7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Karolinos Latvytės-Bibiano personalinė paroda „Nusidirti“

Meno parko inf.
Nr. 6 (1455), 2023-02-10
Dailė Anonsai

Vasario 17 d. (penktadienį), 18 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) vyks menininkės Karolinos Latvytės-Bibiano personalinės parodos „Nusidirti“ atidarymas. 

Naujausia Karolinos Latvytės-Bibiano paroda tai lyg dienoraštis iš gyvenimo, kurį galėjo parašyti bet kurio iš mūsų – žmonių – ranka. Pasakojimas apie pasirinkimą matyti ir nenusukti akių nuo minties apie mirtį, įaugančios kūnan kartu su pirmuoju gimties riksmu. Tai, kaip mirtis suvokiama gyvųjų, tėra kultūriškai specifiška praktika, nūdienoje dažniausiai lydima baimės, nerimo ir nejaukos. Visa tai atsispindi menininkės veikloje, kurioje per siaubą keliančią estetiką ir savistabą leidžiamasi į terapinę jausmų bei atminties kelionę. Konkretūs įvaizdžiai ir trumpi tikrų ar išgalvotų įvykių pasakojimai iš asmeninio gyvenimo paveikia žiūrintįjį ne tik proto, bet ir natūraliu kūnišku atsaku taip paprastai steigiant bendragyvybišką mūsų visų susietumą. 

Julijos Kristevos suformuluota abjekto teorija teigia, kad susidūrimas su mirtimi, arba viskuo, kas vienaip ar kitaip savy talpina gyvybės atmintį, sudrebina aklumu besiginančius mūsų vidinius pasaulius ir juos plečia. Tad suvokę savo ir pasaulio mirtingumą kitaip suvokiame ir gyvenimo vertę. Parodos patirtis apie nuojautas, atjautą ir tikrumą – nelengva, bet gydanti nu(si)dirtos odos plotelius. 

 

 

Tarpdisciplininė menininkė Karolina Latvytė-Bibiano įgavo išsilavinimą Vilniaus dailės akademijoje tapybos bakalauro studijose Kauno fakultete, o šiuo metu tęsia magistro studijas skulptūros katedroje Vilniuje. Pasitelkdama fotografavimą, piešimą, video kūrimą menininkė, ilgą laiką nagrinėjusi žmogaus ir gamtos santykį, dabar krypsta į asmeninių baimių tyrinėjimą, nerimo jausmą ir pažeidžiamumo būseną. K. Latvytės-Bibiano kūriniai eksponuoti tiek Lietuvos, tiek užsienio parodose, 2015–2018 m. atidarytos net keturios personalinės parodos Kaune, Jonavoje ir Puerto Vallarta mieste (Meksika). Kūrėja taip pat yra įgyvendinusi ir ne vieną kultūrinį bei kuratorinį projektą. 

 

Teksto autorė Emilija Statinaitė

Menininkė dėkoja: Simona Žemaitytė, Henrik B. Andersen, Deimantas Narkevičius.

 

 

Paroda galerijoje „Meno parkas“ veiks iki kovo 15 d.

Paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Eteris. 2023“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
Meno parko inf.,