7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Katarzynos Józefowicz paroda

Modernaus meno centre (Literatų g. 8, Vilnius)

MMC inf.
Nr. 32 (1046), 2013-09-06
Dailė Anonsai
Juodai baltas kilimas, 2001-2003 m.
Juodai baltas kilimas, 2001-2003 m.

Modernaus meno centro galerijoje pristatoma vienos žymiausių Lenkijos šiuolaikinio meno kūrėjų Katarzynos Józefowicz (g. 1959 m.) darbai. 2002 m. menininkė dalyvavo parodoje „Traukos centras. 8-oji Baltijos tarptautinio meno trienalė“ (ŠMC), tačiau išsamiau Lietuvoje pristatyta nebuvo. Personalinėje K. Józefowicz parodoje eksponuojami geriausiai jos kūrybą atspindintys darbai.

 

Katarzyna Józefowicz (Katažina Jozefovič) – skulptorė ir instaliacijų kūrėja. 1981–1986 m. Gdansko dailės akademijoje studijavo skulptūrą, šiuo metu ten ir dėsto. Jos darbai buvo eksponuoti įvairiose grupinėse ir individualiose parodose, įskaitant „F.O.S.“ (1993) ir „Koło“ (2002) galerijas Gdanske, „Foksal“ (2000, 2001) galeriją Varšuvoje ir „Prowincjonalna“ (2000) galeriją Slubicėje, Lodzės meno bienalę („Łódź Art Biennial“, 2004), Vokietijoje, JAV, Austrijoje. Menininkė išgarsėjo surengusi parodą „Foksal“ galerijoje 2000 m. ir dalyvaudama Berlyno bienalėje 2001 m. Tais pačiais metais Lenkijos savaitraštis „Polityka“ jai įteikė prestižinį „Paszport Polityki“ apdovanojimą, teikiamą už nuopelnus įvairiose srityse.

 

K. Józefowicz  pati apie save sako, kad ji yra savo kūrinių įgyvendinimo vergė. Autorė, kurdama objektus ir instaliacijas, valandų valandas praleidžia palinkusi ties laikraščių ir žurnalų iškarpomis. Kūrybos procesas tapo Józefowicz manija. Atidžiau susipažinusių su jos darbais tai nė kiek nestebina. Menininkės darbų medžiaga ir temos yra medijos. Autorė iš laikraščių kuria savotiškas mandalas. Iš siaurų juostelių, pavienių žodžių, figūrų ji pina voratinklius, kilimus, staltieses. Toks darbas užtrunka ir reikalauja begalės sunkaus darbo valandų, kantrybės bei atkaklumo. Autorė savo darbuose naudoja galybę pasikartojančių elementų. Pavyzdžiui, kūrinyje „Kilimas“ („Dywan“) susipina iš žurnalų puslapių iškirptų žmonių figūros – tiek garsenybių, tiek nežinomų asmenų. Kai kuriose menininkės instaliacijose sunku išskirti vieną pagrindinį elementą. Nupinto objekto funkcija tampa antraeiliu dalyku. „Staltiesė“ („Obrus“) sukurta naudojant plonas laikraščio juosteles, kur atskiri žodžiai suformuoja nesuprantamą galvosūkį. Pavienių žodžių iškarpų „triukšmas“ virsta murmesiu. Kas lieka? Šis darbas (kaip ir didžioji dalis menininkės kūrinių) – tai kvietimas pasidžiaugti paprastu ir ramiu susitikimu prie stalo, priminti žmonių susvetimėjimo problemą šiuolaikiniame pasaulyje. Józefowicz tarsi mitinė Ariadnė rodo kelią iš labirinto. Rankų darbo kūriniai – tai šiuolaikinės realybės komentaras – bevardė minia, varholiška 15 minčių šlovė ir kartu filosofinė trapumo bei trumpalaikiškumo refleksija. Autorė savo kūriniams naudoja kartoną, reklamines skrajutes ir laikraščius. O jos darbų temas padiktuoja mus supanti realybė, kasdienis gyvenimas.

 

Medijos yra ir menininkės atpažinimo ženklas, ir darbų medžiaga, ir kūrybos leitmotyvas. Kasdienis naujienų srautas jos darbuose tampa šiuolaikinio globalaus žiniasklaidos pasaulio atspindžiu. Galima teigti, kad svarbiausi Józefowicz įkvėpimo šaltiniai yra medžiaga, technika ir aplinkos refleksija. Menininkė yra nuosekli ir ištikima savo darbo metodams. Analizuodama šiandieninį gyvenimo ritmą, ji kuria objektus ir instaliacijas, perkeldama juos į poetinį filosofinį lygmenį. Taip Katarzyna Józefowicz žiūrovams primena apie pirmapradį artimo bendražmogiško būvio poreikį.

 

Atidarymas: rugsėjo 13 d. 18.00 val.

Paroda vyks iki spalio 11 d.

Parodos kuratorės: Aleksandra Ksiezopolska ir Agnieszka Kulazinska

Modernaus meno centras, Literatų g. 8, LT-01125 Vilnius

Darbo laikas: I-IV 12:00-18.00 val., V 12:00-17:00 val.

 

Juodai baltas kilimas, 2001-2003 m.
Juodai baltas kilimas, 2001-2003 m.