7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grįžta vargonų muzikos koncertų ciklas „Muzikos valanda“ Šv. Jonų bažnyčioje

Rengėjų inf.
Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Anonsai
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.

Į Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčią grįžta VU Kultūros centro organizuojamas nemokamų koncertų ciklas „Muzikos valanda“. Šiemet didinga vargonų muzika skambės trijuose vakaruose. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu muzikos instrumentų karaliumi – vargonais. Šio instrumento grožį siekiama atskleisti nuostabiomis koncertinėmis programomis. Didžiausiais Lietuvos vargonais esančiais Šv. Jonų bažnyčioje kviečiami groti gerai žinomi vargonų muzikos atlikėjai ir kviestiniai svečiai.

Koncertas „Nuo tabulatūros iki fantazijos“ įvyks lapkričio 6 d. 18 val. Šv. Jonų bažnyčioje. Atlikėjai Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius (vargonai).

Vilniaus universiteto vargonininkai Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius pristato naują programą „Nuo tabulatūros iki fantazijos“. Koncerte skambės šokiai iš XVII a. Braunsbergo-Olivos tabulatūros, Wolfgango Amadeus Mozarto ir Gustafo Adolfo Mankellio fantazijos vargonų duetams, Jeanne Demessieux ir Philo Lehenbauerio choralinėmis melodijomis pagrįsti kūriniai bei improvizacijos.

Pasak Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės, jai didžiausią malonumą šiuo metu teikia groti Jeanne Demessieux choralus. „Šiais metais švenčiame šios prancūzų vargonininkės, improvizatorės ir kompozitorės gimimo šimtmetį. Demessieux buvo viena iš aktyviausiai koncertuojančių moterų vargonininkių pasaulyje, per savo gyvenimą sugrojusi daugiau nei 700 koncertų įvairiose pasaulio šalyse. Labai gaila, kad jos trumpą gyvenimą nutraukė liga, bet net ir per 47 metus savo spalvingais ir dažnai virtuoziškais kūriniais ji paliko ryškų pėdsaką vargonų pasaulyje,“ – pasakojo vargonininkė, kuri šiame koncerte taip pat atliks 7 šokius iš neseniai naujai publikuoto Braunsbergo-Olivos tabulatūros rinkinio.

Anot V. Pinkevičiaus šio koncerto programoje jam labiausiai patinka improvizuoti choralinę partitą Alle Menschen müssen sterben tema. „Choralinė partita – tai variacijų rūšis, kurias dažnai rašydavo tokie Vokietijos Baroko kompozitoriai, kaip Georgas Philippas Telemannas, Georgas Böhmas, Johannas Pachelbelis, Johannas Sebastianas Bachas ir kiti. Aš savo partitoje siekiu kiekviena variacija parodyti vis kitokias spalvingas vargonų registrų kombinacijas ir grojimo technikas. Tai yra puikus būdas demonstruoti didžiausius Lietuvos vargonus,“ – pasakojo vargonininkas.

Ateityje Aušra ir Vidas planuoja pagroti visas šešias Švedijos Romantizmo epochos kompozitoriaus Gustafo Adolfo Mankellio fantazijas vargonų duetui. „Tai yra nuostabūs švelniai poetiški kūriniai, stiliumi primenantys Felixo Mendelssohno braižą. Spėjama, kad Mankellis šias fantazijas sukūrė groti kolegos muzikos teorijos profesoriaus Otto Danielio Winge dukroms, kurios vėliau tapo talentingomis vargonininkėmis,“ – mintimis dalijosi vargonininkai.

Daugelyje šalių koncertuojantys vargonininkai, autoriai ir tinklaraštininkai Vidas Pinkevičius ir Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė yra „Vargonavimo paslapčių“ tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Jie taip pat yra Vilniaus universiteto vargonininkai ir vadovauja universiteto vargonų studijai „Unda Maris“. Per pandemiją vargonų muzikos mylėtojams jie siūlo vargonų muzikos klausytis internetu savo kanaluose YouTube ir Spotify platformose.

DĖMESIO! Koncertas nemokamas, bet dalyvaujantys privalo turėti galiojantį galimybių pasą. Registracija bus vykdoma vietoje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.