7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Ieva Bačiulytė

Ieva Bačiulytė

Smuikininkė Diana Tiščenko: „Lietuvoje jaučiuosi priimama labai šiltai“

Šį pavasarį į Lietuvą atvyksta ukrainiečių smuikininkė Diana Tiščenko – viena ryškiausių pastaraisiais metais sužibusių smuiko žvaigždžių pasaulyje. 2018 m. D. Tiščenko tapo prestižinio tarptautinio Long-Thibaud-Crespin konkurso nugalėtoja, 2020 m. Europos koncertų salių organizacija (ECHO) jai įteikė ryškiausiems talentams skiriamą Kylančios žvaigždės apdovanojimą. Paryžiaus filharmonija, Amsterdamo „Concertgebouw“, Elbės filharmonija, Vienos „Konzerthaus“ – tai tik keletas žymiausių koncertų salių, kuriose pastarąjį sezoną buvo galima išgirsti D. Tiščenko. Balandžio 29 d. prie jų prisijungs ir Kauno valstybinė filharmonija – čia žymioji solistė koncertuos su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Roberto Šerveniko.

Diana Tiščenko. Organizatorių nuotr.
Diana Tiščenko. Organizatorių nuotr.
Ieva Bačiulytė

Vilniaus 700 metų jubiliejui – kompozitoriaus Algirdo Martinaičio „Laiškas visiems tikintiems“

Maestro Gintaras Rinkevičius kartu su savo vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Kauno valstybiniu choru, aktoriumi Algirdu Latėnu ir Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ diskantu Kristupu Krušnausku Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga klausytojams paruošė ypatingą kūrinį. Kovo 16 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės kompozitoriaus Algirdo Martinaičio oratorija „Laiškas visiems tikintiems“, parašyta šv. Pranciškaus Asyžiečio (1181–1226) religinių tekstų dvasia. Apie kūrinio idėją, šv. Pranciškaus filosofiją, pirmuosius pranciškonus Vilniuje, nenumaldomą šio miesto trauką ir ateitį prieš koncertą kalbamės su kompozitoriumi A. Martinaičiu.

Algirdas Martinaitis. D. Matvejevo nuotr.
Algirdas Martinaitis. D. Matvejevo nuotr.
Ieva Bačiulytė

Romoje triumfavusi operos žvaigždė Aušrinė Stundytė atvyksta į Lietuvą

Lapkričio 24 d. Nacionalinėje filharmonijoje kartu su maestro Gintaro Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru bus galima išgirsti vieną ryškiausių šių dienų operos pasaulio žvaigždžių, neseniai Romos „Parco della Musica“ auditorijoje triumfavusį sopraną Aušrinę Stundytę. Pasirodymai Berlyne, Zalcburge, Vienoje, Paryžiuje ir Romoje jau tapo solistės kasdienybe, o tarp naujausių darbų – specialiai jai rašoma opera pagal italų kino genijaus, rašytojo ir intelektualo Piero Paolo Pasolini dramą „Orgija“. Užtat Lietuvoje A. Stundytė – reta, bet itin laukiama viešnia.

Aušrinė Stundytė. G. Kaškelio nuotr.
Aušrinė Stundytė. G. Kaškelio nuotr.
Ieva Bačiulytė

Dirigentė Adrija Čepaitė kartu su aktoriumi Vladu Bagdonu kvies tyrinėti paslaptingą moters pasaulį

Gegužės 6 d. Valdovų rūmuose dirigentė Adrija Čepaitė kartu su aktoriumi Vladu Bagdonu ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru pristatys premjerą – koncertą „Tūkstantis ir viena naktis“. Jame, skambant pasaulinės muzikos klasikai ir literatūros šedevrų ištraukoms, subtiliai bus nagrinėjama giluminio moters archetipo tema. Su A. Čepaite kalbamės apie naujausią projektą, dirigentės profesiją ir plačius kūrybinius horizontus.

Adrija Čepaitė. Organizatorių nuotr.
Adrija Čepaitė. Organizatorių nuotr.
Ieva Bačiulytė

Operos solistės Laurynos Bendžiūnaitės ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro programa

Štutgarte šaknis įleidusi ir pasaulio operos scenas kerinti operos solistė sopranas Lauryna Bendžiūnaitė – ryški, gyva, charizmatiška, stebinanti. Iš Nidos kilusi dainininkė – tarsi gaivus vėjas scenoje ir gyvenime. Gruodžio 8, 9, 10 d. Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Gintaro Rinkevičiaus, L. Bendžiūnaitė klausytojams pristatys išskirtinių vokalinių ciklų programą. Apie šių metų atradimus ir praradimus, išsipildžiusias svajones ir tas, kurios dar tik laukia, prieš koncertus kalbamės su soliste.

