7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Eurostandartai“ ir Humberto Diaz (Kuba) performansas

 VDU menų galerijoje „101” 

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1023), 2013-03-01
Dailė Anonsai
Agnė Jonkutė. Neregimųjų portretai. 2012 m.
Agnė Jonkutė. Neregimųjų portretai. 2012 m.

 Kovo 5 dieną, 17 val. VDU menų galerijoje „101” (Laisvės al. 53, Kaunas) įvyks grupinės tapybos parodos „Eurostandartai“ atidarymas bei Humberto Diaz (Kuba) performansas.

 

Parodos dalyviai - Konstantinas Gaitanži, Agnė Jonkutė, Jonas Jurčikas, Eglė Karpavičiūtė, Jolanta Kyzikaitė, Alisa Mulina – tai ryškūs šiuolaikinio meno, jaunųjų Lietuvos tapytojų kartos atstovai. Pačių menininkų inicijuojamoje ir kuruojamoje parodoje siekiama išreikšti jų bendrą poziciją aktualiais šiuolaikinės tapybinės raiškos, tapatybės, originalumo klausimais. Humberto Diaz, šiemet atstovausiantis Kubą tarptautinėje Venecijos bienalėje, kuria performansus, video kūrinius, instaliacijas. Jo performansas galerijoje savitai interpretuos bendrą parodos idėjinį kontekstą, pažvelgs į jį iš kitokios disciplininės ir geografinės perspektyvos.

 

Eurostandartų sąvoka meniniame kontekste nėra  oficialiai vartojama šiuolaikinei tapybai apibūdinti. Tačiau remdamiesi ja, parodos rengėjai skatina diskutuoti, kelti klausimus apie šiuolaikinės Vakarų Europos ir Lietuvos tapybos santykį, jo pobūdį: kokie ir kaip Vakarų Europos tendencijų aspektai paliečia lietuvių tapybą? Kodėl ir kaip šiuolaikinėje jaunųjų Lietuvos tapytojų kūryboje šie aspektai yra analizuojami ir permąstomi?

 

Patys tapytojai sako: „Kalbant apie tapybą, „standartas“ vartojamas kaip keiksmažodis, reiškiantis originalumo stoką. Ironiškai pasivadinę „eurostandartais“, mes reiškiame skeptišką požiūrį į „originalumo bet kokia kaina“ siekį. Mūsų nuomone, tai tėra pramanyta problema. Mes nebijome būti į kažką panašūs (šiais tapybos perprodukcijos laikais to išvengti neįmanoma), nors ir nesiekiame tokio panašumo".  

 

Projekto dalyviai neturi aiškaus bendro stiliaus arba kūrybos standarto. Kiekvienas tiek pat lengvai gali būti susietas su užsienio menininkais, tiek ir vienas su kitu. Taigi, ar yra kažkokia tikrovė, kažkoks bendras vardiklis už interpretatorių vaizduotės žaismo? Paroda - tai kvietimas diskusijai, bandant apibrėžti autentiškumo bei tapatybės dabarties Lietuvos tapyboje sampratas.

 

Paroda VDU menų galerijoje „101” veiks iki kovo 22 d.

Galerijos darbo laikas: I-V, 11-17 h.

Agnė Jonkutė. Neregimųjų portretai. 2012 m.
Agnė Jonkutė. Neregimųjų portretai. 2012 m.
Jolanta Kyzikaitė. Rampa. Kalvų slėnio žaidimo aikštelė. 2013 m.
Jolanta Kyzikaitė. Rampa. Kalvų slėnio žaidimo aikštelė. 2013 m.