7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spalį vyksiančioje Vilnelės Odisėjoje – ekskursijos, pokalbiai ir praktinės gyvenamosios aplinkos problemų sprendimo dirbtuvės

VM inf.
Nr. 30 (1437), 2022-09-30
Anonsai Kultūra

 

Vilniaus muziejus ir „Critical+Xwhy“ agentūra kviečia leistis į Vilnelės Odisėją. Spalio 7–9 dienomis vyks atviras simpoziumas, kurio metu miestų bendruomenių atstovai ir menininkai dalinsis nuotykių, kuriuos patyrė ieškodami būdų keisti ir gerinti savo aplinką, patirtimis, o gidai ir miesto istorijos tyrinėtojai vedžios po skirtingus Vilniaus rajonus. Renginyje dalyvauti kviečiami visi vilniečiai, kuriems rūpi mieste vykstantys pokyčiai. Renginio metu bus pristatomos galimybės patiems kurti ir gerinti savo gyvenamąją aplinką.

Dėmesys prie Vilnelės esantiems Vilniaus rajonams

Kiekvienos simpoziumo dienos programa vyks vis naujoje erdvėje. Nors projekto organizatorių pasirinktos Vilniaus vietos yra labai skirtingos – tai ir madingasis Paupys, ir atskiro miesto ritmu gyvenanti, nors ir esanti Vilniaus sudėtyje Naujoji Vilnia, ir kaimiškieji Markučiai, – visas vietoves jungia Vilnelė. Šių rajonų gyventojai bus kviečiami kalbėtis apie skirtingus jų gyvenamosios aplinkos kaitos scenarijus.

Pasak organizatorių, Vilnelės Odisėjos projekto trajektoriją ir erdves, kuriose vyks visos simpoziumo veiklos, padiktavo pati upė.

„Vilnelė, kaip atspirties taškas kalbant apie miesto kaitą ir miestiečių bendruomenes, pasirinkta neatsitiktinai. Gyvenimas prie upės yra universali miestietiška patirtis. Upė – tai ir komunikacijos grandis, ir prekybos arterija, ir vandens šaltinis, ir miesto erdvių skirtis. Dunojus, Sena, Vysla ar Tibras yra tapę Europos simboliais. Neris ir, šiuo atveju, Vilnelė – ne išimtis, juk ir Vilniaus pavadinimas, sakoma, kilęs būtent nuo šios upės“, – sako Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė.

Susipažinti su visomis trimis erdvėmis organizatoriai kvies po šias vaikščiojant kartu su gidais – penktadienį Markučius pristatys iniciatyvos „Gatvės gyvos“ įkūrėjas Albertas Kazlauskas, šeštadienį po Naująja Vilnią vedžios vietos istorijos žinovė Rasa Aleksaitė, o sekmadienį su senuoju ir nauju Paupiu supažindins gidė Asta Cicėnienė.

Po ekskursijų šeštadienį ir sekmadienį vyks diskusijos, pokalbiai ir praktinės dirbtuvės. Tarp simpoziumo dalyvių – „Kaunas 2022“ programos „Fluxus Labas!“, „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ kuratoriai, režisierius Naubertas Jasinskas, menininkas Denisas Kolomyckis, miesto bendruomenių iniciatyvų atstovai ir gausybė kitų sričių specialistų.

Šeštadienį Naujojoje Vilnioje esančiame „Dūmų fabrike“ vyks forumas, kuriame  dalyvauti gali visi norintys, o sekmadienį Vilniaus muziejuje vyks praktinės dirbtuvės, kurių metu Naujosios Vilnios, Markučių ir Paupio gyventojai turės galimybę ekspertams padedant spręsti konkrečias, su jų gyvenamąja aplinka susijusias problemas, bei vystyti idėjas, kurios galėtų prisidėti prie šių rajonų puoselėjimo, gyvenamosios aplinkos gerinimo bei bendruomenių stiprinimo. 

„Tikimės, kad šis simpoziumas Vilniaus gyventojams bus puiki proga ne tik išgirsti įkvepiančių istorijų apie bendruomenių ir kūrėjų įsitraukimą į miesto erdvių kūrimą ir aktualizavimą, bet ir įgyti praktinių žinių apie konkrečias galimybes prisidėti prie savo gyvenamosios aplinkos puoselėjimo“, – sako Eglė Vitkutė, tyrėja ir visuomenės įtraukimo specialistė „Critical+Xwhy“ agentūroje.

Visi simpoziumo renginiai nemokami, tačiau į ekskursijas ir praktines dirbtuves reikia iš anksto registruotis. Daugiau informacijos ir registracijos anketos yra čia: https://vilniausmuziejus.lt/vilneles-odiseja/.

Vilnelės Odisėja – viena iš „Uliso“ stotelių visoje Europoje

Vilniuje rengiamas Vilnelės Odisėjos simpoziumas yra vienas iš aštuoniolikos visos Europos miestuose vykstančio projekto „ULYSSES European Odyssey“ epizodų. Jameso Joyce‘o romano „Ulisas“ įkvėpta Europos Odisėja drieksis per visą žemyną. Kiekvienas projekto miestas-dalyvis savo veiklas sieja su konkrečiu Jameso Joyce‘o „Uliso“ skyriumi. Vilniuje vykstantis veiksmas įkvėptas III romano skyriaus, kuriame rašoma apie atsinaujinimą, pavidalo keitimą, nuolatinį judėjimą, mirtį ir gyvenimą.

Spalį vyksiantis Vilnelės Odisėjos simpoziumas – pirmas iš trijų Vilniuje numatomų europinio projekto renginių. Spalio 18 d. taip pat vyks kartu su „Vilnius, Unesco literatūros miestas“ organizuojami romano „Ulisas“ skaitymai, o 2023 m. – trijų Lietuvos menininkų kūrybinės rezidencijos, kurių metu Paupyje, Markučiuose ir Naujojoje Vilnioje bus suprojektuoti ir įrengti laikini architektūros ir dizaino objektai, aktyvuosiantys primirštas, iki tol nenaudotas viešąsias erdves prie Vilnelės. Tais pačiais metais rašytojas Andrius Jakučiūnas projekto užsakymu sukurs visas projekto dalis – Jameso Joyce’o romaną ir vilnietiškąją projekto dalį – apjungiantį originalų tekstą, kuris bus publikuojamas specialiame projekto „ULYSSES European Odyssey“ leidinyje, greta kitų Europos autorių tekstų.

„ULYSSES European Odyssey“ (UEO) yra didelio mastelio 2022–2024 m. vykstantis projektas, finansuojamas ES programos „Kūrybiška Europa“. Jame dalyvauja 18 miestų iš 16 Europos šalių. Projekto dalyviai kuria menines intervencijas viešosiose erdvėse, įkvėptas Jameso Joyce’o romane „Ulisas“ užkoduotų socialinių ir kultūrinių klausimų. Projekto metu bus surengta 18 simpoziumų, kurių metu iškelti 309 klausimai („Ulisas“, XVII skyrius) kvies pagalvoti apie Europos meno ir visuomenės ateitį. Taip pat vyks 30 įvairių sričių menininkų bei 18 rašytojų rezidencijų. Vienas iš jų rezultatų bus dalyvių sukurta knyga „Europa–Ulisas“.  https://ulysseseurope.eu/

 

Daugiau informacijos:

Vilniaus muziejaus komunikacijos koordinatorė Rūta Miškinytė

Tel nr.: +37062061125

[email protected]

Žymos:
VM inf.,