7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Ieva Bačiulytė

Ieva Bačiulytė

Maestro Gintaras Rinkevičius: „Noriu pakviesti publiką būti atlaidžia“

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius sako, kad savo gyvenime neatsimena laikotarpio, per kurį taip ilgai į rankas nebūtų paėmęs batutos. Maestro pripažįsta – šiuo metu labiausiai pasiilgsta dirigavimo. Kol Vilniaus kongresų rūmai ištuštėję ir tylūs, su G. Rinkevičiumi kalbamės telefonu apie šį neįprastą laiką – pasikeitusią dienotvarkę ir artimiausius Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro planus.

D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.
G. Jauniškio nuotr.
G. Jauniškio nuotr.
Ieva Bačiulytė

Maestro Gintaras Rinkevičius: „Mano profesija – tai mano gyvenimas“

Vasario 20 d. jubiliejų švenčiantis vienas garsiausių visų laikų Lietuvos dirigentų maestro Gintaras Rinkevičius sako, kad per daugiau nei keturis dešimtmečius, praleistus prie dirigento pulto, šioje profesijoje jam vis dar įdomu viskas. G. Rinkevičius tapo vieninteliu dirigentu Lietuvos istorijoje, laimėjusiu tris prestižinius tarptautinius dirigentų konkursus – 1983 m. Maskvoje, 1985 m. Herberto von Karajano fondo konkursą Berlyne ir 1986 m. Budapešte. Nuo jo gyvenimo kelio neatskiriamas Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrimas, maestro karjerą puošia daugybė įsimintinų simfoninių programų ir operų pastatymų. O šių metų vasario 16 d. Prezidentas Gitanas Nausėda įteikė G. Rinkevičiui ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didįjį kryžių.

Gintaras Rinkevičius, Povilas Stravinskas ir Lietuvos kamerinis orkestras
Gintaras Rinkevičius, Povilas Stravinskas ir Lietuvos kamerinis orkestras
Gintaras Rinkevičius. D.Matvejevo nuotr.
Gintaras Rinkevičius. D.Matvejevo nuotr.
Ieva Bačiulytė

Maestro Gintaras Rinkevičius: „J. S. Bacho Mišios yra visos muzikos pagrindas“

Advento laikotarpiu Lietuvos klausytojų laukia tikras muzikinis įvykis. „Šio kūrinio kategorijos išeina už įprastų mūsų naudojamų sąvokų ribų“, – taip apie Johanno Sebastiano Bacho (1685–1750) Mišias h-moll sako Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius. Kritikų vertinimu, J.S. Bacho Mišios h-moll yra tarp didžiausių žmonijos paveldo šedevrų kartu su Michelangelo Siksto koplyčia ir Shakespeare‘o dramomis, o jį išgirsti gyvai – būtina patirtis kiekvieno žmogaus gyvenime. Gruodžio 12 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir gruodžio 13 d. Vilniaus kongresų rūmuose J.S. Bacho Mišios h-moll pirmą kartą skambės atliekamos Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro, diriguojamo G. Rinkevičiaus, kartu su Kauno valstybiniu choru (vad. Petras Bingelis) ir solistais Lina Dambrauskaite, Simona Liamo, Milda Tubelyte, Edgaru Davidovičiumi ir Tadu Girininku.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičius. G. Jauniškio nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičius. G. Jauniškio nuotr.
Ieva Bačiulytė

Vilniuje koncertuos pasaulinio garso trimito virtuozas Sergejus Nakariakovas

Lapkričio 8 d. Vilniaus kongresų rūmuose koncertuos pasaulinio garso žvaigždė trimito virtuozas Sergejus Nakariakovas. „Jis groja trimitu taip lengvai, kaip mes kvėpuojame – žinoma, jeigu mums pasiseka“, – po trimitininko pasirodymo JAV rašė dienraštis „San Francisco Chronicle“. Nenuostabu – vunderkindu vadintas S. Nakariakovas koncertuoti su simfoniniais orkestrais didžiausiose Sovietų Sąjungos koncertų salėse pradėjo vos sulaukęs 10-ies, o būdamas 11-os laimėjo suaugusiųjų pučiamųjų konkursą. Trimito Paganiniu ir kitais skambiais vardais tituluojamas solistas šią savaitę koncerte „Sergei Nakariakov: trimito Paganinis“ pasirodys kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Césaro Álvarezo. Prieš artėjantį koncertą Vilniuje menininkas sutiko duoti išskirtinį interviu apie savo ryšius su Lietuva, vaikystę ir meilę džiazui.

Sergejus Nakariakovas. LVSO archyvo nuotr.
Sergejus Nakariakovas. LVSO archyvo nuotr.
Ieva Bačiulytė

Gintaras Rinkevičius: „Jubiliejinį sezoną pabaigsime himnu meilei“

Jubiliejinis 30-asis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų sezonas eina į pabaigą. „Atrodo, kad visai neseniai prasidėjo ypatingas mūsų simfoniniam orkestrui sezonas, o jau gegužės 16 d. mes pakviesime į sezono pabaigos koncertą, kuris įvyks Vilniaus kongresų rūmuose, prieš užsidarant rekonstrukcijai“, – sakė orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius. Tokiai progai maestro pasirinko neeilinį kūrinį – austrų kompozitoriaus Gustavo Mahlerio Trečiąją simfoniją.

