7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dalios Kasčiūnaitės paroda „Mėlynas bliuzas“

 „Mažojoje galerijoje“, Latvių 19A, Vilnius

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1031), 2013-04-26
Dailė Anonsai

 2013 04 17–05 18 d.


Nuo 1973 m. sudalyvauta daugybėje personalinių ir grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 2000 m. gauta Lietuvos nacionalinė  kultūros ir meno premija.

 

 D. Kaščiūnaitės kūryboje juntami įvairūs periodai.  Ankstyvuoju kūrybos laikotarpiu tapyti portretai, peizažai, natiurmortai. Vėlesniuoju – plėtotas savitas abstrakcinės tapybos žanras – spontaniška, intuityvi tapyba, įcentruota fragmentiška paveikslo erdvė formuojama spalviniais niuansais. Dažnai dominuoja viena spalva, kuri išryškinama monumentaliom skulptūrinėm arba kontrastingom grafinėm faktūrom. Tuo pasižymėjo šviesieji, mėlynieji, vadinamų „angelų“ ir struktūriniai periodai.

 

Šiandien pristatom naujo periodo pradžią – fotografiją. Ši iki šiol nepatirta išraiška yra su savo paslaptimi ne tik jutimine, bet ir technine.

 

Dalia pasakoja: „Žvėrynas-rajonas, kuriame užaugau. „Mažoji galerija" įsikūrė beveik priešais mano vaikystės langus. Labai smagu čia surengti parodą. Kiekviena nauja idėja mane uždega. Fotografija tiesiog susirgau. Žiūrėdama į objektyvą turiu matyti ne tik tiesioginį vaizdą, o ir numanyti kas gausis galutiniame kūrybos procese. Man, kaip dailininkei improvizatorei, tai gana sudėtingas uždavinys. Tai tramdo ir disciplinuoja. Pro objektyvą žiūriu ne kaip profesionalus fotografas, bet kaip profesionali tapytoja – aistringa, impulsyvi moteris. Tas naujos kūrybinės energijos pliūpsnis paskatino šios parodos atsiradimą. Galiu pajuokauti – ją atidariau savo gimtadienio proga, o skaičius toks mistiškai gražus – 66…"