7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aleksandros Jacovskytės fotografijų paroda „Vilniaus vaizdai“ Kaune

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16

NMKČDM inf.
Nr. 8 (1022), 2013-02-22
Dailė Anonsai

Kovo 1 d., penktadienį, 17 val. įvyks Aleksandros Jacovskytės fotografijų parodos „Vilniaus vaizdai“ atidarymas.

 

A. Jacovskytė  – žinoma teatro dailininkė. Yra sukūrusi scenografiją ir kostiumus daugybei teatro spektaklių, operų ir baletų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

 

Ši menininkė nuo studijų laikų fotografuoja draugus, kolegas, pažįstamus ar žinomus žmones parodų atidarymuose, įvairiuose interjeruose ir Vilniaus senamiestyje, kuris daugeliu atvejų jau nebėra toks, koks buvo tada, prieš daug metų. Menininkė turi sukaupusi nuo 1963 iki 1993 metų žymių Lietuvos kultūros veikėjų portretų. Tai: Rimtautas Gibavičius, Vytautas Kalinauskas, Audrius Puipa, Mečislovas Bulaka, Antanas Mončys, Algimantas Švėgžda ir daugelis kitų.

 

Bėgant laikui šios fotografijos tapo aukso fondu – daugelio fotografuotų žmonių jau neliko. Nuotraukose išliko Vilniaus atmosfera, atpažįstamų veidų šypsenos ir rimtis, išnykusios miesto vietos ir primiršti architektūros fragmentai.

 

Menininkės fotografijas galima labai aiškiai skirti į dvi grupes: miestas ir žmonės. Arba paprasčiau sakant – žmonės mieste. Kompozicijoje daug detalių, jos visos svarbios, bet vaizdas nesubyra į smulkmę, miesto eksterjeras yra visavertis veikėjas. A. Jacovskytės fotografijos primena neorealistinių itališkų filmų kadrus: ryški šviesokaita, ideali kompozicija, veidus modeliuoja šviesa, bet aktoriai neprofesionalai, ir eksterjeras yra visur, kur kuriama, o interjeras/dekoracijos sąmoningai nekeičiami.

 

A. Jacovskytės fotografijos atliktos pačios autorės nuo pradžios iki pabaigos; visas procesas – nuo juostos ryškinimo iki nuotraukos atspaudimo. Ypatingą šilumą suteikia formatų įvairovė. Fotografijos yra miestiškos, be etnografijos. Dominantė – žmogus: portretai mieste (Vilniuje), interjere. Viskas tiksliai dokumentuota: laikas, asmenybė, vieta, veiksmo pobūdis. Fotografijos reikšmingos savo istoriografiškumu. Jos ne tik primena seniai išėjusias kultines kultūrines asmenybes, jau tapusias Vilniaus legendomis, bet yra meninės išraiškos autentiškumo apraiška.

 

Paroda veiks: 2013 03 01–2013 03 31

  

Papildomą informaciją  teikia: Parodos kuratorė Violeta Juškutė tel. 8 674 34964