7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aros Radvilės Juozapaitytės personalinė darbų paroda ,,VOLVER“

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Dailė

Galerijoje ,,MOrka“ liepos 14-30 dienomis veiks Aros Radvilės Juozapaitytės personalinė darbų paroda ,,VOLVER“.

VOLVER ispanų kalboje reiškia sugrįžimą. O parodos Moterys  –  Pranašės, Skalbėjos, Mama, Maja ir Ateivė kalba apie pabėgimą. Raudona saulė (geresnio gyvenimo siekis) priklauso visiems. Tačiau, kitas kultūras dažniausiai apgaubiame menamu aukso spindesiu, o ne savąja šviesa. Jos – ryškios, spalvingos, charizmatiškos, užburiančios ir egzotiškos. Bet pavargusios ir piktos.

 

Laisvės ir nelaisvės, saugumo, ekologinių nelaimių, karo, neteisybės, namų temos įkomponuotos į plokštumas. Dvimatėje spalvų projekcijoje atsiranda ir minkštos būsenos. Šviečiantys burbuliukai simbolizuoja sielas. Jų ritmingas išsidėstymas lyg minorinis garso takelis iš praeitų gyvenimų menantis apie išsidalinimo, išsibarstymo ir susidubliavimo šešėlius. Žmonija pasirinko nematyti, o Ara Radvilė formuoja savo moralę iš dažų. Kūriniuose žmogų ji įspaudžia į rėžius. Linijinis mąstymas sąmoningai pasirenkamas atsisakant jausmo. Ribos naikina chaotiškumą ir nenatūralumą. Moterys aprengtos linijomis, bet ne savo rūbais.

 

Drobių paviršiai yra gyvi, jie pyksta. Įvykius šiandien menininkė priima kaip Pasaulio neteisybę. Tyrinėdama Palestinos situaciją ji supranta ir kitus karštuosius taškus. Ara Radvilė tapydama Birštone palėpėje, sujungdama savo kelionių patirtis, potėpyje išjaučia kas jai yra Žmonija. Nes nuo vykstančių karų iki ,,išnaikintos“ Majų kultūros yra labai mažas atstumas. Visa blogio schema yra tiesiog labai suvienodėjusi. Galbūt todėl tapybos darbuose nėra antro plano?

 

Kūrinys ,,MAMA“ - įkvėptas radikalios Jungtinių Amerikos Valstijų afroamerikiečių organizacijos - ,,Juodosios panteros”, įkurtos 1966 m., kabo miesto džiunglėse. Kultūros baro ,,Paviljonas“ lange (nuo Naugarduko g. pusės) apsigyvenusi Moteris ir Pantera nėra laisvi. Tačiau jie saugojami, kad nors išliktų. Viskas, ką galime padaryti šiandien, tai atsigręžti į save bandydami išsaugoti naikinamas tautas.

 

Iš maisto dubens aidi būgnų garsas, simbolizuojantis alkį. Tik nesuprasi, tai maisto badas, ar kultūrų tiesos. Sugrįžimas gali skambėti visaip. Prigulus, prisėdus ar užmigus kosmoso platybėse – pabuskime naujai. Gentis visų pirmiausia yra apie bendrumą su kitu, tad būkime.

 

Parodos kuratorė: Viktorija Mištautaitė

Parodos dizaineris: Jogaila Jurgelis

Parodos komunikacija: Andrius Mažeika

Parodos rėmėjas: Lietuvos Kultūros taryba

Žymos:
Rengėjų inf.,