7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Suklastota Kvapų Istorija. Nuodai

VDA tekstilės galerijoje „Artifex“

VDA inf.
Nr. 27 (1041), 2013-07-05
Dailė Anonsai

Atidarymas liepos 2 d. 18 val.

„Kultūros Naktį“, liepos 5 d. paroda veiks iki 23 val.

 

Menininkų grupė „PHp / creative lab.“ „Kultūros Nakties“ rėmuose pristato intriguojančią parodą „Suklastota Kvapų Istorija. Nuodai". Tai absoliuti istoriškai abejotinų, tariamomis legendomis apipintų vietų, įvykių, daiktų, asmenybių, situacijų ir kvapų fikcija. Autoriai kviečia jus tapti liudininkais trijų skirtingų epochų Vilniaus detektyvuose.

 

Kvapas – vienas iš 5 svarbiausių žmonių pojūčių. Evoliucijos eigoje uoslės poreikis sumenko, tad smegenys dažnai nefiksuoja, neišskiria, neišryškina to, kaip kvepia mūsų aplinka, daiktai. Kvapas – svarbus interpretacinis elementas, trūkstama arba neapčiuopiama grandis tarp to, ką matome, ką liečiame, ką girdime. Kvapai viską sujungia. Ir viskas turi kvapą. Net mirtis.

 

Nuodai – pagrindinis šios kvapų ir instaliacijų parodos motyvas. Nuodai – tai detektyvas, kaitinančios vaizduotę kriminalinės istorijos. Paradoksas, tačiau dažnai nuodai patys savaime neturėjo/neturi kvapo, tad juos lengva maskuoti kitais kvapais.

 

Istorija iš principo yra viena didelė klastotė, nes tai, kas buvo, nebepatikrinama...Net nenuginčijamas įrodymas – užfiksuotas faktas – gali tebūti kieno nors fantazija ar interpretacija.

 

TRYS KAMBARIAI – TRYS DETEKTYVINĖS ISTORIJOS.

Veiksmo vieta: Vilnius.

Laikas: trys skirtingi Vilniaus laikotarpiai nuo 1890 iki 1970 metų.

Veikėjai: atitinkami savo laikmečio vilniečiai.

 

Visos šios parodos istorijos yra išgalvotos autorių, ironiškai ir laisvai  interpretuojant pasirinktus istorinius laikmečius ir jų detales.

 

PHp/creative lab. – kūrybinė komanda, suburianti projektams įvairių sričių menininkus. Šįkart tai dovilė džervutė, dovilė gudačiauskaitė, povilas laurinkus, aistis mickevičius ir robertas muravskij. PHp/creative lab. pernai dalyvavo „Kultūros nakties“ programoje su kvapo-video instaliacija „Kvapo Detektyvas ar Detektyvo Kvapas“.