7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aldonos Keturakienės personalinė paroda „Ritmai“

 VDA Ekspozicijų salėse „Titanikas“, II aukšte, Maironio g. 3, Vilniuje

VDA inf.
Nr. 5 (1019), 2013-02-01
Dailė Anonsai

 Neblėstančios energijos, taiklaus požiūrio, šmaikščios ir gyvybingos ištaros Kauno menininkė kasmet dalyvauja tarptautiniuose projektuose, parodose, simpoziumuose, seminaruose, gilina ir tobulina žinias bei technologinius keramikos bei kaulo porceliano apdirbimo įgūdžius, perteikia patirtį smalsiems ir nelabai smalsiems stduentams, įtikinėja ir įtikina kūrybinio mąstymo privalumu, nesitaiksto su pusėtina kokybe arba plaukimu pasroviui, yra atvira idėjoms ir nebijanti kelti koją iš valties.

 

Taip Aldona Keturakienę apibūdina daugelis, nors trumpai pasimaišęs profesorės kelyje. Įspūdingi pasiekimai profesijos srityje bei kūrybinės biografijos faktai, tarp jų – 2007 –ais metai įteikta Vyriausybės meno premija už nuopelnus kultūrai ir menui, - tai „raštiškoji“, fiksuojamoji menininkės pusė. Tačiau dovana kalbėti apie meną ir jausti jį kaip gyvenimo pulsą yra „kūniškoji“, „apčiuopiamoji“ dailininkės dalia, šiandien sutvirtinta ir šalia parodos pristatoma naujai išleista Aldonos Keturakienės knyga, skirta kaulinio porceliano tradicijai ir naujovėms Lietuvoje pristatyti. Mėnininkės žodžiuose maža mistikos ar vingrių sąvokų, bet daug atvirumo, paprastumo, aiškumo. Kaip ir kūryboje, kurios įkvėpimu gali tapti arbatos maišelis, tėvo marškiniai, kaliausė ar ... sąvaržėlė.

 

Personalinėje parodoje „Ritmai“ A. Keturakienė kalbasi su daiktais, sukauptais ne per vieną dešimtį metų. Pasak autorės, su daiktais ji atsiveikian sunkiai, ypač dovanotais mažmožiais, kurie, rodos, nebetinkami nei naudoti, nei namus dekoruoti, bet yra tapę kažkokio įvykio, susitikimo, jausmo, patirties relikvija. Tačiau eksponuoja ji ne pačius daiktus (kas madinga nūdienos meno mizanscenose), bet perkuria juos į iliuzija, prisiminimą, „išbando ugnimi“, kuri yra neatsiejama porceliano apdribimo technologijoje. Tokiu būdu menininkė tyrinėja savo jausmų ir prisiminimų užkaborius, mėgaujasi liesdamasi prie nepelnytos užmaršties, atranda tikrumo gyslą. „Ne išorinis grožis ar puošnumas, o tikrumas yra mano meno tikslas“ – parodos objektais deklaruoja Aldona Keturakienė, suvokdama meną kaip procesą, kurį turėtų tęsti žiūrovas.

 

Dr. Virginija Vitkienė

 

 

Parodos atidarymas: 2013.01.31  17.00 val.

Paroda veiks: 2013.01.31-2013.02.23

Darbo laikas: II-VI 12-18 val.