7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Liudvika Sonia Koort: Nuostabaus peizažo, tekantis kūnas

Artifex inf.
Nr. 35 (1442), 2022-11-04
Dailė Anonsai

2022 11 08–11 25

Staiga atsiduriu tarp savęs ir tarp žemės, ieškanti vaizdinio, galinčio įkūnyti kūno ir kraštovaizdžio sintezę. 

Mano procesas yra nuolatinė vizualinės kalbos paieška, galinčios įkūnyti sąveikaujančius žmogaus prigimties elementus, tokius kaip emocijos, fiziniai pojūčiai, intelektas ir mistinis pradas. Ir kaip šie žmogiškieji elementai kryžminasi su gamtoje esančiais: aplinkiniais kraštovaizdžiais, metų laikų kaita ir kitais virsmais. Kūrinio erdvėje tai pasireiškia per formas ir figūras, kūniškos linijos mainosi su peizažo kūnu, jausmai ir troškimai pinasi tarp šių gaivališkų scenų.

Kūrybiniame vyksme piešiniai tampa sigil’ais*, skirtais šiam chaosui žmogaus kūne pažymėti. Šie simboliai kalba apie jausmingumo malonumus ir skaudulius. Tarsi klausiama: kodėl taip sutvarkyta, kad turime kūnus, jei taip nenumaldomai tekame?

Šie vaizdai mums nepateikia atsakymų, bet tampa keliamo klausimo vizualizacija.

Iracionali kūrybinio proceso dalis tampa mano vedliu kūryboje. Piešimo veiksmą visada atlieku instinktyviai, be jokio išankstinio vaizdo ir vystau per nuolatinę sąveiką tarp spontaniško kūrimo ir sąmoningo linijos ir formos nukreipimo, kol ji tampa vaizdiniu.

Toks kūrybinis veiksmas man leidžia įvardyti egzistencinės būties problemas ne per figuratyvų vaizdinį, o per abstrakčių, minimalistinių vaizdinių lygmenį. Taip aš atrandu, kad bet kurioje formoje yra pastovi reikšmė – simbolis, archetipas arba asociacija. 

Matydama vaizdinius pasikartojančius kūriniuose, kurie atspindi žmogaus kūną, jo vidaus organus, gamtos peizažus, antropomorfines gyvūnų formas ir įvairius simbolius bei archetipus, iškilusius iš kolektyvinės pasąmonės, prisimenu, kad esu vienyje su visata. Per šį artumo jausmą, kūryboje atrandu save tyrinėjant tokias temas kaip jausmingumas, intuicija ir manifestacija ir kaip visa tai įsiskverbia į meno kūrinius, paveikia ir užburia mus.

* Sigil’as yra simbolio tipas, naudojamas magijoje. Šis terminas paprastai reiškia dievybės ar dvasios vaizdinio parašo tipą. Šiuolaikinėje vartosenoje, sigil reiškia simbolinį kūrėjo pageidaujamą rezultatą.

Parodos atidarymas vyks lapkričio 8 d. 18 val. VDA galerijoje Artifex (Gaono g. 1, Vilnius)

Žymos:
Artifex inf.,