7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

55-oje Venecijos bienalėje Lietuvos-Kipro paviljonui skirtas specialus paminėjimas

 

7MD
Nr. 23 (1037), 2013-06-07
Kronika
Kipro ir Lietuvos paviljono fragmentas. L. Šalčiūtės nuotr.
Kipro ir Lietuvos paviljono fragmentas. L. Šalčiūtės nuotr.

Birželio 1 dieną buvo paskelbti 2013 metų Venecijos bienalės nugalėtojai. Apdovanojimus skyrė Tarptautinės meno parodos žiuri: Sofía Hernández Chong Cuy (Meksika), Francesco Manacorda (Italija), Bisi Silva (Nigerija), Ali Subotnick (JAV), pirmininkaujant Jessica‘i Morgan (Didžioji Britanija).

 

„Auksinis liūtas“ už geriausią nacionalinį pasirodymą atiteko Angolai su Edsonu Changu projekte „Luanda, Enciklopedinis miestas“. Paviljonas išskirtas už sėkmingą kuratorių ir menininkų bendradarbiavimą, kuris leido atskleisti tiriamos temos sudėtingumą ir suderinamumo galimybės nebuvimą.

 

„Auksinis liūtas“ geriausiam menininkui Tarptautinėje parodoje „Enciklopediniai rūmai“ skirtas Tino Sehgalui (Didžioji Britanija, 1976; Giardini centrinis paviljonas). Autorius įvertintas už reiklų ir naujas disciplinas inicijuojantį požiūrį į darbą.

 

„Sidabrinis liūtas“ daug žadančiam jaunam menininkui iš parodos „Enciklopediniai rūmai“ skirtas Camille Henrot (Prancūzija, 1978; Arsenalas). Autorė išskirta už jausmingą ir dinamišką braižą, kuris atspindi mūsų laikus.

 

Žiuri specialiu paminėjimu iš parodos „Enciklopediniai rūmai“ išskyrė Sharon Hayes (JAV, 1970; Arsenalas) už tai, kad privertė mus permąstyti privataus ir viešo gyvenimo sferų tarpusavio ryšių sudėtingumą, gebėjimą keistis. Taip pat Roberto Cuoghi (Italija, 1963; Arsenalas) už dėmesį prikaustantį pasirodymą.

 

O iš nacionalinių paviljonų žiuri išskyrė Kipro ir Lietuvos jungtinį paviljoną, kuruojamą Raimundo Malašausko, su projektu „Oo“ už originalų kuratorinį formatą, kuris sujungia dvi šalis į bendrą patirtį. Projekte dalyvauja Lia Haraki, Maria Hassabi, Phanos Kyriacou, Constantinos Taliotis, Natalie Yiaxi, Morten Norbye Halvorsen, Jason Dodge, Gabriel Lester, Dexter Sinister (Kipro atstovai); Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Elena Narbutaitė, Kazys Varnelis, Vytautė Žilinskaitė, Morten Norbye Halvorsen, Jason Dodge, Gabriel Lester, Dexter Sinister (Lietuvos atstovai).

 

Specialus paminėjimas taip pat skirtas Japonijos paviljonui su Koki Tanoka projektu „apskritai kalbant – dalinimasis nežinia ir kolektyviniais veiksmais“ („abstract speaking – sharing uncertainty and collective acts“) už kandžią bendradarbiavimo nesėkmių refleksiją.

 

Venecijos bienalės taryba, vadovaujama Paolo Barattos, Massimiliano Gioni siūlymu už viso gyvenimo pasiekimus „Auksiniu liūtu“ apdovanojo Maria Lassnig (g. 1919, Austrija) ir Marisa Merz (g. 1926, Italija).

 

Platesnė informacija apie apdovanojimus: www.labiennale.org/en/art/news/01-06.html

 

 

Kipro ir Lietuvos paviljono fragmentas. L. Šalčiūtės nuotr.
Kipro ir Lietuvos paviljono fragmentas. L. Šalčiūtės nuotr.