7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grįžta ketvirtasis neformalių susitikimų su lietuvių kūrėjais „Doppelgänger“ ciklas – pirmasis pašnekovas Denisas Kolomyckis

Artnews inf.
Nr. 33 (1440), 2022-10-21
Anonsai Kultūra

Spalio 24 d., pirmadienį, 18  val., į Vilnių sugrįžta Artnews.lt organizuojamas „Doppelgänger“. Tai – neformalių vieno vakaro susitikimų su aktyviai kuriančiais Lietuvos šiuolaikiniais menininkais, kuratoriais, rašytojais, architektais projektas. Šį kartą renginys keliasi į jam naują erdvę – ŠMC skaityklą (Aušros vartų g. 5 / Pasažo skg) – kur bus laukiami visi entuziastai, norintys išgirsti pirmąjį šio sezono pašnekovą – tarpdisciplininį menininką, aktorių, aktyvistą Denisą Kolomyckį. Kūrėjas pristatys pranešimą tema „Vagabond. Tarpinė stotelė – ilgam laikui“, kurio metu papasakos apie skirtingų medijų apjungimą kaip tarpdiscipliniškumo įprasminimą šiuolaikybėje bei dalinsis patirtimi apie tarpasmeninį kūrybos procesą, kuriame paieška trunka ilgiau nei veikimas.

2019 m. prasidėjęs projektas „Doppelgänger“ skirtas užčiuopti ir viešame pokalbyje išartikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, architektų veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) užima vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios tarsi „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba bent jau ženkliai ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius taip pat ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką.

Denisas Kolomyckis (g. 1992) – tarpdisciplininis menininkas, performanso atlikėjas, teatro ir kino aktorius, aktyvistas, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narys. Šiuo metu Kolomyckis eina „Lietuvos aktorių gildijos“ pirmininko pareigas ir Vilniaus dailės akademijoje studijuoja skulptūrą magistro pakopoje. 2021 m. šiuolaikinio meno mugėje „Art Vilnius“ įvertintas kaip geriausias jaunasis menininkas. Amerikoje dirbo su režisieriumi ir menininku Jonu Meku, Lietuvoje – Šarūnu Bartu, Romu Zabarausku. Kolomyckis taip pat yra gerai žinomas kaip visuomeninis veikėjas, aktyvistas ir kovotojas už moterų, migrantų, LGBT ir darbininkų (gaunančių mažiausiai apmokamą darbą) teises. Šios temos natūraliai atsispindi ir jo kūryboje.

„Doppelgänger“ ciklą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
Artnews inf.,