7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šventyklų kaligrafijoje svarbiausia nubudimas

Paroda Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje

Martynas Šiaučiūnas
Nr. 12 (1026), 2013-03-22
Dailė Kultūra

Vienuolis iš Pietų Korėjos Su Deok Sa Bangjang Seol Jeong Kunsunim studijavo Haeinsa Gangvon šventykloje, vėliau praktikavo Bėmosa ir Bongama dzeno šventyklose. Buvo Su Dok Sa šventyklos abatas ir vienuoliktasis Čiogjė ordino senato prezidentas. 2011 m. jis apdovanotas Dea Jong Sa titulu – Garbingas ir Didis Mokytojas – tai aukščiausias Čiogjė ordino suteikiamas apdovanojimas. Šiuo metu Kunsunimas yra ketvirtasis Doksungo vienuolyno Pang Džiangas.
 

Nuo kovo 21 d. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje, veikia šio dzen meistro kaligrafijos paroda. Po kelių savaičių ši paroda keliaus į Kauną ir Klaipėdą. Spausdiname sutrumpintą vienuolio iš Lietuvos Won Bo Sunim interviu su kaligrafijos meistru.
 
Kaip susidomėjote kaligrafija? Kada pradėjote domėtis ir pas ką mokėtės kaligrafijos meno?
Korėjiečių visuomenėje yra tradicija nuo mažens mokytis kaligrafijos. Kiekvienoje šeimoje privaloma ugdymo dalis – kiniškų hieroglifų rašymas. Pirmą kartą parašiau raidę, kai man buvo, ko gero, šešeri.

Kaligrafija visuomet traukė, bet tapus vienuoliu atsirado visokiausių reikalų. Keturiasdešimt metų kaligrafijai trūko laiko. O kai tapau laisvesnis, rašymui neskyriau daugiau dėmesio. Nemaniau, kad esu didis kaligrafijos meistras. Ir dabar nemanau, kad rašau labai gerai. Tiesiog esant reikalui kartais parašau keletą raidžių.

Rašto, raidės tikslumas yra svarbus. Tačiau daug svarbiau – reikšmė, kuri telpa kiekviename ženkle. Svarbu perduoti tas reikšmes ir paaiškinti platesnei auditorijai. Tai gali būti proga pamatyti save iš šalies. Tai gali būti atgaila ir nuskaidrėjimas. Būtent norėdamas per kaligrafiją nuskaidrinti žmonių sielas profesionaliai užsiėmiau kaligrafija. Todėl rašydamas labiau akcentuoju ne rašmens meninę vertę, o rašmenyje telpančią reikšmę.
Į kelis ženklus sudedami išminties klodai. Kaligrafijoje labai svarbi meninė vertė, rašymo technika, tačiau kaligrafijos mokymas ne mažiau akcentuoja ir turinį. Tai gali būti gyvenimo pamokymai apie priežastį ir pasekmę, nušvitimą, moralines vertybes. Visa tai gali tilpti į kelis rašmenis. Yra buvę, kad žmogus kaligrafijoje pamato savo gyvenimo atspindį, taip dar kartą peržvelgia gyvenimą ir randa kryptį.

Gal galėtumėte trumpai papasakoti, kuo skiriasi kaligrafija, praktikuojama šventykloje, nuo pasauliečių kaligrafijos?
Pasauliečių praktikuojamoje kaligrafijoje nėra taip akcentuojama rašmenyje esanti esmė. Šventykloje labiau pabrėžiamos visos gilios prasmės ir esmės. Čia svarbesnis nubudimas, sielos tyrumas. Būtent šventyklų rašmenys turi vesti į nušvitimą ir sielos ramybę.

Ar rašote susikoncentravęs?
Rašant protas yra tuščias – laisvas nuo bet kokių žemiškų aistrų ir geidulių.

Gaila, bet į kaligrafijos parodos atidarymą atvykti negalėsite. Ko palinkėtumėte Lietuvos žmonėms, kurie apsilankys jūsų darbų parodoje?
Kai pirmą kartą lankiausi Lietuvoje 2006 m., kartu su manimi buvo vienuoliai Bo Haeng Sunim ir Won Bo Sunim. Teko susitikti su Lietuvos budistais, kalbėtis apie Budos mokymą. Budos mokymas ypač tinka XXI a. žmonijai. Kiekvienas žmogus, remdamasis Budos mokymu, gali rasti laimę, laisvę, harmoniją su savimi, savo paties išmintį, gėrį. Tai kelias ne tik į savo paties, bet ir į kitų žmonių laimę. Dzeno mokymas yra ir būdas pamiršti žmogišką kančią. Kaligrafijų paroda turėtų būti proga pajusti tikrąjį budizmą. Yra detalių ir potyrių, kurių iki galo nesuprantame. Budizmas – tai mokymas, kuris įgyvendinamas praktiškai iki galo suvokus gyvybės esmę.

Kančios priežastis yra pyktis, aistra, neišmanymas, puikybė, dvejonės, klaidingas mąstymas. O tai galima amžiams ištrinti iš sielos per dzeno praktiką. Dzenas nėra kažkokia ypatinga religija, skirta tik tam tikriems žmonėms. Visa žmonija per dzeną gali rasti ramybę, jėgų, drąsą, išmintį, kryptį, kuria reikėtų eiti.

Visas dzenbudizmo mokymas yra sudėtas ir į kaligrafiją. Tad būčiau labai dėkingas, jei iki galo suprastumėte tą kaligrafijos turinį, tas prasmes, kurios yra kaligrafijos darbuose, ir galėtumėte pritaikyti tai gyvenime.
 
Parengė Martynas Šiaučiūnas
 
Paroda veikia iki balandžio 7 d.
Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus (Pilies g. 40, Vilnius)
Dirba trečiadienį–sekmadieniais 11–16 val.