7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: MKČ namų inf.

MKČ namų inf.

M.K. Čiurlionio namai kviečia pasivaikščioti

Nors M.K. Čiurlionio namai lankytojams uždari, bet ir toliau tęsia darbus, siekdami būti lengviau pasiekiamais virtualioje erdvėje, socialiniuose tinkluose. Pirmasis žingsnis link besidominčių – priminimas, kad beveik prieš metus sukurta mobilioji programėlė „Čiurlionio Vilnius“ gali būti labai geras bičiulis šiomis dienomis. Su ja galima pasivaikštinėti Vilniaus senamiesčio gatvėmis, atrandant vietas, nuspalvintas Čiurlionio veikla.

MKČ namų nuotr.
MKČ namų nuotr.
MKČ namų inf.

M.K. Čiurlionio namai Vilniuje – saugaus kultūrinio patyrimo idėjos

Šiomis dienomis, kai kultūrinės įstaigos priverstinai turi užverti duris lankytojams, tokie žodžiai bei siekis įgauna dar stipresnę prasmę. Taigi, Čiurlionio namai siūlo idėją savaitgaliui ir ne tik – saugų kultūrinį patyrimą, pasivaikščiojimą Čiurlionio takais Vilniuje, t. y. įprastą pasivaikščiojimą papildyti Čiurlioniškomis akimirkomis, Vilniaus mieste slypinčiais istoriniais atradimais: kada, kur ir kodėl lankėsi Čiurlionis? Kaip miestas atrodė Čiurlionio akimis ir kaip atrodo dabar mūsų laiškais? Ar žinojote, kad vien pagrindinėje, taip dažnai lankomoje Vilniaus gatvėje slypi trys Čiurlionio vietos?

MKČ namų nuotr.
MKČ namų nuotr.
MKČ namų inf.

Iniciatyva „Mano Čiurlionio namai“ – grįžta!

2020 metų kovo mėnesį startavusi M.K. Čiurlionio namų Vilniuje iniciatyva „Mano Čiurlionio namai“ grįžta su nauju kvietimu – „Atrasti Čiurlionį naujai!“, kviesdama kiekvieną prisijungti prie bendros M.K. Čiurlionio kūrybą pristatančios galerijos kūrimo.

Rokas Zubovas. MKČ namų archyvo nuotr.
Rokas Zubovas. MKČ namų archyvo nuotr.
MKČ namų inf.

Čiurlionio maratonas

Rugsėjo 22 d. Londone lietuvių pianistai surengė „Čiurlionio maratoną“ ir taip paminėjo 145–ąjį kompozitoriaus gimtadienį. Dėl viruso negalėdami rengti koncerto, kiekvienas pianistas įrašė savo grojimą Razumovskio akademijos salėje.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
MKČ namų inf.

Susitikimų ciklas „Čiurlionio gentis šiandien“

M.K. Čiurlionio namai Vilniuje pradeda susitikimų ciklą „Čiurlionio gentis šiandien“ (#ČiurlionioGentis). Artėjant 150-osioms M.K. Čiurlionio gimimo metinėms, pačiomis įvairiausiomis formomis – parodų, koncertų, susitikimų, susipažinimų, videoperžiūrų, pokalbių vakarų ir kitomis – Čiurlionio namuose Vilniuje kviesime apsilankyti po pasaulį, nuo Užupio iki Melburno, pasklidusias Čiurlionių giminės, kuri, kaip žinoma iš istorinių šaltinių, jau nuo XVII a. gyveno Guobinių kaime, netoli Druskininkų, atžalas. Seniausias atsekamas šios genties atstovas, Andrius Čiurlionis, gimė Guobinių kaime 1758 metais. Pusantro šimto metų giminė sėsliai gyveno Druskininkų apylinkėse, o jau XX a., Čiurlioniams dėl įvairiausių istorinių aplinkybių sklindant po pasaulį, keitėsi ne tik jų gyvenamoji vieta, kultūrinė aplinka, bet adaptavosi ir šios senos lietuviškos pavardės rašyba.

M.K. Čiurlionio namai
M.K. Čiurlionio namai
Klyvlandas. 2019m. Asmeninio archyvo nuotr.
Klyvlandas. 2019m. Asmeninio archyvo nuotr.
MKČ namų inf.

Dokumentinio kino vakarų ciklas „Čiurlionio ženklai. Vilnius“

Ketvirtadienį, balandžio 23 dieną, 18 val. Čiurlionio namų FACEBOOK paskyroje prasideda dokumentinio kino vakarų ciklas „Čiurlionio ženklai. Vilnius“. Bus pristatyti trys Rimvydo Markeliūno dokumentiniai filmai apie M. K. Čiurlionį ir Čiurlionio namus Vilniuje, kurie buvo sukurti 2015 m. Filmų transliacija bus pradedama ketvirtadienį 18 val. – tradiciniu Čiurlionio namuose vykstančių renginių laiku.

