7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam valtornininkui Skaidriui Kižiui

(1940 05 05 – 2022 10 14)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
Nr. 33 (1440), 2022-10-21
Skaidris Kižys. Asmeninio archyvo nuotr.
Skaidris Kižys. Asmeninio archyvo nuotr.

Dar nemiręs sodas, gyvi kamienai, o išklaipyti šakų pirštai šaltame danguje tarp sustojusių debesų užrašė naują vardą Amžinybėje... Pasaulį paliko širdingas žmogus, kuris atrodė tarsi radęs jaunystės eliksyrą, puikus muzikantas nuo Dievo, valtornininkas Skaidris Kižys.

 

Gimė Kaune. Tėvo tremtis Sibiran sužalojo šeimą. Blaškomas nepriteklių, dar nedidelis, jautrus Skaidris pateko į Vilnių. Būdamas labai muzikalus mokėsi tuomečiame Juozo Tallat-Kelpšos muzikos technikume. Ir jau duonai uždarbiavo vadinamojo Centrinio kultūros ir poilsio parko pučiamųjų orkestre. Vadovo fagotininko Vito Žiliaus „Jaunimo maršas“, „Jaunystės dienos“, valsai, polkos – kasdienė jaunystės duona. Koncertai, paskaitos, egzaminai ir nedažnos valandos savo pomėgiams: dviračiu su draugu nulėkti iki netoli Vilniaus telkšančių ežerėlių, panardyti, užmesti meškerę. Ir groti, daug groti!

 

Studijavo Vilniaus konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), žinomo muziko Alfonso Baužinsko valtornos klasėje. 1960-aisiais pradėjo groti Filharmonijos simfoniniame orkestre. Nepastebimai prabėgo 48 metai. Visko matė. Kolektyvą paliko kaip ir daugelis muzikantų – tarsi nepastebėtas. Tačiau buvo vienas iš kelių geriausių Lietuvos valtornininkų. Daugelis vyresnių muzikantų atmena Piotro Čaikovskio Penktosios simfonijos antros dalies ypatingo muzikalumo reikalaujantį valtornos solo, kuris buvo patikimas tik jam.

 

Skaidris Kižys buvo laukiamas ir kituose orkestruose: 25 metus grojo Operos ir baleto teatro orkestre, atsiliepdavo Romo Balčiūno kviečiamas talkinti „Trimite“.

 

Būdamas taikaus būdo, puikiai sutarė su kolegomis ne tik profesiniais klausimais. Nuolat ištiesdavo pagalbos ranką, daug metų vasarą ir žiemą traukdavo į linksmus žvejybos žygius.

 

Netikėtai užklupusios ligos iškankintam tesuteikia gimtoji žemė ramybę...

 

Skaidris Kižys. Asmeninio archyvo nuotr.
Skaidris Kižys. Asmeninio archyvo nuotr.