7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nuo Emilijos Škarnulytės „Kapinyno“ iki kelionių pas Peru šamanus – Vilniaus menininkai kviečia susitikti „OPEN SODAS“ renginyje

Rengėjų inf.
Nr. 10 (1459), 2023-03-10
Dailė Anonsai

Savo studijų duris vilniečiams kovo 10 d. vėl plačiai atvers kūrėjai. Jau tradicija tapęs kultūros komplekso SODAS 2123 renginys šįkart ruošia itin turtingą programą, kurios ašis – fotografija.

 

Lankytojai aktų salėje 18 val. galės nemokamai išvysti menininkės bei kino kūrėjos Emilijos Škarnulytės svarbiausiuose pasaulio kino renginiuose pristatytą debiutinį filmą „Kapinynas” (2022). Įtraukiančiu psichodeliniu patyrimu ir mįslinga audiovizualine poema kino kritikų vadinamas kūrinys kviečia leistis į kelionę laiku nuo didžiojo sprogimo iki tolimos ateities, kurioje apie mūsų civilizaciją liudys tik atominės energijos liekanos.

 

Apsilankiusių SODAS 2123 erdvėse lauks ir artimesnė pažintis su kūrybiniais procesais bei pačiais autoriais: tarpdisciplinine menininke Aiste Laisve Viršulyte, fotografu Gintautu Trimaku, „Operomanijos“ kūrėjais. Į savo studiją taip pat užsukti pakvies fotografė Aušra Griškonytė-Volungė.

 

„Atverti studijos duris visai nebaisu – manau, jog menininkas turi bendrauti, dalintis ir galbūt gauti tam tikrus patyrimus mainais, mano atveju, kalbėti apie laisvę žmogaus, moters ir menininko kaip autoriaus. Renginyje rodysiu savo fotografijas, kurios sukurtos laikotarpyje 1999 – 2022 m ir kurios kalba apie laisvę arba laisves būti savimi, būti tokiu, koks jautiesi. Man teko gimti ir penkiolika metų gyventi rėžimo sąlygomis, lygiuoti, stovėti kaip stovi kiti ir galvoti kaip kiti galvoja. Šiandien labai svarbu liudyti laisvę, laisvę karo akivaizdoje ir nepamiršti kokia ji svarbi!“, – pasakoja Aušra Griškonytė-Volungė.

 

Fotografės kvietimu prisijungti sutiko ir ritualinio veiksmo „Ašmenys“ kūrėjai. Stipresnių emocijų ieškančių žiūrovų jie lauks 19 val. antro aukšto koridoriuje, kur įvyks kuriančių moterų kelio retrospektyva. 

 

O pasinerti į kelionę fotografijų pagalba ir sužinoti kur ir už kiek skraidina Šamanai su paslaptingąja Ayahuasca pakvies Mindaugo Oželio analoginės fotografijos pasakojimas apie Peru „Tiem kas nekeliaus”. Jis komplekso SODAS 2123 aktų salėje prasidės 20 val. 30 min.

 

Renginys skirtas ne tik besidomintiems, bet ir praktikuojantiems fotografiją. Menininkų Bon Alog ir Lauryno Skaisgielos organizuojamas „Second Shot" fotografijos turgelis kvies pirkti ir keistis įvairiais fotografijos reikmenimis bei įkvėpimu. Be aparatūros, bus galima pasirinkti ir retų fotografijos atspaudų ar kitų fotografijos mylėtojams skirtų daiktų.

 

Galerija „Atletika” svečius pasitiks su VDA Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedros pristatomos MEDIARAMŲ ekspozicijos paroda. 19 val. 30 min Entity (buvusioje FAMM) erdvėje taip pat vyks Tata Frenkel dirbtuvių pristatymas ir aptarimas.

 

Mėgstantiems humorą galerija „Trivium" nuo 18 iki 21 val. siūlys apsilankyti pirmųjų dailininko Roko Pralgausko tapybos darbų parodoje. Pasak Roko, tapydamas jis kuria gėrį ir grožį, o savo kuriamais darbais, turinčiais absurdiško siužeto užuominų, neretai pakelia žiūrovo lūpų kampučius vos vos į viršų. OPEN STUDIO metu bus galima ne tik susitikti šiuos ūpą keliančius paveikslus, bet ir pakalbinti patį autorių.

 

Ant vaizdingos Rasų kalvos įsikūrusio kultūros kompleksas SODAS 2123 kūrėjai kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga apsižvalgyti kvies nuo 18 iki 21 valandos, o visi OPEN SODAS renginiai – nemokami. LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Pilna renginio programa internete: https://www.facebook.com/events/750083403501420 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,