7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Atvirai”

 VDA Tekstilės galerijoje Artifex VDA Tekstilės katedros III k. studenčių tapiserijos

VDA inf.
Nr. 6 (1020), 2013-02-08
Dailė Anonsai

2013 vasario 13 d., 18 val. VDA Tekstilės galerijoje Artifex atsidaro VDA Tekstilės katedros trečio kurso studenčių bendra paroda „Atvirai”, kurioje autorės pristato 2012 metų rudens semestro metu tapiserijos technika kurtus darbus. Parodos dalyvės: Mariana Fediuk, Toma Kisieliūtė, Justė Krupavičiūtė, Ieva Baltrėnaitė, Emilė Sidaravičiūtė.  

 

Paskaitose studenčių nagrinėta kūniškumo tema savaime privertė atsigręžti į save. Netyčia kažkurios leptelta mintis apie visas jas nuogas sukėlė mažytį nuščiuvimą. Nuogas? Kaip?  Taip, nuogas prieš save, prieš visus kitus, nuogas mintimis su žiūrovu, be jokios gėdos ar nuogumo sureikšminimo, nuogas, tokias, kokios esame, mums negėda, malonu, kad jūs mus pažinsite.

Baimė, kuklumas ir savo nuogumo gėda dingo audimo proceso metu, per ilgą santykį su savimi, savo nuogumu ir kitomis merginomis atliekančiomis tą patį. Pirminę intenciją pasipriešinti tobulo kūno kulto diktatui pakeitė mintys apie potyrius, bendrumą ir iššukį sau audimo metu. Dėl asmeniško, subjektyvaus santykio su kūriniais, išausti aktai tapo unikaliomis kiekvienos autorės žinutėmis pašaliniam stebėtojui.

 

Iš žiūrovo tikimasi emocijos ir apmąstymo. Galbūt nepatogumo žiūrint, galbūt klausimų kodėl, galbūt vidinių apmąstymų, ar aš galėčiau apsinuoginti, ir, jei tai padaryčiau, tai kodėl; tikimės įnešti kitokio, netobulo, nekanonizuoto šiuolaikiniais stereotipais kūno vaizdo į mūsų platų, tačiau monotonišką kasdienį matymo lauką.

Dėkojame darbo vadovei prof. E. G. Bogdanienei už stiprų visapusišką palaikymą viso kūrybinio proceso metu.