7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Remigijaus Venckaus fotoaktų paroda „Aš esu kitas”

Vilniaus kameriniame teatre, Konstitucijos pr. 23, Vilnius

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1042), 2013-07-12
Dailė Anonsai

2013 m. liepos 13 d.  18 val. Vilniaus kameriniame teatre (Konstitucijos pr. 23, Vilnius) atidaroma Remigijaus Venckaus fotoaktų paroda „Aš esu kitas”. Paroda veiks: 2013 07 13–21.

 

Parodoje „Aš esu kitas” pristatoma medijų menininko, menotyrininko, Vytauto Didžiojo universiteto lektoriaus Remigijaus Venckaus vyrų aktų fotografijos. Kūriniai sukurti 2007–2013 m. Šia paroda menininkas kviečia susitikti su vyro kūnu, kaip neatpažintu, nepatirtu, bet numanomu Kitu.

                     

Anot autoriaus, viešajame medijų diskurse vyriško kūno erotikai skiriama gerokai mažesnis dėmesys nei moters. Dažnai galima pastebėti, kaip vyro menininko kuriamas erotikas vyro atvaizdas Lietuvoje iškart siejamas su homoseksualumu, o pats homoseksualumas suprantamas negatyviai. Tačiau R. Venckaus kūrybai rūpi kūnas kaip išlaikantis arba įgyjantis galią tekstas, kuris (su)geba pernešti ir perkurti ne tik homoseksualius naratyvus, bet kur kas platesnes, susijusias net su būties ir tikėjimo problema, pasakojimų variacijas. Tekstu slypinčiu už homoerotikos galima įvardinti naujausią R. Venckaus ciklą „Aš esu kitas.”

 

Šiame cikle plėtojamas savitas, meninis ir intencionalus dialogas su Biblijoje užrašytomis tiesomis ir pasakojimų fragmentais. Tačiau menininkas pažodžiui neatkartoja jokio pasakojimo, o jį savaip interpretuoja, kuria papildomas užuominas ir neaiškumus.

 

Parodoje taip pat pristatomi ne vienerius metus kurti fotografijų ciklai, kur vizualioji autoriaus kalba formuojama dėka buitinės aplinkos ir išraiškingai pozuojančio kūno. Šis savitas disonansas pastebimas ne viename autoriaus fotografijų cikle: „Iš Vaikinų gyvenimo” (2009–2013 m.), „Pas močiutę kaime” (2009–2010 m.), „Pokalbiai apie meilę” (2011–2013), „Virtuvės antropologija” (2010) etc.

 

Autorius kviečia žiūrovą diskutuoti apie vyriško kūno seksualumą, bei intymumą. Simbolinška, kad ši diskusija plėtojama ne tik parodoje, bet ir už jos ribų; t.y. R. Venckaus paroda įtraukta į Baltijos gėjų parado programą.

 

Apie parodos autorių: Remigijus Venckus yra medijų menininkas ir kritikas. Kuria fotografiją ir videomeną. Rašo medijų, vaizduojamųjų menų ir vizualinės kultūros klausimais; yra parašęs kelias knygas. Rašo kritines recenzijas apie Lietuvoje ir užsienyje žinomų meno kūrėjų darbus ir meno kolekcijas. Lietuvos ir užsienio meno galerijose bei muziejuose dalyvauja kaip meno kritikas ir pristato meno kūrinius. Kuruoja jaunimo medijų meną reprezentuojančius renginius ir interneto portalą. Dėsto medijų meno ir kultūros disciplinas Lietuvos universitetuose. Skaito viešas paskaitas meno festivaliuose. Yra Vytauto Didžiojo, Šiaulių ir Vilniaus universitetų lektorius (plačiau žr. www.venckus.eu)

 

Informaciją parengė: Monika Slančauskaitė ir Remigijus Venckus

 

Parodos svetainė ir autoriaus kontaktai:  www.kitas.venckus.eu; www.venckus.eu; [email protected]; kuratorius - Monika Slančauskaitė([email protected]); organizatorius - Meno duobė (www.menoduobe.com); rėmėjas - Vilniaus kamerinis teatras (www.vkamerinisteatras.lt); partneris - Baltijos gėjų paradas (www.lgl.lt).