7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Guntaro Sietiņš‘o kūrybos paroda „Charakteriai“

 Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė–dešinė“

VGMC inf.
Nr. 42 (1010), 2012-11-23
Dailė Anonsai

 2012 m. lapkričio 27 – gruodžio 15 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė–dešinė“ pristatoma Guntaro Sietiņš‘o kūrybos paroda „Charakteriai“. Atidarymas lapkričio 27 d. (antradienį), 18 val.

 
Šiandien terminas mecotinta peržengia terminologijos, naudojamos profesionalaus meno srityje, ribas. Galbūt ne kiekvienas interneto vartotojas žino VIII a.  mecotintos technika atliktus šedevrus, tačiau daugelis jų tikrai bus girdėję filtrą mezzotint, siūlomą vaizdo apdirbimo programinės įrangos Adobe Photoshop.
 
Menininkas Guntars Sietiņš dirba mecotintos technika (terminas kilęs iš italų k. mezzo-tinto, reiškiantis pusiau-tapytas), kuri suteikia tikslią struktūrą jo atspaudams. Mecotintos išraiškos galimybės aprėpia toninius perėjimus, svyruojančius nuo gilių juodų iki šviesesnių tonų, kurie netgi šviesiausioje vietoje turi šešėlį. Būtent struktūra yra tai, kas priverčia vizualinius elementus atrodyti šiek tiek nesuprantamus ir paslaptingus.  
 
Realybės atspindžiai ant metalinių rutulių yra vienas iš grafiko Guntaro Sietiņš’o dažniausiai naudojamų motyvų. Menininkas žavisi galimybe atverti papildomą dimensiją tarp erdvės ir objekto, tuo pat metu išlaikant realią arba tariamai realią formą. Atspindys rutulyje iškreipia realų pasaulį arba atvirkščiai – tariama realybė yra netikra, tikra tai ką matome rutulyje. Kur baigiasi realybė ir prasideda iliuzija? Kuriuo momentu vyksta permainos laike ir erdvėje? Koks požiūrio taškas turėtų būti pasirinktas? Kaip sujungti realybę ir iliuziją į vieną?
 
Šie dvejopi vizualinės informacijos sluoksniai susiliečia, harmonizuojasi arba sąveikauja, išprovokuodami įvairias asociacijas ir pažadindami taip trokštamą pojūčių „chemiją”.  
 
Meno istorikė Anita Vanaga
 
 
Organizatorius: Vilniaus grafikos meno centras
Partneris: Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedra
Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, 
Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje
 
Vilniaus grafikos meno centras 
Latako g. 3, Vilnius 
Tel./faks.: 85 2611995
El. paštas: [email protected]
www.graphic.lt