Lauryna Bendžiūnaitė, Gintaras Rinkevičius ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. LVSO nuotr.
Lauryna Bendžiūnaitė, Gintaras Rinkevičius ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. LVSO nuotr.
Ieva Bačiulytė

Trimitininkas Algirdas Januševičius: vienas koncertas, 3 jubiliejai ir 7 skirtingi instrumentai

Vienas žymiausių Lietuvos trimitininkų Algirdas Januševičius ruošiasi ypatingam koncertui. Lapkričio 12 d. Valdovų rūmų scenoje jubiliejiniame koncerte kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Karolio Variakojo, trimitininkas pažymės net tris sukaktis: asmeninį 60-ies metų jubiliejų, 50 metų grojimo trimitu ir 30 metų darbo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro trimitų grupės koncertmeisteriu. Kaip trimitas tapo jo gyvenimo palydovu, ko reikalauja trimitininko profesija ir kokių staigmenų žymus muzikas paruošė klausytojams savo jubiliejiniame koncerte prieš koncertą kalbamės su A. Januševičiumi.

Algirdas Januševičius. G. Jauniškio nuotr.
Algirdas Januševičius. G. Jauniškio nuotr.
Algirdas Januševičius. G. Jauniškio nuotr.
Algirdas Januševičius. G. Jauniškio nuotr.
Algirdas Januševičius. G. Jauniškio nuotr.
Algirdas Januševičius. G. Jauniškio nuotr.
Ieva Bačiulytė

Edgaras Montvidas kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru pristato operos „Vilisės“ premjerą

Įsibėgėjant vasarai tenoras Edgaras Montvidas ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, klausytojams paruošė Giacomo Puccini operos „Vilisės“ premjerą. Koncertinį operos atlikimą kartu su sopranu Kamile Bontè, baritonu Vytautu Juozapaičiu ir Kauno valstybiniu choru (vad. Robertas Šervenikas) klausytojai galės išgirsti birželio 18 d. 19 val. Pažaislio muzikos festivalyje ir birželio 19 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Apie idėją atlikti mažai kam žinomą operą ir sugrįžimą į sceną po priverstinės pauzės kalbamės su operos solistu E. Montvidu.

Edgaras Montvidas. G. Jauniškio nuotr.
Edgaras Montvidas. G. Jauniškio nuotr.
Ieva Bačiulytė

Paskutinis koncertas prieš karantiną: vienas garsiausių latvių pianistų Vestards Šimkus skambins su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru

Lapkričio 6 d. Vilniaus kongresų rūmuose Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras sugros paskutinį savo koncertą prieš ilgą, priverstinę nežinomybės ir tylos pauzę. Simboliška, kad šį vakarą Vilniaus kongresų rūmuose švies lietuviškų šaknų turinčio, daugybę apdovanojimų pelniusio vieno garsiausių latvių pianistų, kompozitoriaus, improvizatoriaus Vestards Šimkaus žvaigždė. „Norėčiau surasti pakankamai laiko išmokti lietuvių kalbą. Man Lietuva ir Latvija yra dvi tos pačios baltiškos monetos pusės“, – sako žymus muzikas. Vilniuje kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Martyno Staškaus, pianistas atliks S. Rachmaninovo ketvirtąjį koncertą fortepijonui.

Vestards Šimkus. Organizatorių nuotr.
Vestards Šimkus. Organizatorių nuotr.
Ieva Bačiulytė

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras į sceną grįžta su vilties kūriniu

Birželio 14 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, tikisi atlikti pirmąjį koncertą po priverstinės ir unikalios istorijoje pauzės, sukeltos pasaulinės koronaviruso pandemijos. Simboliška, kad sugrįžimo kūriniu taps vienas didingiausių pasaulinio muzikos paveldo šedevrų – J. S. Bacho Mišios h-moll. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras užtikrina, kad renginyje bus laikomasi visų saugumo reikalavimų, taip pat dėkoja už LR Vyriausybės parodytą pasitikėjimą bei galimybę koncertuoti.

Kauno valstybinis choras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičiaus. LVSO nuotr.
Kauno valstybinis choras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičiaus. LVSO nuotr.
Ieva Bačiulytė

Maestro Gintaras Rinkevičius: „Noriu pakviesti publiką būti atlaidžia“

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius sako, kad savo gyvenime neatsimena laikotarpio, per kurį taip ilgai į rankas nebūtų paėmęs batutos. Maestro pripažįsta – šiuo metu labiausiai pasiilgsta dirigavimo. Kol Vilniaus kongresų rūmai ištuštėję ir tylūs, su G. Rinkevičiumi kalbamės telefonu apie šį neįprastą laiką – pasikeitusią dienotvarkę ir artimiausius Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro planus.

D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.
G. Jauniškio nuotr.
G. Jauniškio nuotr.
  < PUSLAPIS IŠ 4  >>> Archyvas