7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kazimiero Brazdžiūno ir Kristijono Žungailos paroda „Pervargimas“

Meno parko inf.
Nr. 6 (1455), 2023-02-10
Dailė Anonsai

Vasario 17 d., penktadienį, 18 val., galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) vyks Kazimiero Brazdžiūno ir Kristijono Žungailos parodos „Pervargimas“ atidarymas.

 

Galima nujausti jį. Tokį sintetišką ir tokį natūralų. Tik nesinori jo įvardyti, nes taps akivaizdu, kad egzistuoja problema, o su problemom derėtų susitvarkyti. Jei pradedame tvarkytis, tai galim ir perdegti. Reikia laikytis ant tos trapios, kone permatomos ribos. Nuo gyvenimo dramatizmo, stabilaus nestabilumo ir sodrumo tampame visiškai priklausomi. Dvilypiai jausmai – kažkuo tas pats, kažkuo absoliučiai skirtinga. Stengiantis susiaurinti savo akiratį,  surasti bendrą vardiklį tarsi turėtų tapti lengviau. Tik prievarta tampa tuo motyvu. Prievarta prieš patį kūrėją (cituojant K. Žungailą), prievarta išplėšiant seną motyvą ir perkeliant jį į sterilią erdvę. Jei turėtum galimybę tapti tuo motyvu, arba išeitum iš proto, arba pajustum palaimą. Lyg ir akivaizdžiai viena yra gražu, o kita – grubu. Tik visa tai veda į isteriją. Galbūt ir norisi būti išplėštam iš savo aplinkos ir nupurkštam ant išvalytos drobės, gal norisi, jog fragmentas manęs atsidurtų tarp apsčių, nerimą, įtampą, agresiją signalizuojančių, kartais riebių, o kartais akyse lyg nykstančių kompozicijų. Gal tiesiog į galvą įsikirtęs posakis „nuasmenintas potėpis“ tampa keista siekiamybe, norisi ir būti tuo – nuasmenintu. Nes ir šis sterilumas, ir ši perkrova atrodo kaip ženklai pervargimo – nuo grožio, nuo bjaurasties, nuo realybės, praeities, kanonų, vaikystės ikonų ir ypač nuo mūsų.

 

 

Kazimieras Brazdžiūnas (g. 1991, Kaunas) – tapytojas, kuratorius. 2018 m. menininkas įgijo tapybos magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2012 m. menininkas kuruoja ir dalyvauja grupinėse parodose, meno projektuose. Jo kūryba yra eksponuota daugiau nei trisdešimtyje parodų tokiose galerijose kaip „Vartai“, „The Rooster Gallery“, Pamėnkalnio, „Meno parkas“ ir kitur.  2018 m. įkūrė jaunųjų Lietuvos tapytojų meno platformą „Kontr-Argumentas“. 2021 m. laimėjo Jaunojo tapytojo prizo specialųjį paminėjimą. Menininko kūrinius yra įsigiję „Lewben Art Foundation“, „MO muziejus“ ir kiti privatūs kolekcininkai.

 

Kristijonas Žungaila (g. 1993, Vilnius) – tapytojas. 2018 m. menininkas įgijo tapybos magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2016 m. menininkas dalyvauja parodose, o nuo 2019 m. yra LDS tapybos sekcijos narys. Jo kūriniai yra eksponuoti tokiose galerijose kaip „Vartai“, „Meno parkas“ bei kitur. Menininkas taip pat aktyviai dirba kino lauke, užsiima sceniniu apipavidalinimu įvairiuose tarptautiniuose projektuose.

Teksto autorė: Emilija Vanagaitė

Parodos kuratorės: Vita Opolskytė-Brazdžiūnienė ir Emilija Vanagaitė

 

Paroda galerijoje „Meno parkas“ veiks iki kovo 19 d.

Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Žymos:
Meno parko inf.,