Gintaras Rinkevičius. LNSO archyvo nuotr.
Gintaras Rinkevičius. LNSO archyvo nuotr.
Rengėjų inf., Ieva Bačiulytė

Vieną seniausių muzikos festivalių „Resurrexit“ atidarys ansamblis „AR’s Musica“

Balandžio 22–28 d. Šiauliuose įvyks jau 37-asis tradicinis Velykų muzikos festivalis „Resurrexit“. Vieną didžiausių profesionaliosios muzikos festivalių Lietuvoje Šiaulių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje atidarys kamerinis ansamblis „AR’s Musica“ su programa „Baroko šviesoje“, kurioje šalia klasikinio baroko skambės ir šiuolaikiniai muzikos kūriniai. „Mums didelė garbė pradėti vieną seniausių muzikos festivalių Lietuvoje ir būti jo dalimi“, – džiaugėsi kamerinio ansamblio „AR’s Musica“ įkūrėjas fleitininkas Andrius Radziukynas.

Ansamblis „AR’s Musica“. Organizatorių inf.
Ansamblis „AR’s Musica“. Organizatorių inf.
Ieva Bačiulytė

Lukas Geniušas verčia naują gyvenimo knygos skyrių

Kai prieš metus kalbėjomės, vienas garsiausių lietuvių pianistų Lukas Geniušas su žmona Anna kraustėsi į savo naująjį butą Londone. „Įdomu tai, kad dabar vyksta lygiai tas pats – mes vėl kraustomės!”, – juokiasi L. Geniušas. Tai – ne vienintelė naujiena garsaus muziko gyvenime. Įspūdingos koncertų vietos, nauji darbai ir naujas kūrinys – balandžio 17 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir balandžio 18 d. Vilniaus kongresų rūmuose kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Gintaro Rinkevičiaus, L. Geniušas pirmą kartą atliks įspūdingąjį J. Brahmso koncertą fortepijonui Nr. 2.

Lukas Geniušas ir Gintaras Rinkevičius. D. Matvejevo nuotr.
Lukas Geniušas ir Gintaras Rinkevičius. D. Matvejevo nuotr.
Ieva Bačiulytė

Vladimiras Prudnikovas savo jubiliejų švenčia su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru

Lietuvos operos legenda, vienas žymiausių visų laikų bosų Vladimiras Prudnikovas šį pavasarį švenčia savo jubiliejų. „Šiemet sukanka 60 metų nuo pirmos išleistos plokštelės. Tai buvo „Melodijos“ firmos plokštelė su „Ąžuoliuko“ įrašu, kuriame dainavau solo. Taigi oficialus mano darbo stažas – 60 metų“, – šypsosi V. Prudnikovas, per savo karjerą dainavęs daugybėje operos teatrų Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje, Vokietijoje, JAV, Japonijoje ir kitur. Balandžio 11 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir balandžio 12 d. Vilniaus kongresų rūmuose asmeninę ir kūrybinę sukaktį operos solistas minės su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, maestro Gintaru Rinkevičiumi ir būriu studentų – Ieva Prudnikovaite, Vytautu Juozapaičiu, Kostu Smoriginu, Tadu Girininku ir kitais.

Vladimiras Prudnikovas. LVSO nuotr.
Vladimiras Prudnikovas. LVSO nuotr.
Ieva Bačiulytė

Didžiausias pavojus kūrybai – amato išdavystė

Pokalbis su kompozitoriumi Giedriumi Kuprevičiumi

Balandžio 5 d. Vilniaus kongresų rūmuose skambės kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus koncerto altui ir simfoniniam orkestrui „Trys mano būsenos“ premjera. Ja simboliškai pažymimos dvi datos – kūrinys parašytas kompozitoriaus bičiulio, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro altų koncertmeisterio ir ansamblio „Vilniaus arsenalas“ altininko Rolando Romoslausko sukakčiai, o ir pats kompozitorius šį pavasarį mini savo 75-mečio jubiliejų. Apie filosofinę kūrinio idėją, kūrybinio proceso vingius bei žvilgsnį į gyvenimą iš perspektyvos kalbamės su kompozitoriumi Giedriumi Kuprevičiumi.

Giedrius Kuprevičius. LVSO nuotr.
Giedrius Kuprevičius. LVSO nuotr.
Ieva Bačiulytė

Į Lietuvą atvyksta pasaulinio garso tenoras Dmytro Popovas

Vasario 14 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, laukia operos gurmanų – į Vilnių atvyksta Milano „La Scala“ ir Niujorko „Metropolitan“ operos teatrus užkariavęs tenoras Dmytro Popovas. Kartu su žmona, taip pat garsia operos soliste Julija Novikova Vilniaus kongresų rūmų scenoje jie atliks gražiausias visų laikų meilės arijas ir duetus.

Julia Novikova ir Dmytro Popovas. LVSO nuotr.
Julia Novikova ir Dmytro Popovas. LVSO nuotr.
  < PUSLAPIS IŠ 4  >>> Archyvas