7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Džinos Jasiūnienės tapybos paroda „Abrakadabra“

Galerijoje „Meno niša“

 

Meno nišos inf.
Nr. 28 (1042), 2013-07-12
Dailė Anonsai

2013 07 17–08 16

Liepos 17 d.  trečiadienį, 18 val. galerijoje „Meno niša“ atidaroma dailininkės, tekstilininkės Džinos Jasiūnienės tapybos paroda „Abrakadabra”.

 

Menininkė apie parodą:

Paslapties nuojauta, stebuklo laukimas – visiems atpažįstamas jausmas. Retas kuris vaikystėje neskaitė pasakų ir nesižavėjo skraidančiais kilimais, nesvajojo surasti užkeiktą lobį ar bent trumpam pasislėpti po nematomuoju apsiaustu. Visais laikais žmonėms buvo nesvetimas tikėjimas antgamtiniais reiškiniais. Bėgant  laikui, stebuklai keitėsi, tačiau tikėjimas jais išliko. Skraidančius kilimus pakeitė skraidančios lėkštės, lobių skrynias – loterijų milijonai, pasaulio sukūrimo stebuklą nuvainikavo pasaulio pabaigos mistifikacija. Ar polinkis tikėti kažkuo, esančiu virš mūsų suvokimo ribų, yra žmogiškos prigimties dalis ar tam tikros rūšies neuronų sutrikimas? O gal poreikį mistifikuoti aplinką gimdo pilka ir nuobodi kasdienybė, kuriai vaizduotė kaip alternatyvą pasiūlo spalvingą fantazijų ir stebuklų pasaulį? Jeigu traktuotume stebuklą ne kaip magišką reiškinį, slypintį kažkur anapus, o kaip natūralią kasdienybės apraišką, ar ne didžiausiais stebuklas būtų vaiko šypsena arba šiltos arbatos puodelis.

 

Kas paverčia paprastus dalykus nepaprastais? Tam tikras žodis, veiksmas, ritualas? Tapydama šiuos paveikslus supratau, kad būtent pats kūrybos procesas ir gali tapti tuo magišku ritualu, suteikiančiu ypatingą reikšmę ir prasmę ne tik mus supančiam išoriniam pasauliui, bet ir padedantis i tą patį pasaulį pažvelgti kitaip. Menininkas – tarsi šių laikų magas ar burtininkas, gebantis transformuoti objektus, materializuoti idėjas, žongliruoti jausmais ir akimirksniu teleportuoti mus į fantazijų ir vaizduotės pasaulį.

 

Paroda veiks iki rugpjūčio 16 d.

 

Galerija „Meno niša“

J. Basanavičiaus g. 1/13, Vilnius

Galerija dirba: II – V 12 – 18, VI 12-16 val.

www.menonisa.lt

[email protected]