Pirmasis šio ciklo dokumentinis trumpametražis filmas yra „Čiurlionis Vilniuje“ (2015). Jame Vytautas Landsbergis pasakoja apie M. K. Čiurlionio veiklą Vilniuje, jo lankytas vietas šiame mieste. Po premjeros Čiurlionio namų Facebook paskyroje filmas bus aktyvus 24 val.

Gegužės 7 d. 18 val. bus rodomas filmas „Stanislovas Urbonas“ (2015). Jis supažindina su iškilaus kultūrininko, menotyrininko, ilgamečio Čiurlionio namų direktoriaus Stanislovo Urbono (1944–2014) darbais.

Gegužės 21 d.  18 d.  bus rodomas filmas „Remigija Bukaveckienė“ (2015), pasakojantis apie M. K. Čiurlionio draugijos sekretorę, Lietuvos veterinarijos akademijos docentę Remigiją Bukaveckienę, jos  indėliu, įkuriant Čiurlionio namus.


Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt

 

Kadras iš filmo „Čiurlionis Vilniuje“
Kadras iš filmo „Čiurlionis Vilniuje“
MKČ namų inf.

Urio Brenerio „Susitikimas su Čiurlioniu. Auka“

M.K. Čiurlionio namai Vilniuje tęsia projektą „Dialogai su Čiurlioniu“. Šio visus metus apimančio projekto siekis yra pristatyti Čiurlionio palikimo atšvaitus pačiuose įvairiausiuose kultūriniuose kontekstuose, parodyti Lietuvos kultūros mylėtojams įvairiose pasaulio šalyse gimstančias Čiurlionio kūrybos interpretacijas. Štai sausio mėnesį klausytojai jau galėjo gėrėtis pianisto Peterio Laulo (Estija-Rusija) koncertu M.K. Čiurlionio namuose. Per šiuos metus dar bus pristatyti ne vien Europos šalių muzikai, bet taip pat ir kūrybiniai dialogai su Pietų ir Šiaurės Amerikos atlikėjais.

Uri Brener. organizatorių nuotr.
Uri Brener. organizatorių nuotr.
MKČ namų inf.

M.K. Čiurlionio 1892‒1906 m. laiškų rinkinio sutiktuvės

Savo asmeninės bibliotekos lentynose iki šiol neturėjote M.K. Čiurlionio laiškų? Jei ir atsakėte, kad namie dažnai atsiverčiate „Laiškus Sofijai“ ar senąjį rinkinį „Apie muziką ir dailę“, norime jums pranešti gerą naujieną – Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus išleido pirmąjį tomą, kuriame sudėta visa menininko 1892‒1906 metų korespondencija! Tai laiškai, rašyti mecenatui kunigaikščiui M. Oginskiui ir tėvams, broliams, sesėms ir bičiuliui E. Morawskiui, globėjams gydytojui M. Markiewicziui ir B. Wolman bei kitiems giminaičiams ir draugams. Ne tik paties M.K. Čiurlionio laiškai, bet ir išlikusieji atsakymai jam – ne tik jų vertimas į lietuvių kalbą, bet ir originalus tekstas lenkų kalba. Leidinys praturtintas išsamiais tekstologiniais komentarais bei nematytomis nuotraukomis.

MKČ namų inf.

Išmanus būdas pažinti Čiurlionį Vilniuje – nauja mobilioji programėlė

Atrodo, kad Vilnių pažįstate puikiai? Norėtųsi į sostinę pažvelgti nauju kampu? M.K. Čiurlionio namai, kartu su tarptautiniais partneriais vykdydami projektą „Europos muzikos takai“, pristato naują Vilniaus ir Čiurlionio pažinimo perspektyvą – mobiliąją programėlę, vedančią šio lietuvių kompozitoriaus ir dailininko pėdsakais sostinėje.

MKČ namų inf.

Peterio Laulo fortepijono rečitalis „Sidabrinis amžius“ Čiurlionio namuose

Pasitinkant 145-ąsias M. K. Čiurlionio gimimo metines, Sausio 6 d. 19 val. Savičiaus g. 11 numeriu pažymėtame name įsikūrę Čiurlionio namai kviečia jubiliejinius metus pradėti pasaulyje pripažinimą pelniusio pianisto Peterio Laulo (Rusija – Estija) rečitaliu. Specialiai Čiurlionio namų prašymu pianistas ruošia programą „Sidabro amžius“, kurioje skambės M.K. Čiurlionio ir A. Skriabino fortepijoniniai kūriniai. Šiuos du, savo laiką, aplenkusius menininkus dažnai gretina dėl novatoriškų idėjų bei savito požiūrio į meninės išraiškos priemones.

Peteris Laulas
Peteris Laulas
  < PUSLAPIS IŠ 8  >>> Archyvas