7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Čekų fotografo Roberto Vano rinktinių darbų paroda

2013-05-29–06-07

 

LDS inf.
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Dailė Anonsai

Robertas Vano – pasaulyje žinomas mados fotografas. Gimė Slovakijoje, vėliau emigravo į JAV,  dirbo Paryžiuje, Niujorke, Milane, Londone,  fotografavo  „Harper`s Bazaar“, „Vogue“, „Elle“, „Cosmopolitan“ bei daugeliui kitų mados žurnalų, nuo 1990 m. gyvena Prahoje.

 

R. Vano kolekcijose dominuoja juodai baltos nuotraukos. Jam būdingas savitas žvilgsnis į fotografijos meną. Nuotraukas gamina pasikliaudamas tik rankų darbo popieriumi ir platina, t.y. platinotipija. Platinotipijos būdu gaminamos nuotraukos leidžia išgauti smulkiausius atspalvius, perteikti niuansų daugiasluoksniškumą bei išryškinti paslaptingą vaizdo gilumą. Platina atspari cheminėms reakcijoms, todėl šiuo metodu atliktos nuotraukos ilgaamžės. Šiandien platinotipijos techniką naudoja tik geriausi savo srities meistrai. Į klausimą, kodėl pasirinko ir dirba su platina, R. Vano atsako: „O kodėl gaminamas „Ferrari“? Juk galėtume važinėti trabantais.“

 

Robertas Vano niekada neslepė savo homoseksualumo, tai atsispindi jo darbuose – nemažą kolekcijų dalį sudaro vyrų aktai. Tačiau fotografas linkęs tikėti, kad publiką domins ne tik nuogas vyro kūnas, bet ir ypatinga nuotraukų darymo technika. Nežiūrint visų moderniųjų technologijų, svarbiausia fotografijoje – vaizdo tikrumas ir gyvumas, kuriais alsuoja kiekvienas R. Vano darbas.

 

Robert Vano darbų paroda veiks Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje (Vokiečių g. 4/2, Vilnius) gegužės 29 – birželio 7 dienomis. Parodoje eksponuojama dalis jo žymiosios „Platininės kolekcijos“ darbų. Ekspoziciją sudaro geriausi R.Vano niu žanro darbai, portretai, gėlių natiurmortai, Prahos peizažai. 2013 m. gegužės 29 d. 17.00 val. vyks parodos atidarymas, kuriame dalyvaus Čekijos Respublikos įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Radek Pech, Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

 

Čekijos Respublikos Ambasada Vilniuje

 

Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salė

(Vokiečių g. 4 / 2, Vilnius)

Darbo laikas: I-IV 8.30-17.00; V 8.30-13.00