7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kristinos Sereikaitės paroda „Nekaltybė“

 VDU Menų galerijoje „101“

Rengėjų inf.
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Dailė Anonsai

 Gruodžio 17 d. 17 val. VDU Menų galerijoje „101“ atidaroma Kristinos Sereikaitės paroda „Nekaltybė“

 
Išskirtinis Kristinos Sereikaitės bruožas jaunųjų Lietuvos fotografų tarpe – išjausta režisūra, neatsitiktinė personažų paieška. Autorės naratyvinis nuotraukų išdėstymas pats savaime sukuria paslaptį, nuojautą, leidžiančią žiūrovui ieškoti atsakymo neuždarant jo fantazijos spąstuose. Pirmas įspūdis tik atveria vartus į labirintą, kurio išėjimai - skirtingi ir kiekvienas žiūrovas suranda savąjį, susijusį tik su jo patirtimi ir pasaulėjauta, gaudamas šią kelionę kaip asmeninę dovaną.
 
Anot kritiko, Gyčio Skudžinsko, „Akivaizdžiai režisuoti ir tarpusavyje vos apčiuopiamomis gijomis sujungti vaizdiniai byloja apie užkadryje paliktą pagrindinį pranešimą, atvaizdų keliapakopiškumą ir paslankumą keičiant naratyvą. Tirštai nuorodomis, ženklais ir kartkartėmis citatomis prisodrinti fotolakštai suvokėjui palieka laisvę sukurti savo trumpametražinį trilerį. Žiūrint  į K. Sereikaitės fotografijas, gali įsivaizduoti ištisą garso takelį, įvairuojantį nuo spengiančios tylos iki neramaus vėjo šnarėjimo užuolaidose ir šiurpaus klyksmo“.
 
„Nekaltybė“ (2009, Lietuva)
Ši serija paremta trapia žmogaus egzistencija. Kūnas, kankinamas vandeniu budina sielą naujai kokybei ir šviesai. Jis nuplauna visas žmogaus nuodėmes, mintis, visą praeitį. Naujai gimęs žmogus pasiruošęs vėl susitikti su pasauliu.
Šiose fotografijose įprasminti vaizdai jau atkreipė  Prancūzijos parodų organizatorių dėmesį,  už ką neseniai buvo pelnytas ir pagrindinio prizo apdovanojimas kategorijoje „Žmogus ir vanduo“ (Tarptautinis fotografijos festivalis “MAP TOULOUSE”, Tulūza,  Prancūzija, 2012).
 
2005m. Kristina Sereikaitė (g. 1980) tapo Prancūzų kultūros centro Robert Doisneau garbei organizuoto fotografijos konkurso laureatė. Tais pačiais metais baigusi fotografijos specialybę Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, toliau  stažavosi Nacionalinėje fotografijos mokykloje Arlyje, Prancūzijoje. Vėliau baigė vaizdo operatoriaus bakalauro bei magistrantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 
Kristina Sereikaitė parodose aktyviai dalyvauja nuo 2005 metų. Jauna menininkė yra surengusi jau dešimt personalinių parodų Lietuvoje, Danijoje, Prancūzijoje. Dalyvavo tarptautinėse grupinėse meno parodose Prancūzijoje (2012, 2011, 2010, 2009, 2007, 2005m.) Verakruze, Meksikoje (2010m.), Linvude, Kalifornijoje, JAV (2010 m.).
 
Paroda galerijoje veiks iki gruodžio 31 d.