7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Ritualinis kambarys“

 VilniausŠiuolaikinio meno centre

ŠMC inf.
Nr. 15 (1029), 2013-04-12
Dailė Anonsai
Distruktur, „In the traveler's heart“. 2013, 16 mm filmo kadras
Distruktur, „In the traveler's heart“. 2013, 16 mm filmo kadras

 2013 04 12 – 2013 05 19

 

Parodos atidarymas: balandžio 12 d., penktadienį, 18 val.

 

Ši paroda prasidėjo 2012 metų rudenį Nidoje kalbantis apie tai, kas ne visada apčiuopiama, ne iškart papasakojama ir netikėtai pasiilgta – apie bendrą erdvę, kurioje daug nuojautų, susikertančių taškų ir kasdienybės magijos, įkvepiančios subjektyvius ritualus. Apie prielaidą tikėti ir netikėti tuo pat metu. Klausimus, ar viskas iš tiesų konstruojama, ar galima pasidalinti nuotaika, keistis kodais, versti iš vienos meninės kalbos į kitą ir žaisti vieną žaidimą, kuriame ieškai trūkstamos dalies.

 

„Ritualinis kambarys“ virto pasivaikščiojimu, apjungiančiu skirtingas į šį žaidimą įsitraukusių menininkų praktikas, kuriančias patirtis sau ir kitiems. Todėl pasivaikščiojimas bus dinamiškas, slenkantis paraleliomis erdvėmis, tarpinėmis būsenomis, paros laikais ir pasakojimais. Šioje parodoje yra istorijų ir personažų, kuriais nepatikėjus, jie akimirksniu išnyksta. Materija tvirtėja ir tampa atspari, o miegas, mintys ir vaizduotė  – apčiuopiamomis praktinės metafizikos dalimis. Judesys materializuojasi į jį panirus arba sulaukus ateities, kai fikcijos pavirsta mokslo kasdienybe.  

 

Parodoje dalyvauja: Distruktur, Ilya Dounar, Egyboy, Josef Faus, Axel Linderholm, Lea Porsager, Melanie Smith, Jonas Žukauskas ir Jurga Daubaraitė

 

Dauguma parodos kūrinių buvo sukurti specialiai šiam pasivaikščiojimui, o jis tęsiasi ne tik parodoje, bet ir tekstuose bei kino programoje. Parodos proga pasirodo naujas „ŠMC Interviu“ numeris, kurio pokalbių serijoje kalbasi Maria Chekhonadskih ir Aleksei Penzin, Gustavo Jahn, Melissa Dullius ir Teresa Villaverde, Marcio Harum ir Suely Rolnik, Lea Porsager ir Marco Pasi bei Rūta Junevičiūtė ir Bruce Sterling.

 

Kiekvieną trečiadienį-sekmadienį 16 val. kviečiame į „Ritualinio kambario“ kino programą ŠMC Kino salėje. Parodos filmų programoje pristatomi subjektyvias realybės formas konstruojantys, tiriantys ir pasakojantys menininkų filmai, kurių autoriai – parodoje dalyvaujantys menininkai Distruktur, Lea Porsager, Egyboy, o taip pat Emily Wardill bei Quirine Racké ir Helena Muskens.

 

Parodos kuratorės: Ūla Tornau ir Asta Vaičiulytė

 

Parodos architektė: Julija Reklaitė

 

Distruktur, „In the traveler's heart“. 2013, 16 mm filmo kadras
Distruktur, „In the traveler's heart“. 2013, 16 mm filmo kadras