7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žemės ir aplinkos meno paroda „Metamorfozės”

Nuo rugsėjo 7 d. 15 val. VU Botanikos sode, Kairėnų g. 43

 

 

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1045), 2013-08-02
Dailė Anonsai
Kristina Šaltytė, „Raštas“. 2012 m.
Kristina Šaltytė, „Raštas“. 2012 m.

Nuo 2003 metų VU Botanikos sode, Kairėnuose, vykdomas unikalus ir kol kas vienintelis Lietuvoje, žemės meno projektas „Gamta ir Menas”.

 

Kiekvienais metais - rugsėjo mėnesį, čia rengiamos parodos, kurių tikslas vystyti dialogą tarp meno, menininko, žiūrovo ir gamtos, suteikti galimybę įvairių sričių menininkams (tapytojams, keramikams, tekstilininkams, fotografams, skulptoriams, floristams ir t. t.) pristatyti savo darbus šiek tiek netradicinėje, gamtinėje aplinkoje.

 

Čia kurdami menininkai bendrauja su gamta, padeda šiuolaikiniam nuolat skubančiam žmogui pastebėti ir atrasti ją iš naujo. Žmogus verčiamas įsižiūrėti, įsiklausyti į gamtą, pasijusti jos dalimi, ja grožėtis, puoselėti ir globoti. Taip ugdomas ir žmogaus ekologinis sąmoningumas.


Žemės ir aplinkos menas yra ne skulptūros ar objektai, išnešami iš galerijų eksponuoti lauke, o specialiai atviroje ir tam tikroje, menininko pasirinktoje erdvėje, sukurtas menas. Tuomet kūriniai įsilieja į vietinį gamtovaizdį, ir tampa neatsiejama jos dalimi.

 

Žemės ir aplinkos meno idėja yra laikinumas. Atsiranda kūriniai, kurie tuo momentu yra svarbūs, aktualūs, nusėda kultūroje. Kurdamas menininkas neturėtų pakenkti gamtai, o padėti pamatyti ją kitaip.

 

METAMORFOZĖS – tai dešimtoji šio projekto paroda kuri vyks centrinėje Botanikos sodo dalyje (Kairėnų dvaro sodybos parke), po atviru dangumi. Tradiciškai, tik parodos atidarymo metu, (t.y.15 val.) vyks organizuota ekskursija, kurios metu autoriai pristatys savo darbus (15).

 

Didžioji dalis kūrinių yra žemės meno (Land Art) darbai, kurie sukurti naudojant tik gamtines medžiagas ir aplinkos meno (Environmental Art) darbai sukurti iš dirbtinų įvairių medžiagų, integruoti į tam tikrą erdvę, pritaikyti prie vietinio gamtovaizdžio.

 

Atidarymo metu vyks du performansai: Vaidos Tamoševičiūtės „(Ne)būti moterim” ir Dainos Pupkevičiūtės „Terapija V: Apsivalymas”.


Dalyviai:
1. Jurgita Jasinskaitė
2. Rūta Udraitė-Mikalauskienė

3. Taurima Bunkutė

4. Andrius Erminas
5. Audronė Sabalytė-Burbulienė ir Rasa Sakalauskienė

6. Jelena Škulienė

7. Natalija Učvatova

8. Robertas Gritėnas

9. Sigita Emilė Stankevičiūtė

10. Vaiva Kazlauskaitė

11. Kristina Šaltytė

12. Irina Kostina

13. Vaida Tamoševičiūtė

14. Daina Pupkevičiūtė

 

Apie performansus, kurie vyks parodos „Metamorfozės“  atidarymo metu:

Dainos Pupkevičiūtės „Terapija V: Apsivalymas”

Terapijomis" šis ir kiti ciklo performansai vadinami neimplikuojant perkeltinių prasmių: kiekvienas jų yra bandymas įsivardinti ir išgyvendinti tam tikras baimes, skaudulius ar žaizdas, taigi - tikrų tikriausia (auto)terapija. Terapija V: Apsivalymas" yra bandymas surinkti nuoskaudų šukes ir paversti praeitį pelenais.


Vaidos Tamoševičiūtės „(Ne)būti moterim”


„Kokie stereotipai formuoja buvimą moterimi šiuolaikinėje visuomenėje? Kokios pareigos, prievolės ir reikalavimai? Ko ji pati tikisi iš savęs ir kitų? Ar moteris vis dar gali būti vadinama 'silpnąją lytimi'? Ar galinti savimi pasirūpinti, siekianti karjeros, savarankiška moteris praranda moteriškumą? Ar iš jos vis dar tikimasi, kad nepaisant viso kito - ji tekės ir augins vaikus, priešingu atveju nebus laikoma pilnaverte visuomenės nare?


Šie klausimai dar labiau paaštrėja tradicinėje vestuvinių paveikslėlių  vietoje – Botanikos sode, kur aiškiai matomas tradicinių vertybių virtimas vartojimo kultūros dalimi. Jausmai šiuolaikinėje kultūroje tapo dar viena lengvai pakeičiama preke. Jie netaisomi pasibaigus (trumpam) garantijos laikui, o tiesiog pakeičiami nauja versija. Užmetus akį į tuoktuvių ir skyrybų santykį nuo 1950-ųjų iki dabar, skirtumas stulbinantis. Pastaraisiais metais išsiskiria daugiau nei pusė susituokusių porų kasmet, kai 1950-tais išsiskirdavo vos 0.2%.


Ar tai sąlygoja tradicinių vertybių pasikeitimas, moters ir vyro "vaidmenų" persiskirstymas visuomenėje, laikinumas, vartojimas, gyvenimo tempas? Ar jausmai tapo nebereikalingu balastu? Renkantis saugią be-jausmų teritoriją virsmas gali būti negrįžtamas..“
 


Daugiau informacijos apie buvusias parodas:

Darbų procesą galimą pamatyti:https://www.facebook.com/LandArt.Lt

http://www.botanikos-sodas.vu.lt/gallery/main.php/v/renginiai/menas/

 

Atidarymo metu įėjimas į sodą nemokamas

 

Parodos kuratorė:

Inga Raubaitė

+370682 58813

[email protected]

 

 

Kristina Šaltytė, „Raštas“. 2012 m.
Kristina Šaltytė, „Raštas“. 2012 m.