7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Zitos Kazėnienės, Mykolės Ganusauskaitės paroda „Ilgesio klajonės“

Asambliažai, objektai, tapyba

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1027), 2013-03-29
Dailė Anonsai
Mykolė Ganusauskaitė. Namas
Mykolė Ganusauskaitė. Namas

Kovo 25–  balandžio 8 d.

Senamiesčio menininkų galerija / dirbtuvė

Totorių g. 22–4, Vilnius

Parodos atidarymas vyks kovo 25 d. 18 val.

 

Rengti bendrą parodą šias dvi skirtingų kartų menininkes inspiravo lietuviškas peizažas. Ar regėdamos gamtos vaizdus, ar juos apmąstydamos, ar tik prisimindamos Zita Kazėnienė ir Mykolė Ganusauskaitė patiria ilgesį ir prieraišumą.

 

Nostalgijos šaltiniai ir panašūs, ir skirtingi. Gyvendama Lietuvoje, nuolat regėdama lietuvišką gamtą, Zita Kazėnienė ilgisi konkrečios vietos – Suvalkijos lygumose paliktos tėviškės, jos vaizdų, artimų žmonių. „Visa, ko aš ilgiuosi, yra kartu su manimi: pieva, miestelio gatvė, namas ir sodas. Kartkartėmis ten nuvykstu. Keista matyti, kaip vaikystės sode, kuris jau nebėra tavasis, sunokusius obuolius skina kiti žmonės“. Dalis daiktų, Zitos naudojamų asambliažuose, objektuose taip pat mena tėviškę, yra parsivežti iš jos.

 

Mykolė Ganusauskaitė šiuo metu gyvena Paryžiuje, studijuoja Paryžiaus nacionalinėje aukštojoje menų mokykloje. Savo tapyboje ji plėtoja peizažo temą, – lygina tarpusavyje lietuvišką ir prancūzišką kraštovaizdžius. „Viešėdama Lietuvoje dažnai eskizuoju, fotografuoju įvairius „laukinius“ kampelius: pamiškes, paežeres. Paryžiuje nuolat regiu žmonių suformuotus parkus, alėjas. Vaikštau po juos, o mintyse sukasi Lietuvoje paliktų vaikystės, paauglystės vietų vaizdai. Man, kaip ir Zitai, labai svarbu prisiminimai. Bet prisimenu, ilgiuosi ne vienos konkrečios vietos, o tų vietų ir vaizdų, kurie labiausiai atitinka manąjį lietuviško kraštovaizdžio suvokimą.“

 

Idėja rengti tokią bendrą parodą brandinta ne vienius metus abiem autorėms susirašinėjant, bendradarbiaujant, keičiantis įspūdžiais, išgyvenimais, nuojautomis.

 

Zitą sužavėjo sistemingas Mykolės darbas, tapytojos į drobes perkelti abstrahuoti gamtos motyvai. Mykolei imponuoja Zitos spontaniškumas, gebėjimas objektais, asambliažais perteikti įvairias emocijas.

 

Per trisdešimt kūrybinės veiklos metų Zita Kazėnienė jau yra surengusi ne vieną personalinę parodą, taip pat dalyvavo grupinėse parodose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje (Belgijoje, Olandijoje). Mykolė Ganusauskaitė dalyvavo „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurse, Paryžiuje surengė tris personalines tapybos parodas. O ši paroda – tai pirmas platesnis Mykolės tapybos pristatymas Lietuvoje. 

Mykolė Ganusauskaitė. Namas
Mykolė Ganusauskaitė. Namas
Zita Kazėnienė. Vaikiški žaislai
Zita Kazėnienė. Vaikiški žaislai