7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rūta Adomaitienė. Draugė Mano Mūza

Artifex inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Dailė

2022 07 18–07 30

Parodos kuratorė Julija Mockutė

Parodoje taip pat eksponuojama Rodion Petroff instaliacija

VDA galerija Artifex Gaono g. 1, Vilnius

Atidarymas liepos 19 d. 18 val.

 

Austi kilimą rankomis - tai užsidaryti vienam studijoj ir mazgas po mazgo, mėnesius, net metus po truputį judėti į priekį. Pagal įsisenėjusius mitus apie meną ir įkvėpimą, atrodo kad menininkas turi būti izoliuotas, ypač darant kruopštų rankų darbą. Su Draugė Mano Mūza Rūta keičia savo priėjimą prie kūrybos: kilimo rišimas tas pats, avys tos pačios, bet menininkė nebe viena.

 

Praėjus daugiau nei dvidešimt metų nuo paskutinio kilimo pabaigos, Rūta grįžta prie audimo jau su mūzomis. Kilimas rišamas jos pačios rankos prisilietimu, meditatyviai pirštais užrišant kiekvieną mazgą, bet įkvėpimas atėjo iš santykio su kitais: su draugėmis tekstilininkėmis nuo studijų laikų kaip Daiva Zubrienė, Gražina Aleksandra Škikūnaitė, Ramunė Gutauskaitė-Žutautienė, iki Solveigos Gutautės, menininkės kuri su Rūtos atvaizdu šmėkšteli kilimo vaizdinyje.

 

Pikseliuotas vaizdas kilime turi dar vieną įkvėpimą - jis padarytas remiantis nuotrauka iš menininko Rodion Petroff instaliacijos Face 2 Face (2018), kuri taip pat yra parodoje. Nors kilimas vienas, Draugė Mano Mūza kalba apie kūrybą ne vakuume - bet per ryšį ir sąlytį su žmonėmis, meno darbais ir pasauliu aplinkui. Vaizdinys, tarsi pikseliuotas, primena bendravimą internetu, sutrikdytą ir izoliuotą, bet šilta natūrali vilna, ir aplinkui supantis kontekstas atspindi feministinę ir įžemintą Rūtos kūrybą, kuri kviečia susipažinti ir susidraugauti su savo mūzomis.

 

Rūta Adomaitienė (@rutaleart) – menininkė, tekstilininkė, meno terapeutė ir keturių vaikų mama. Rūta baigė tekstilę Vilniaus dailės akademijoje 1995 metais, o 2007 metais Klaipėdos universitete įgijo bendrosios praktikos slaugytojos bakalauro išsilavinimą. 13 metų dirbo medicinos srityje. 2021 metais baigė Dailės terapijos magistrą Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir Vilniaus dailės akademijoje. Šiuo metu dirba dailės terapeute Ąžuolyno klinikoje.

 

Rodion Petroff (R. Petrov) (@rodion_petroff) yra menininkas ir tapytojas, kuriantis ir gyvenantis Klaipėdoje. 2011 jis baigė magistrą Vilniaus Dailės Akademijoje, ir nuo tada yra turėjęs virš 10 personalinių ir virš 30 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

 

Julija Mockutė (@julijamock) yra kuratorė kuri dirba Kunstinstituut Melly, Roterdame. Ji baigė magistrą Muziejų Studijų Amsterdamo Universitete (UvA) ir yra kuravusi parodas Growing Space Wielewaal (Roterdamas) ir Van Abbemuseum (Eindhovenas).

 

https://rodionpetroff.com/

julijamock.com

 

Žymos:
Artifex inf.,