7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Aleksandras Macijauskas. Vinys“

 Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, V. Putvinskio g. 64, Kaune

NMKČDM inf.
Nr. 18 (1032), 2013-05-03
Dailė Anonsai

Gegužės 8 d., trečiadienį, 17 val. Aleksandro Macijausko 75 metų jubiliejui skiriamos parodos Aleksandras Macijauskas. Vinys“ atidarymas.

 

Aleksandras Macijauskas (g. 1938 m.) – viena ryškiausių XX a. antrosios pusės asmenybių fotografijos meno pasaulyje. Jo fotografijos ne tik buvo rodomos šimtuose parodų, salonų, konkursų skirtingose pasaulio šalyse, tačiau ir lygiuojamos šalia įtakingiausių pasaulio meistrų kūrinių, tokių kaip Henri Cartier Bresson, Bill Brandt, Mario Giacomelli ir kitų.

 

A. Macijausko išskirtinumą apibūdinti gali ir tai, kad jo darbai dar aštuntame XX a. dešimtmetyje buvo rodyti Arlio fotografijos festivalyje, Venecijos bienalėje, įtraukti į fotografijos istorijos veikalus, o jo monografiją „My Lithuania“ išleido viena respektabiliausių leidyklų - „Thames & Hudson“.

 

A. Macijauskas, pasaulyje laikomas vienu svarbiausiu pokarinio fotografinio avangardo kūrėju, o mums Lietuvoje žinomas kaip aktyvus fotografijos organizatorius, ilgametis Kauno fotografijos galerijos vadovas, spalvinga, principinga ir sąmojinga asmenybė.

 

Paroda „Aleksandras Macijauskas. Vinys“ siekia supažindinti su asmeniška fotografo gyvenimo ir kūrybos kelio interpretacija, sutelkia dėmesį į įvykius ir atsitiktinumus, kurie fotografui atrodė reikšmingiausi. Paroda, vesianti žiūrovą chronologiškai „nuo vinies iki vinies“ leis iš arčiau pažvelti į žinomų ir nežinomų įvykių, kūrinių priežastingumus ir paradoksus bei su fotografui būdingu sąmoju ir ironija atsakys į daugybę klausimų. Kodėl Macijauskas pradėjo fotografuoti? Koks skirtumas tarp pirmojo sėkmingo kadro iš turgaus Utenoje cenzūruotos ir necenzūruotos versijos? Į ką Macijauskas iškeitė Nacionalinę kultūros ir meno premiją?.. Atsakymus į šiuos ir dar daug kitų klausimų žiūrovai ras parodoje, kurioje eksponuojamos fotografijos iliustruos atskirus kūrėjo biografijos tarpsnius, atradimus, nuotaikas, problematikas.

 

 

Papildomą informaciją teikia: parodos kuratorius – festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas

tel. +370 650 77895

 

Paroda veiks: 2013 05 08–2013 06 02