7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ paroda „Jauna / Nauja grafika. Istorijos

VGMC inf.
Nr. 21 (1470), 2023-05-26
Dailė Anonsai

 023 m. gegužės 30 birželio 23 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje

„Kairė-dešinė“ veiks paroda  Jauna / Nauja grafika. Istorijos . Atidarymas gegužės 30 d., 18 val.

 

Jauna / Nauja grafika – tai antrus metus rengiamas tęstinis projektas, atkreipiantis dėmesį į grafikos meną kuriančią jaunąją kartą bei besiplečiančią šiuolaikinės grafikos sceną, apimančią tiek tradicinės grafikos kūrimo sprendimus, tiek grafinio vaizdo/reiškinio ryšį su tarpdisciplininiu lauku.

Bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademija ir Grafikos katedra, VGMC pristatomi trijų Grafikos bakalauro programos diplomančių – Marijos Gabrielės Karputės, Augustės Verikaitės ir Matilde Solgaard Utsen – baigiamieji darbai – meninės instaliacijos, kurias vienija istorijų koncepcija. Autorės meninėmis priemonėmis tyrinėja individualias patirtis, artimą XX a. ir pirmykščių bendruomenių laikus siekiančią žmonijos istoriją, socialinį gyvenimą, šiandieninės ir ankstesnių kartų ryšius bei sąveikas, visuomenėje vyraujančius stereotipus; pasitelkdamos vizualinį pasakojimą,

menininkės aiškinasi globalaus pasaulio veikimo principus, siūlydamos galimus ateities gyvensenos scenarijus.

Marija Gabrielė Karputė pristato piešinių instaliaciją Dekiai. Pastelių piešiniais ir erdvine instaliacija menininkė atkuria kasdienybėje sutinkamus artefaktus – dekius, kuriančius namų, artimumo ir saugumo jausmą. Augustės Verikaitės meninis projektas Kraitis – tai šilkografijos estampų serija, kurioje plėtojamas simbolinis, moters darbą sekantis naratyvas. Šilkografijos atspindi siuvimo lekalą kaip artefaktą, žymintį kolektyvines ir asmenines moterų darbuotojų istorijas. Matilde Solgaard Utsen parašė ir iliustravo istoriją Medis, kurioje pasakojama, kaip po intensyvaus tamsos ir destrukcijos laikotarpio pasaulis įgavo naują organinę struktūrą, pagrįstą natūralia tvarka. Istorijoje šis procesas matomas dviejų mažų vaikų, kurie augs kartu su naujuoju pasauliu ir juo rūpinsis, akimis.

 

 

  • Paroda yra 2023 m. VDA baigiamųjų darbų parodos dalis.
  • Paroda yra festivalio Kultūros naktis programos dalis: birželio 16 d., Kultūros nakties metu, menininkės ir kuratorė susitiks su parodos lankytojais. Daugiau informacijos apie specialią edukacinių renginių programą vėliau bus skelbiama VGMC Facebook paskyroje.

 

Kuratorė / Curator Elena Grudzinskaitė

Dizainerė / Designer Marija Gabrielė Karputė

Organizatorius / Organiser:

Vilniaus grafikos meno centras / Vilnius Graphic Art Centre

Projektą finansuoja / The project is funded by:

Lietuvos kultūros taryba / the Lithuanian Council for Culture, Lietuvos dailininkų sąjunga / Lithuanian Artists’ Association Partneriai / Partners:

Vilniaus dailės akademija / Vilnius Academy of Arts,

VF Grafikos katedra / Vilnius Faculty Department of Graphic Art Informaciniai partneriai / Media partners:

artnews.lt, 7 meno dienos

 

Informacija / Contact us: +370 5 261 1995, graphic.lt

Darbo laikas / Opening hours: II–V 11–18 val., VI 11–15 val.

Žymos:
VGMC inf.,