7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Į Jono Meko Skersvėjį atkeliavo Jono Meko ir jo žmonos Hollis Melton fotografijų paroda

Nr. 21 (1470), 2023-05-26
Kronika

Iš Valensijos į Lietuvą atkeliavo itin asmeniška nuotraukų paroda „Jono Meko šviesa. Sustabdyti blyksniai“. Nuotraukų rinkinį atvežė Lietuvos Respublikos Konsulatas Valensijoje. Užfiksuotuose kadruose – sustabdytos garsaus filmininko šeimyninio gyvenimo bei Jono Meko grįžimo į gimtinę akimirkos. Pasak parodos sudarytojo Tomo Ivanausko, tai maža, bet labai prasminga, simboliška ir asmeniška paroda. 

 

Mintis surengti Jono Meko 100-mečiui skirtą fotografijų parodą Tomui Ivanauskui kilo 2022-aisiais metais, jam einant kultūros atašė pareigas Kinijoje ir Pietų Korėjoje. Parodos idėją subrandino ir įkvėpė knyga „Gyvenimo lai(š)kai“ su publikuotais brolių Jono ir Adolfo Mekų gyvenimo laiškais mamai. Taip atsirado paroda Lietuvai „Semeniškių idilės“, kuri tais pačiais metais Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva buvo adaptuota pasaulio kultūros laukui ir sėkmingai keliauja per Lietuvos atstovybes užsienyje, konsulatus, ambasadas. Taip užsienio šalių piliečiams pristatomas Jonas Mekas ir jo artima bičiulystė su žinomais pasaulyje kūrėjais – Andy Warhol, John Lennon, Yoko Ono, Salvador Dali.  

 

„Nuotraukų parodoje be įžymių jo bičiulių, užfiksuotų kūrybos akimirkų yra ir lietuviško konteksto.  Vienoje H. Melton nuotraukoje Jonas sėdi poetiškoje sėdėsenoje, jo plaukus draiko vėjas, jam už nugaros siūbuoja gimtinės medžiai, kurie  išaugo per tą laiko, kol jo nebuvo, ir ta kamera šalia ant gimtinės žemės – man asmeniškai, tai yra viskas, kas yra Jonas Mekas. Taip su Jono sūnumi Sebastian ir sudarėme šią nedidelę, bet labai asmenišką ir prasmingą  nuotraukų parodą, kuri nukeliavo į Ispaniją, Švediją, Pietų Korėją ir dabar atvažiavo į Lietuvą“, – sako T. Ivanauskas. 

 

Paroda veiks gegužės 24 – birželio 8 dienomis „AP galerijoje“, Jono Meko skersvėjyje, Užupio g. 24, Vilniuje.  Parodos eksponavimo laikotarpiu Skersvėjyje bus rodomi du filmai: „Kalbėti į pačią širdį“ bei „Kai aš judėjau pirmyn, kartkartėmis mačiau trumpus grožio blyksnius“. Pirmasis filmas skirtas nušviesti brolių Jono ir Adolfo Mekų pirmąjį sugrįžimą į Lietuvą 1971-aisiais metais. Antrasis filmas yra tarsi poetiškas Jono Meko kino dienoraštis, į kurį filmininkas sudėjo kasdienybės, kelionių po užsienio šalis, gyvenimo Niujorke akimirkas. 

 

Gegužės 27 dieną 14 val. „AP galerijoje“ vyks paskaita apie Joną Meką. Rašytojas, žurnalistas dr. Ramūnas Čičelis pasakos apie J. Meko įkurtame Antologijos filmų archyve susibūrusią neformalią posovietinės Lietuvos menininkų bendruomenę. Bus pristatyta ir nauja, R. Čičelio sudaryta, knyga „Draugystė“ – tai Jono Meko ir Antano Naujokaičio laiškai. Paskaitą užbaigs filmo „Jono Meko antologija“ (rež. Vytautas V. Landsbergis) peržiūra.

 

Apie Jono Meko skersvėjį:

Tai naujai atgimęs istorinis kvartalas avangardinio kino kūrėjo Jono Meko Skersvėju pavadintame take. Skersvėjis Užupyje atsikūrė kaip kultūrinių patirčių ir gyvojo meno takas, kur apsijungia dailės galerijos su kūrybiniais verslais, dera gatvės meno instaliacijos, apsilankyti kviečia įvairiausias patirtis dovanojantys Skersvėjo gyventojai: Audriaus Gražio meno galerija, AP galerija, urbanistinės scenografijos galerija ARTerija, holistinio meno galerija Cinta gallery, japoniškos arbatos namai Yugen Tea, nealkoholinių kokteilių baras Ponulis Nulis, įsikūręs APPY BOOKS knygyne, nišinių kvapų namai Olfactory store, SLA Paris kosmetikos namai, prancūziškas restoranas Le Mans ir Garažas 9:11 su unikalia Porsche RS kolekcija. Projekto vystymą inicijuoja verslininkų, filantropų Aurelijos ir Aurelijaus Rusteikų šeima. 

Žymos: