7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dalios Laučkaitės-Jakimavičienės „Jūra vandenynas“ ir Ryto Jakimavičiaus „Žiemą vasarą“

 Paroda skirta Klaipėdos Pilies Džiazo Festivaliui 

Baroti inf.
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Dailė Anonsai

 2013 gegužės 30 d. 18 val.  „Baroti“  galerijoje  (Aukštoji g. 1, Klaipėda) atsidaro vilniečių dailininkų keramikos darbų parodos: Dalios Laučkaitės-Jakimavičienės „Jūra vandenynas“ ir Ryto Jakimavičiaus „Žiemą vasarą“.

 

Paroda veiks iki  birželio 18 d.
 
Ryto Jakimavičiaus skulptūrinių porcelianinių darbų serija „Žiemą vasarą“ –  gyvulėlių procesija, išsitęsusi erdvėje ir tuo pačiu tarsi ir laike - apie ramią metų laikų kaitą. Čia naudojama krikščioniška ikonografija – avinėlis, medis, indas. Velykų avinėlis ir gyvulėlių kalbėjimas Kalėdų išvakarėse. Dauguma serijos darbų daryti Tarptautinėje keramikos studijoje Kečkemete (ICSHU, Vengrija), naudojant išskirtinės kokybės Limožo porcelianą. Visi kompozicijos elementai – skulptūriniai, tačiau didžioji dalis kartu ir funkcionalūs – tai skulptūros-talpos.
 
Dalios Laučkaitės-Jakimavičienės ciklas  „Jūra vandenynas“ – apie vandenį. Apie vandens palaimą, raibuliuojantį grožį, auksinius saulės atspindžius, paslaptingus tolius horizonte, o kartu apie jo pražūtingą jėgą. Vanduo – traukiantis, tuo pačiu mirtinai pavojingas. Nuskęsti - neskęsti. Išplaukti. Nugalėti likimą. Jūros peizažas – puošnus ir tviskantis, bet kartu lyg ir sunkus kaip iš nelabai gero sapno, su skęstančiais ne tik Venecijos, bet ir Vilniaus pastatais. Koliažinis darbo principas suteikia galimybę žaisti citatomis, masteliu, daugiaprasmiais motyvais. Paradoksalūs kontrastai - tikrovė-sapnai, menas-kičas, rimta-juokinga, asociacijos su senąja daile, architektūra, mitologija, keistos užuominos.
 
Dalia Laučkaitė-Jakimavičienė - viduriniosios kartos keramikė, žinoma Lietuvoje ir užsienyje, surengusi nemažai individualių parodų bei dalyvavusi grupinėse ekspozicijose, simpoziumuose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Olandijoje, Anglijoje, Lenkijoje, Skandinavijos šalyse, JAV. Išsiskiria originaliu kūrybos braižu, jos darbų nesumaišysi su kitų keramikų kūryba. Porceliano ar baltai glazūruotų plokščių, indų, buitinės įrangos dirbinių formas ji puošia dekoliais - pramoninės gamybos piešiniais su dailės istorijos, klasikinės dailės, italų renesanso meistrų motyvais. Taigi dirba poparto priemonėmis, tačiau masinės gamybos dekolius išardo, sukarpo, įpiešia savo motyvus ir kuria naują koliažinį pasaulį, kuriame pasakoja žavias, puošnias, bet keistas istorijas. Tai nėra jaukus, kiekvienam pažįstamas pasaulis, jo principai čia neveikia; vyksta dalykai, kurių racionaliai nepaaiškinsi. Pilna absurdiškų sugretinimų, keistų metaforų, nėra vienareikšmiškų prasmių, norint jas suvokti, turi pasitelkti intuiciją. Čia prasideda siurrealizmo strategija, kuria didele dalimi remiasi Dalios kūryba.“                                                                                                                                     
dr. Laima Surgailienė
 
Rytas Jakimavičius
Kuria temines ir skulptūrines kompozicijas, instaliacijas, monumentalius interjero elementus. Aktyviai dalyvauja parodose tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Surengė 12 individualių parodų, yra nuolatinis tarptautinių keramikos ir porceliano simpoziumų dalyvis. Dailininkas rezidavo Europos keramikos darbų centre Hertogenboše (Olandija), Akrono universitete (JAV), Keramikos centre Filadelfijoje, Tarptautinėje keramikos studijoje Kecskeméte (Vengrija). 2010 m. dalyvavo projekte „Lietuvos meninės keramikos pristatymas Kinijoje“.
 
Rytas Jakimavičius atstovauja kartai, kurios meninė pasaulėžiūra formavosi devintojo dešimtmečio pradžioje, kai Lietuvos dailėje ypač stiprėjo savęs reflektavimo tendencijos. Todėl nenuostabu, kad ir keramiko kūrybinė energija labiau telkiama individualiam pasaulėvaizdžiui įprasminti, nei spręsti funkcines technologines problemas. Kuria temines ir skulptūrines kompozicijas, instaliacijas, monumentalius interjero elementus. Savo kūryba kviečia atsigręžti į lietuvišką istoriją. Kūriniai postmodernistinės konceptualiosios keramikos pakraipos. Lakoniškos, stilizuotos, subtiliai modeliuotos formos derinamos su išdidintomis, groteskiškomis, sarkastiškomis. Vilniaus Dailės akademijos profesorius.
 
 
[email protected]
 www.barotigalerija.lt