7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Permainos meno, rezidencijų ir edukacijos centre Rupert

Rupert inf.
Nr. 14 (1463), 2023-04-07
Kronika

Jau vienuoliktus veiklos metus skaičiuojantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras Rupert toliau auga – institucijos patarėjų valdyba vadovo/-ės poziciją užimti pakvietė konkursą laimėjusią rezidencijų ir viešąsias programas nuo praėjusių metų rudens čia kuravusią Viktoriją Šiaulytę.

„Rupert gali pasigirti dar viena sėkmės istorija, kuomet žmogus užauga institucijos viduje. Džiaugiuosi, kad vadovo/-ės vairą šįkart perima Viktorija, nes tikiu, kad ateinantis veiklos dešimtmetis drauge bus dar geresnis. Turime didelių planų, su partneriais inicijuojame tolesnę organizacijos plėtrą, tad netrukus turėsime kuo pasidalinti“, – pokyčius vertina Rupert įkūrėjas ir patarėjų valdybos narys Darius Žakaitis. Jam antrina ir buvusi Rupert vadovė Julija Reklaitė: „Džiugu, kad Viktorija ne tik kokybiškai pratęs jau įsisiūbavusias veiklas, bet ir pasiūlys savo jautrų bei neeilinį matymą, pastebėtą skleidžiantis vos jai prisijungus prie komandos.“

Prieš prisijungdama prie Rupert komandos, Viktorija veikė kaip nepriklausoma meno kuratorė ir prodiuserė šiuolaikinio meno, architektūros bei kino laukuose. Pastaraisiais metais ji pristatė renginius tarptautiniuose „Impakt“ ir „transmediale“ festivaliuose, Pasaulio kultūrų namuose (House of World Cultures) Berlyne, Vokietijoje bei Architektūros fonde Lietuvoje. Ji taip pat yra viena iš menininkų filmų ir judančių vaizdų festivalio „Videogramos“ įkūrėjų bei kuratorių. 2022 m. V. Šiaulytė tarptautiniuose kino festivaliuose – Gioteborgo Švedijoje, „Hotdocs“ Kanadoje ir „Nepatogus kinas“ Lietuvoje – pristatė savo kartu su Marta Dauliūte režisuotą ir prodiusuotą dokumentinį esė filmą „Geras gyvenimas“. V. Šiaulytė yra baigusi kritinio rašymo ir kuratorinės praktikos magistrą Konstfacko meno ir dizaino koledže Stokholme bei dailėtyros bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje. 2020-2021 m. buvo „Akademie Schloss Solitude“ rezidencijos Štutgarte stipendininkė. 

„Esu dėkinga ligšiolinėms Rupert komandoms galėdama tęsti jų įdirbį ir toliau įgyvendinti bei skleisti institucijos vertybes – eksperimentiškumą, kosmopolitiškumą ir disciplinų nepaisantį mąstymą bei matymą“, – organizacijos įdirbį vertina V. Šiaulytė. „Džiaugiuosi šia galimybe permąstyti šiuolaikinio meno ir kultūros institucijos vaidmenį šiandienos pasaulyje, pilname iššūkių – tokių, kaip klimato krizė ar technologijų pažanga.“

Balandžio 20-22 dienomis Rupert pakvies į tarptautinį simpoziumą  „Earth Bonds“ (liet. „Įžeminti“), kuriame bus keliami klausimai apie klimato kaitos ir meno organizacijų veiklos sąryšius. Simpoziumas yra ilgamečio projekto „tvari institucija“, vykdomo kartu su partneriais iš Vokietijos ir Prancūzijos, dalis. Paskaitų, kūrybinių dirbtuvių, performansų ir instaliacijų programa tvarios institucijos idėjas gvildens iš aplinkosauginio teisingumo, kultūros politikos, technologinių naujovių ir meninės vaizduotės perspektyvų. Simpoziume dalyvaus šiuolaikinio meno, aplinkosaugos ir decentralizuotų technologijų sankirtose dirbančių organizacijų atstovai. 

Vilniuje, Valakampiuose, „Tech Arts“ pastate įsikūręs Rupert yra nepriklausomas, ne pelno siekiantis centras. Praėjusią vasarą savo veiklos dešimtmetį atšventusi institucija ieško diskusijų ir bendradarbiavimo galimybių tarp vietos bei tarptautinių menininkų, meno organizacijų ir kitų kūrybinių sričių, mokslo atstovų. Nuo 2019 m. Rupert vadovės pareigas ėjo J. Reklaitė, šiais metais tapusi Lietuvos kultūros instituto direktore.

„Vadovauti Rupert buvo įvairiapusiška patirtis, besireiškianti kaip gyvas organizmas, standartiniams sprendimams nepasiduodantis charakteris, dinamiška institucinė atmintis, o su tuo ateina ir ateities lūkesčiai. Nieko nebūčiau nuveikusi be iššūkių negailinčios komandos, kuriai esu labai dėkinga už šį auginantį laiką“, – dalijasi Julija.

Daugiau Rupert naujienų: internetiniame puslapyje ir socialinių tinklų Facebook bei Instagram kanaluose. 

Žymos:
Rupert inf.,