menininkes, kurios mokėsi ar dar tebesimoko VDA Kauno fakultete.

 

 „Tapiserijos nova“ – tai naujoji tekstilės meno žvaigždė, kurią sudaro dviejų šalių jaunųjų menininkų susibūrimas ir sužibėjimas šioje parodoje.

 

Menininkai: Yasuko Fujino (JP), Yuki Osumi (JP), Miyuki Tatsumi (JP), Ai Ito, Misao Watanabe (JP), Toko Hayashi (JP), Kanae Tsutsumi (JP), Saori Sakai (JP), Kumiko Sagawa (JP), Yuko Enomoto (JP), Ayako Matsumura (JP), Monika Beniulytė (LT), Živilė Labutytė (LT), Simona Skeltytė (LT), Arūnė Deksnienė (LT), Viltė Akromaitė (LT), Kristina Čyžiūtė (LT), Aistė Jančiūtė (LT), Edita Karvelytė (LT).

Parodos partneris: Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas