7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apie žvaigždes, sputnikus ir kales

 

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1039), 2013-06-21
Dailė Anonsai

Rimas Petrauskas: „Vilniaus centre, „Radisson Blu“ viešbutyje, apsigyvenę turistai gali pasijusti kaip kokiame Bankoke: priešais paradinį įėjimą – striptizo klubas, pažingsniavus kelis šimtus metrų – dar vienas. Bet pats ryškiausias šio kvartalo akcentas yra planetariumo kupolas, papuoštas vulgariu anglišku žodžiu „slut“ – kalė. Kažin, ką svarsto atvykėliai, žiūrėdami į šitą seniai užtepliotą grafitą, bet man, vilniečiui, gėda dėl tokių vaizdelių ir miesto tvarkytojų nesugebėjimą jų nuvalyti.

 

Įdomu, ką apie tai pasakytų Vilniaus planetariumo vadovai? O gal jie nežino, ką tas žodis reiškia, ir nenutuokia, kiek angliškai kalbančių žmonių kasdien praeina pro tą „Kekšių kupolą“? Manau, tai tiesiog nerūpestingumas plius pinigų trūkumas – esu girdėjęs, kad ta įstaiga jau seniai vos galą su galu suduria, centus skaičiuoja ir ant nutriušusių krėslų lankytojus sodina. Kam ten rūpės kažkokie užrašai ant stogo...“ (Šis skundas pirmą kartą publikuotas dienraštyje „Lietuvos rytas“ 2012 06 22)

 

 

Daug aistrų sukėlęs užrašas, pasirodo, visai nėra nepadorus, kaip pamanė „Bendraukime“ skyrelio skaitytojas R. Petrauskas. „Bendraukime“ pasiekė Planetariumo lektoriaus Nerijaus Kochansko laiškas, kuriame tikinama, kad ant planetariumo kupolo puikuojasi užrašas „sput“, o ne „slut“. „Tai yra žodžio „sputnik“ trumpinys. Neįsivaizduoju, kaip ten galima įskaityti ką nors kita, juo labiau straipsnio autoriaus minimą žodį“, – rašė N. Kochanskas.

 

Parodos „Sput“ atidarymas birželio 21 d. 19 val. Dalyvauja menininkai: Martin Arnold, Nicholas Matranga, Deimantas Narkevičius, Roman Ondak, J. Parker Valentine, Naglis Kristijonas Zakaras. Kuratorė – Gerda Paliušytė. Paroda veikia iki liepos 21 d. „The Gardens“ parodų erdvėje (Konstitucijos pr. 12 A, Vilnius). Ekspozicija lankoma susitarus su „The Gardens“ kuratoriais. Daugiau informacijos www.thegardens.lt