7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Parodos „Apie praeivius ir kaimynus“ filmų programa

 Nacionalinėje dailės galerijoje

LDM inf
Nr. 2 (1016), 2013-01-11
Dailė Anonsai
Kadras iš Tehching Hsieh filmo „Vienerių metų performansas, 1980-1981 m.“
Kadras iš Tehching Hsieh filmo „Vienerių metų performansas, 1980-1981 m.“

Parodos „Apie praeivius ir kaimynus“ filmų programa

 

Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje sausio 17 d., ketvirtadienį, 18 val. prasidės filmų programa, plačiau atskleisianti šiuo metu NDG eksponuojamos tarptautinės parodos „Apie praeivius ir kaimynus“ kontekstą. Trijuose sausį ir vasarį vyksiančiuose seansuose bus galima išsamiau susipažinti su parodoje dalyvaujančių Gilberto ir George’o, Gino de Dominicio, Tehching Hsieh, Bas Jan Aderio, Marinos Abramović ir Ulay kūryba. Visi filmai – su lietuviškais subtitrais.

 

„Identifikacijos“ (Gerry Schum, 1970, 36 min.)

Televizijai skirtas filmas sudarytas iš dvidešimties trumpų atkarpų. Kiekvienoje iš jų pristatoma po vieną vis kito menininko kūrinį. Filmo sumanytojas Gerry Schumas 7-ojo dešimtmečio pabaigoje įkūrė „Televizijos galeriją“, kuri turėjo tapti atsvara tradicinėms muziejinėms ir galerinėms erdvėms. Kaip šio projekto dalis per televiziją buvo parodyti du filmai – „Žemės menas“ (SFB, 1969) ir „Identifikacijos“ (SWF, 1970). „Identifikacijose“ savo kūrinius pristato dvidešimt gerai žinomų to meto menininkų, tarp jų – Josephas Beuysas, Richardas Serra, Lawrence Weineris, taip pat menininkai, kurių kūriniai rodomi parodoje, – Gilbertas ir George’as bei Gino de Dominicis. (Sausio 17 d. 18 val.)

 

„Vienerių metų performansas, 1980–1981“ (Tehching Hsieh, 6 min.)

Atlikdamas antrąjį „Vienerių metų performansą“, Tehching Hsieh visą parą kas valandą laikrodiniu komposteriu pažymėdavo dienos bilietą, kiekvieną kartą save nufotografuodamas. Šešių minučių filme parodoma aštuoni su puse tūkstančio nuotraukų, sukurtų 1980–1981 m. performanso metu. (Sausio 17 d. 18 val.)

 

„Čia visuomet yra kur nors kitur. Baso Jano Aderio dingimas“ (Rene Daalder, 2008, 103 min.)

Filme pasakojama apie menininką Basą Janą Aderį ir jo paskutinį darbą „Beieškant stebuklingojo“. Kurdamas jį menininkas dingo be žinios. Filme menininką prisimena šeima, jį pažinoję ir jaunesnės kartos Baso Jano Aderio kūryba besidomintys menininkai. Ypatingą atspalvį filmui suteikia jo režisieriaus Rene Daalderio patirtis – kaip ir Basas Janas Aderis, jis yra į Kaliforniją emigravęs olandas. (Sausio 31 d. 18 val.)

 

„Didžioji kinų siena. Ribą priėję meilužiai“ (Murray Grigor, 1989, 65 min.)

Marinai Abramović ir Ulay’ui atliekant paskutinįjį savo performansą „Meilužiai. Kelionė Didžiąja kinų siena“, procesą fiksavo škotų režisieriaus, kuratoriaus ir rašytojo Grigoro Murray’aus vadovaujama filmavimo grupė. Kelionės vaizdų fone apie savo patyrimus pasakoja menininkai Marina Abramović ir Ulay. (Vasario 14 d. 18 val.)

 

Rėmėjai: Kultūros rėmimo fondas, Goethe-Institut Vilnius

Kadras iš Tehching Hsieh filmo „Vienerių metų performansas, 1980-1981 m.“
Kadras iš Tehching Hsieh filmo „Vienerių metų performansas, 1980-1981 m.“