7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jono Valatkevičiaus piešinių paroda „Laimingo tau likusio gyvenimo“

VGMC inf.
Nr. 14 (1463), 2023-04-07
Dailė Anonsai

2023 m. balandžio 18 – gegužės 20 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje

„Kairė-dešinė“ veiks Jono Valatkevičiaus paroda „Laimingo tau likusio gyvenimo“.

Atidarymas 2023 m. balandžio 18 d. 18 val.

 

Jono Valatkevičiaus paroda yra dvilypė. Ji vienu metu suteikia išėjimą į kitą, alternatyvią (meno) realybę, ir sugrąžina į brutalios realybės liūną. Kadangi čia pat kaimynystėje jau daugiau nei metus kasdien rusų samdiniai ir šauktiniai žudo, prievartauja ir kankina ukrainiečius, mūsų tikrovės patyrimą galime įvardinti kaip nuolat gilinamą liudininko traumą. 

Empatiško tipo asmuo (dailėtyrininkas, menininkas, kuratorius, kūrybininkas) Jonas, kūrinius pasirašantis raidžių kombinacija EVL RBD, ir taikos metais sukauptą nusivylimą, pyktį, skausmą perkeldavo į spalvingus, archetipiškus kūrinius, o karo fone jo kūryba tiesiog sprogo, virto dar aštresniu, rėkiančiu chaosu. Piešimas Jonui yra asmeninės reakcijos į „blaiviu protu nesuvokiamą košmarą” išraiška. Dalis kūrinių tiesiogiai reaguoja į karo kontekstą, bet netgi tie, kurie iš pirmo žvilgsnio yra tolimi, gali būti kurti, pvz., klausantis begalinių laidų per Youtube’ą apie karo kasdieną. Vaikiško tiesmukumo ir nevaržomos vaizduotės, kartais liguisto detalumo, o kartais su pankišku atžagarumu kurti pavidalai padeda skausmui perskrosti žiūrovą neužsimerkiant dėl to, kad per baisu. Menininkas nepageidauja, kaip kad dalis meno likti atitrūkus slaptingame kultūros burbule, o veikiau mato save „kažkokioje tuščioje erdvėje tarp meno galerijos ir popso”. Bet jis nenori kurti ir perdėm dailiai, pozityviai ar optimistiškai, kad kūriniai negalėtų patekti į reklamos projektą ar jaukiai puošti namus: „supratau, kad noriu būti niūrus, pesimistiškas, tragiškas, keliantis nemalonius jausmus. Jokios vilties, jokio optimizmo. Renkuosi vidurinio piršto strategiją, nes pasaulis keliauja į pragarą.”

Jonas Valatkevičius (g. 1972) – daugeliui gerai pažįstamas kaip XX a. 10 deš. ir kiek vėliau ryškiai reiškęsis menotyrininkas, kuratorius, išskirtinio braižo menininkas. Jonas kūrybą naudoja kaip (psichologinio) išgyvenimo strategiją. Tai skiriasi nuo meno terapijos, nes vaizdai kalba ne tik jam, bet ir žiūrovui. Nuo 1997 m. rengia personalines parodas, šiuo metu dirba komunikacijos srityje.

 

Parodos kuratorė: Monika Krikštopaitytė

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras 

Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Informacinis partneris 7 meno dienos

 

Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt 

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.