7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Artscape: JAV

Nuo lapkričio 6 d. galerijoje VARTAI

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Dailė Anonsai
Alyson Shotz. Fluid State (Skysta būsena).
Alyson Shotz. Fluid State (Skysta būsena).

„Artscape“ – ilgalaikis tarpdisciplininis projektas, pradėtas 2009 metais, Vilniui tapus Europos kultūros sostine, kaip bendras trijų organizacijų „Menų vartai“, „Kino Pavasaris“ bei „Vilniaus džiazo festivalis“ renginys, pristatantis XXI amžiaus Europos šalių meno scenas. Galerijoje VARTAI vykstančioje „Artscape“ dailės programoje pristatomi išskirtiniai užsienio šalių menininkų solo projektai drauge su lietuvių kūrėjų darbais. Iš viso projekte jau dalyvavo 37 Lietuvos ir Europos menininkai: Ignasi Aballí, Hans Op de Beeck, Laura Garbštienė, Ugnius Gelguda, Jesper Just, Žilvinas Landzbergas, Atelier van Lieshout, Dainius Liškevičius, Miks Mitrēvics, Gintaras Makarevičius, Svajonė ir Paulius Stanikai, Erwin Wurm ir kt. Nuo 2012 metų „Artscape“ parodų ciklas prasiplėtė, parodas kviečiami rengti menininkai iš viso pasaulio.


Atscape: JAV

Alyson Shotz „Intervalas“ (Interval)
Ieva Mediodia „Tuštumos simuliakrai“ (Simulacra from the void)

 

2012 11 06 – 12 08

Lapkričio 6 d. galerijoje VARTAI atidaroma šiais metais paskutinioji projekto „Artscape“ paroda, pristatanti šiuolaikinių JAV ir Lietuvos menininkių iš Niujorko Alyson Shotz ir Ievos Mediodia kūrybą. Ir šįkart projekto paroda skyla į dvi konceptualiai skirtingas dalis, turinčias atskirus pavadinimus bei raiškos būdus.

 

Amerikiečių menininkės Alyson Shotz dalyje-parodoje „Intervalas” pristatomi Alyson Shotz, bendradarbiaujant su animacinių filmų kūrėju Todd Akita, sukurtas animacinis filmas „Skysta būsena“ ir piešiniai iš siūlų. JAV vakarų pakrantę užklupusios super-audros Sandy metu menininkės Alzson Shotz studija buvo užlieta ir dalis kūrinių nepataisomai sunaikinti. Dėl šios priežasties menininkė negalėjo atvykti i Vilnių ir instaliuoti piešinių iš siūlų, todėl ši parodos dalis bus pristatyta dokumentacijos formatu, kaip užuomina į tai kas turėjo būti.

 

Alyson Shotz meno lauke gerai žinoma kaip menininkė, besigilinanti į erdvės ir šviesos santykį, jomis manipuliuodama ji kuria sudėtingas skulptūrines struktūras. Kūriniuose „Skysta būsena“ ir piešiniuose iš siūlų gilinamasi į daugiasluoksnį erdvės, šviesos, judesio ir laiko ryšį. Piešiniai iš siūlų – tai sudėtinga iš vinių ir siūlų sukurta struktūra, kurioje esminę vietą užima tarpas (intervalas), be jo bet koks piešinys, vaizdas, struktūra yra neįmanomi. Animaciniame filme tarpo/pauzės vaidmenį įgyja laikas. Čia jis egzistuoja kaip intervalas be kurio neįmanomas bet koks judėjimas, o erdvė kaip lemiama visa to kas yra (kas juda) egzistencijos sąlyga. 

 

Alyson Shotz šiuo metu gyvena ir kuria Niujorke, Brukline. Aktyviai dalyvauja įvairiose šiuolaikinio meno parodose visame pasaulyje. Jos kūrinius yra įsigiję tokie muziejai kaip: Solomon R. Guggenheim muziejus, Hirshhorn muziejus ir skulptūrų sodas, Modernaus meno muziejus, San Francisko modernaus meno muziejus ir Whitney amerikiečių meno muziejus.

 

Menininkės Ievos Mediodia parodoje „Tuštumos simuliakrai“ pristatomi piešiniai ir tapybos darbai, kuriuose kalbėjimas apie šiuolaikinių skaitmeninių technologijų įtaką ir problemas susijungia su kalbėjimu apie imigraciją. Tikrovę imituojantys kompiuteriniai žaidimai (pavyzdžiui, Second Life) yra grynų gryniausios simuliakrų sistemos, kuriose žaidėjas yra įstrigęs tarpinėje erdvėje (tuštumoje) tarp realaus ir virtualaus pasaulio. Panaši yra ir imigranto padėtis, jis irgi tarsi įstrigęs tarpinėje erdvėje tarp seno ir naujo pasaulio. Erdvėje, kurioje dingsta ribos ir daiktų kontūrai, prarandamas realybės pojūtis, aplinka tampa neatpažįstama. Ievos Mediodios piešiniuose ši neapčiuopiama tarpinė būsena vaizduojama per abstrahuotų potėpių, sintetinių spalvų ir asmeninių patirčių jungtį. 

 

Ieva Mediodia gyvena ir kuria Lietuvoje ir Niujorke. Menininkė tapybos mokėsi Vilniaus dailės akademijoje. 1992 - 1993 metais Ieva Mediodia mokėsi vizituojančio dėstytojo Kes Zapkus klasėje Vilniaus dailės akademijoje, vėliau tapybos magistrantūros studijas tęsė Hunnter koledže Niujorke. Jos kūryba pristatyta JAV, Italijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje, Rumunijoje, Suomijoje.

 


Globėja: Vilniaus miesto savivaldybė
Galerijos rėmėjai: Bosca, Lietuvos rytas, Tark Grunte Sutkienė, Infoterminalas, JCDecaux, UAB Draugų studija, UAB Libra Vitalis
Parodos rėmėjai: Kultūros rėmimo fondas, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada
 

Alyson Shotz. Fluid State (Skysta būsena).
Alyson Shotz. Fluid State (Skysta būsena).
Ieva Mediodia. Be pavadinimo. 2012 m.
Ieva Mediodia. Be pavadinimo. 2012 m.