7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vienos dienos parodoje menininkai „ekspertuos“ švietimo projektus

Šiuolaikinio meno centre

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Dailė Anonsai
Algirdas Jaruševičius
Algirdas Jaruševičius


Šių metų lapkričio 13 dieną (antradienį) Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje, atsidarys neįprasta, vienos dienos paroda „Baltic Expro. Jaunieji menininkai apie švietimo projektus“ . Jos metu bus pristatyta 15 Vilniaus dailės akademijos studentų kūrinių, sukurtų pagal Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykdytus švietimo projektus. Jaunieji menininkai galėjo rinktis jiems aktualų ar įdomų projektą bei nevaržomai jį interpretuoti – projekto iniciatorius, Švietimo mainų paramos fondas neįtakojo nei idėjų kūrimo, nei projektų išpildymo proceso.

 

Įvairių kursų ir specialybių VDA studentai savo projektus ruošė savarankiškai, koordinuojami dviejų dėstytojų – Vytauto Mikšionio ir Elenos Černiauskaitės. Kuriamų objektų ar instaliacijų koncepcijos svyruoja nuo asmeninių asociacijų iki kritiško požiūrio į institucijų vykdytų projektų mintis. Pavyzdžiui, projektą „Klasė gamtoje, gamta klasėje“, skirtą ekologinėms temoms mokyklose, Rytis Urbanskas ir Justinas Gaigalas interpretuos kaip instaliaciją iš vienos Estijos mokyklos inventoriaus ŠMC vidiniame kiemelyje.

 

Tuo tarpu Evelina Kerpaitė į Estijos mokyklose vykdytą projektą, skatinantį 14 – 17 metų mokinių domėjimąsi būsimomis studijomis ir karjera, žvelgia kiek atsargiai: „Kasdien, kaip anksčiau į mokyklą, taip dabar į akademiją, einu tuo pačiu keliu ir darau 6 fotografijas tose pačiose vietose. Tam, kuris atlieka šį veiksmą, toks fotografavimas tampa savidisciplina, būdu ieškoti santykio su erdve ir matuoti atstumą ir laiką, žinant, ko tikėtis, bet kartu ir kiekvieną kartą spėliojant, bus ar nebus, taip ar ne, tas ar kitas. Kasdien stebimi objektai dėl savo kiekio ir kartojimosi tampa grafiniais elementais, o surinkti fotografiniai dokumentai virsta žaidimu – galvosūkiu. Panašiai man atrodo ir galvojimas apie karjerą, kai tau yra 14 metų.“

 

Neįprastas projektas rengiamas tradicinio Baltic Expro renginio proga. Tai Lietuvos, Latvijos ir Estijos organizuojamas renginys, kuriame trys šalys pristato įdomiausius švietimo projektus. Šiais metais renginys vyksta Lietuvoje ir nuspręsta neapsiriboti vien konferencija ir projektų pristatymu siauram ratui interesantų. Pakviesti renginyje dalyvauti menininkus – originali ir kiek rizikinga, tačiau labai intriguojanti lietuvių organizatorių idėja.

 

Projektas įdomus visų pirma dėl menininkų ir švietimo institucijos komunikavimo. Jau įprasta, kad vaizdinė medžiaga tapo lydinčiu įvairių projektų elementu, tačiau šis atvejis skiriasi tuo, jog menininkai kviečiami įsigilinti ir laisvai interpretuoti vykdytus projektus. 

 

Iniciatyva įdomi tuo, kad leis su švietimo projektais susipažinti plačiajai visuomenei. Trijose Baltijos šalyse administruojamos Leonardo da Vinci, Nordplus, Comenius, Erasmus ir Grundtvig ir kitos programos yra žinomos, tačiau plačiau apie konkrečius vykdomus projektus sužino tik juose dalyvaujantys asmenys. Vizualia meno kalba išreikštos projektų idėjos leis susipažinti su iniciatyvomis aplenkiant projektinės kalbos barjerus.

 

Trumpai apie Švietimo mainų paramos fondą:
Švietimo mainų paramos fondas – nuo 2007 m. veikianti Lietuvos nacionalinė agentūra, kuriai pavesta administruoti Mokymosi visą gyvenimą programą ir kitas Europos Komisijos (EK) ir LR Vyriausybės finansuojamas iniciatyvas švietimo ir profesinio mokymo srityje.  Fondas administruoja daugiau nei 50 veiklų, į kurias gali įsitraukti moksleiviai,  senjorai, darželiai ar mokyklos, bei aukštojo mokslo bei kitos su švietimu susijusios organizacijos. Tai vienintelė organizacija, kuri siūlo visų amžiaus grupių žmonėms galimybę dalyvauti tarptautiniuose švietimo projektuose.


Parodoje dalyvausiantys menininkai:

Jonas Aničas, Indrė Biekšaitė, Viltė Bražiūnaitė, Vytenis Burokas ir Naglis Kristijonas Zakaras, Laima Dagytė, Justina Gražytė, Algirdas Jaruševičius, Evelina Kerpaitė, Gintare Mac.,  Vladisklav Novicki, Raimonda Sereikaitė, Valdas Skritas, Mantas Televičius, Rytis Urbanskas ir Justinas Gaigalas, Eglė Vengalytė.

 

Koordinatoriai: Vytautas Mikšionis ir Elena Černiauskaitė.

Paroda „Baltic Expro. Jaunieji menininkai apie švietimo projektus“ veiks lapkričio 13 d. (antradienį), Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2, Vilnius),  10 – 17 val. 

Pridedama nuotrauka: vienas iš parodos eksponatų – Algirdo Jaruševičiaus kūrinys „The Beat“.

 

Daugiau informacijos:
ŠMPF atstovas – Jurgita Budvilaitytė, tel. 852610592, el. Paštas: [email protected]
VDA lektorius, projekto koordinatorius – Vytautas Mikšionis, mob. tel. 868624685, el. paštas: [email protected].

 

 
 

Algirdas Jaruševičius
Algirdas Jaruševičius